10. juni 2017

RAKK DET AKKURAT - NESTEN...

Planen var i utgangspunktet å bli ferdige med vårens prosjekter, og få hagen i orden til rundt St. Hans-tider, for så kunne ta imot hagebesøk på ettersommeren. Og så  overtalte vi likevel oss selv (!) til å svare ja på en besøks-forespørsel den 10. juni, fra hagelaget på Nesodden. 

Vi var fult ut inneforstått med at det innebar å skulle stå på mer enn hva vi synes vi orker, for å få hagen i best mulig i stand. Men også inneforstått med at sluttresultatet får bli som det blir. Tidspress er greit nok - når det er selvvalgt. Noen fødselsdager til barnebarn  ble feiret. Eirin tilbrakte 70 års dagen med luking i hagen, fikk kake og is :-) (skal feires senere), men... alle de våte regnværsdagene, som  bremset innsatsen i hagen, var absolutt ikke selvvalgt.

Og så rakk vi det nesten..... Men 12 timers dager er ikke lenger noe for 70-åringer, selv om  jobben er favoritthobby nummer en. Men det er  kanskje greit at det er litt rufsete her og der mellom buskene, og ikke helt perfekt. Dessuten er det jo sannsynlig at andre ikke ser med våre øyne, og registrerer så veldig hva vi gjerne skulle ha gjort. Finpussen får vi heller ta til uken som kommer, før vi feirer felles 70-årsdag i hagen til helgen.

Tre omganger med vasking og beplantning av krukker - ca.150 stykker i alt, ble bare sånn delvis gjennomført. (Noe sen vårrengjøring i år!) På morgenen den tiende juni, to timer før ankomst ble flere bøtter med nedfalne halvvissne syrinