28. mai 2017

NOK Å GJØRE...

Supert vær gjorde at det ikke ble noe nytt innlegg på bloggen forrige uke. Som så mange andre (tror vi) prioriterte vi å  holde på ute. Vi har enda ikke luket oss gjennom alle bedene for første gang, men ser at vi nærmer oss sakte men sikkert. 

Det "nye" eller kanskje vi skal si det nyoppussede hagerommet foran den store uteplassen ved uthuset er snart ferdig. Vi venter bare på at bonden som eier jordet utenfor hekken skal dukke opp med gravemaskin, og lempe den store steinen (på over ett tonn) over hekken, og dyttet den på plass der den skal ligge, slik at vi kan fullføre resten.  Slik ser det foreløpig ut:Som vi skrev i forrige innlegg, kan det kanskje se litt Japan-inspirert, men at det er helt utilsiktet. Singel på gulvet, levegg av bambus, liten fontene som gir lyd av rennende vann, og en sittegruppe i stein. I tillegg kommer det et par sittesteiner rundt steinbordet, slik at det blir fem av dem, en bambusplante og en liten japansk viftelønn, så snart den store steinen er dyttet på plass. Noen buddafigur blir det ikke.

Som vist i siste innlegg, laget vi en halvmeter høy støttemur mot naboens hage som ligger litt lavere enn vår. Under det ca 8-10 cm. tykke laget med singel har vi dekket bakken med såkalt jordbærduk for å hindre ugresset i å vokse opp.

På torsdag hentet vi det brokbladete tempeltreet vi hadde bestilt gjennom et hagesenter. En Ginkgo biloba variegata. Et riktig fint brokbladet tre. Ca.150 cm. høyt. 

Et tulipantre nummer to har også blitt plantet i hagen. Også det brokbladet - en Liriodendron tulip. auremarginat, Ca. 250 cm. høyt. En ny liten lønn har også kommet innenfor hageporten, uten at oppholdssted er endelig bestemt. Hortensiatreet vi fikk tak i for et år siden har nå endelig fått røttene i bakken, på et lunt sted i halvskyggen.

Da gjenstår noen dager med klipping av tilsammen ca. 80 meter hekk, som skal klippes på to sider pluss på toppen. På bildet ovenfor blir ligusterhekken klippet og løvtann fjernet fra plenen. Vi håper at hekken vil vokse sammen over portalåpningen i løpet av sommeren. Så gjenstår luking, rydding, og stell av overskuddsplantene bak uthuset, før vi forhåpentligvis er noenlunde klare for sommerens første hagebesøk den 10. juni. Da kommer medlemmer av Nesodden hagelag kommer på besøk. Vi håper at de også får oppleve noe av alt det vakre som blomstrer i hagen på denne tiden. Her er noen bilder av hvordan det ser ut akkurat nå i dag:

Trepeon som blomstrer.

Alpegentianen har endelig fått en plass der den trives

Allium - som raskt blir større...

Vi har to av disse gule Lawsom sypressene i hagen. Den største er ca. 6-7 meter høy. Vi elsker fargene den har.

Vi har mange planter som har den lyse gulgrønne fargen, og synes det blir så fint i kontrast til alle de mørke grønnfargene.

De tofargete hostaene er veldig dekorative.

Plutselig dukker en allium opp midt inne i en av dem.Bispelue med gule blomster...

...og med hvite blomster. Den med dyp røde var dessverre avblomstret når bildet skulle tas.

Gullklokkebusken har for vane å blomstre to ganger i løpet av sesongen. Den er veldig vakker. Blomstene ligner mye på blomstene til en revebjelle.Hvitt teppe i steinbedet.

En fylt rød Geum

Japansk viftelønn er veldig vakker.

De nye skuddene på den lille granbusken lyser godt opp.

Klatrevillig blå alpeklematis vokser på en av portalene.

Og en tidlig rosa på en av søylene under terrassen.

Asalea under hasseltreet.

Og asaleaer ved sjakkbordet.

Med mange dager med fint vær og blå himmel, er det nødvendig med vanning.

Tomat- og agurkplantene er plantet ut i drivhuset, i plantesekker som ligger på isoporkasser som fylles opp med vann, og det er veker fra plantesekken ned i vannbeholderen. 

Det dufter skikkelig av syrin i hagen om dagen, siden vi har mange av dem. Og flere ulike typer. Her er de doble burgunderrøde og hvite bak pelargoniahuset.

Det har blitt mange bilder av hagens planter i de siste innleggene. Det er vel ikke så unaturlig at det gjerne blir det om våren. Derfor tar jeg nå med noen oversiktsbilder for igjen å si at det først og fremst er utformingen av selve hagen, som en helhet, som først og fremst er vår "hage-greie". Vi er nok etter hvert også kvalifisert til å bli kalt plantesamlere, men interessen for hagens komposisjon, og helhetlige utforming er altså større enn interessen for alt som er i den. Bildene nedenfor er tatt fra husets terrasse (i husets første etasje, over underetasje i skrånende terreng)

Veien ned i hagen på sydsiden, med portalen der blåregnen vokser.

Videre nedover den svingete gangveien i hagen, der baksiden av pelargoniahuset skimtes.

Øverste hageplatå er rett nedenfor terrassen, er lekeområdet med klatrestativ, sandkasse, lekehus, spill-, og ballområdet. Bakenfor lekehuset, på det nederste platået, sees igjen pelargoniahuset. Bildet er tatt mot sydvest.

Bildet er tatt mot vest/nordvest, og viser både øverste og nederste platå i hagen. Korterødkilen i bakgrunnen.

Tatt fra terrassen mot nord/nordvest, med balløkke på øverste platå, og uthus og prydhage på nederste platå. 


 Hilsen fra Eirin og Lars som begynner å se ut som de har vært i syden. Men neida, ingen importert brunfarge. Bare naturlig hage-brunt!

34 kommentarer:

 1. Hagen dereser bare så imponerende! Det ser så perfekt ut. Dere må bo ute og jobbe 24 timer i døgnet tror jeg ;)
  Flott trepeon!

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke helt perfekt her for tiden, mye ugress og uferdige bed, men det tar jo endel timer. Nå har vi akkurat hatt to dager med helt andre aktiviteter:-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 2. Tak for haverundturen! Det er svært at sige, hvad der er smukkest her i maj, alle blomsterne eller de friske, nye skud og blade på træerne og buske.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må jeg si meg enig i, de friske nye skudd og blader er like flotte som blomstene nå på våren:-)

   Slett
 3. Dere har en spennende hage og her er så mange fine detaljer som inspirerer. Takk for at dere deler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar:-) Akkurat nå skjer alt så fort at det er vanskelig å rekke med alt..

   Slett
 4. Hei!
  Nå er det vakkert og frodig hos dere. Det er umulig å fange alt som skjaer.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er frodig nå, og alt skjer på en gang. Vanskelig å rekke med å luke, enda jeg egentlig er glad i det, men det er vakkert nå:-)

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars

  flotte oversigtsbilleder - Af jeres imponerende have!

  Ha en dejlig ny uge:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt dårlig med plantenavn fra oss, håper å komme sterkere igjen, når vi får oppdatert oss... Kunnskapen på det området skulle gjerne vært bedre:-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 6. Dere har litt å holde på med, og minner meg på at jeg må sjekke tempeltreet mitt, som står uten for gjerdet og som jeg foreløpig ikke er så stort. Her har det også vært strålende vær og regnet i går ble ingenting av, men heldigvis regner det litt nå så jeg slipper å vanne. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Mer enn nok å gjøre, og regnet som kommer er ikke nok, så vi må vanne også..
   Håper på mer regn på onsdag.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 7. Jeg liker så godt det bildet fra dammen, helt magisk! Ha en fin uke i haven!

  SvarSlett
  Svar
  1. Svar på spørsmål du hadde ang. tåresypressen. Vanskelig å gi råd til andre, men vi skar bort alt som var brunt, skar helt inn til greinen, og visne greiner skar vi helt inn til stammen. Tror det stod en grein igjen.Lykke til.
   Dam i hagen gir et yrende fugleliv:-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 8. Mai er en hektisk måned, med mye arbeid og like mye glede. Det har vært mange flotte hagedager, og akkurat passe med regn her på vestlandet. Det liker plantene. Herlige bilder fra hagen deres! Ha en fin ny uke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mye arbeid og mye glede:-)
   Skulle nok gjerne hatt litt mer regn.. Utrolig tørt nå.
   Ha en fin uke.

   Slett
 9. Du og du hvor langt alt har kommet i hagen hos dere! Og så ryddig dere har det :-)) Her har det også eksplodert i hagen! En deilig tid :-)) Fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det oppleves ikke akkurat ryddig for oss, men vi prøver å gjøre det ryddigere.
   Og så er det dette ugresset som trives så godt da:-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 10. Fantastiske bilder og med havgøtt også:)
  Mange fine detaljer og planter dere har opparbeidet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har bra sjøutsikt, og har prøvd å få til det på de fleste sitteplassene i hagen, mht. beplanting.:-)

   Slett
 11. Hei. Flotte bilder. Ser ut som dere har alt på stell. Mange fine detaljer. Jeg har en liten hage, men det er stadig noe å holde på med. Ønsker dere fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat nå er det nok å holde på med når en har hage :-)
   Alt er nok ikke helt på stell, mye luking igjen..
   Ha en fin uke.
   Eirin

   Slett
 12. Skal si dere står på - imponerende! Den nye uteplassen blir jo bare SÅ lekker, helt i min smak.
  Det er virkelig en deilig tid vi har nå når det vokser så det knaker og blir grønt og fint overalt, til tross for at det er forskrekkelig tørt ute.
  Ha en fin ny uke i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror uteplassen blir bra, når alt kommer på plass.
   Alt skjer så fort her at vi ikke helt rekker med i svingene, og det er tørt på tross av noen regnbyger, så det er bare å stå på og vanne..
   Ha en fin uke.

   Slett
 13. Litt som å stå i Sisselhurst og se utover hagen. Kul og se helheten, stiligt. Det gjelder også for stativet med blåregn, den var en flott design, skal huske den.
  Ha fortsatt fine hagedager, litt regn er kanskje bare velkommet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt regn er velkommen. Fikk det nå på morgenen selv om det ikke var varslet.Så da får jeg vente med rosesprøytingen :-) Stod opp tidlig for å rekke det før det det ble sol i hagen.
   Igår startet blåregnen og blomstre for første gang.
   Ha en fin dag.

   Slett
 14. Hej Eirin och Lars!
  Vilken fantastiskt vacker trädgård, trevligt att se översiktsbilder. Vackra vyer. Gillar tomatplanteringen, hur får ni dit veken utan att jordsäcken går sönder?
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan.
   Både isoporkassene og plantesekkene har vi kjøpt på Bauhaus. I isoporkassene henges en stor plastpose over kantene (som kan fylles med vann). I lokket er det noen hull med rør ned i kassen. Disse rørene fylles med jord etter at det er skåret hull (på størrelse med røret) i plasten etter at det er skåret ut et firkantet plantehull i plasten på posens overside og jorden er dyttet til siden. Håper dettte var forståelig. Har du en mailadresse, så kan jeg sende deg noen bilder av det, hvis ikke du kan ta en titt innom Bauhaus hvis det er i nærheten. (Dette er ikke betalt reklame, kun svar på ditt spørsmål!) Kassene kan fylles (gjennom et hull i lokkets hjørne) med inntil 50 liter vann, og da går det an å reise bort en uke på ferie...
   Hilsen Lars

   Slett
 15. Oj, så snyggt sa jag faktiskt högt för mig själv när jag så din bild på den nya grusplanteringen eller Japan hörnan kanske?

  Jag är väldigt svag för minimalistiska planteringar, det ser enkelt ut men ack så svårt att göra så det blir smakfullt och njutbart.

  Ni har lyckats väl!

  Allt gott!

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ble fornøyd med det siste hjørnet, vi visste ikke riktig hva vi skulle gjøre der, de kuleklipte stod der, og vi ville gjerne skjerme mot vinden fra nord. Bambusveggen luner faktisk bra.
   Ha en fortsatt fin uke.
   Eirin

   Slett
 16. Fantastisk blomsterflor i hagen dokka.
  Eg er så overraska over at Gentiana blomstrar allereie,
  mine må sikkert vere av ein annan type for dei blomstra ikkje før til hausten.
  Nyt den herlege tida.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Gentianaen din er nok en høst type, vi har den også:-)
   Vi blir like overrasket hver vår over hvor mye som blomstrer, rekker nesten ikke å få med oss alt, det går så fort.
   Skal forresten ha hageselskap/kulltreff i august, det ser jeg fram til.
   Ha en fin uke.
   Eirin

   Slett
 17. Fantastisk formklippet hekk, som i magasinene! Nydelig med grus, og alpeklematisen var et vanvittig syn!!

  SvarSlett
 18. For en hage sier jeg bare!
  Flott utforming,å med et mangfold av planter,trær og blomster:)
  Veldig inspirerende!

  SvarSlett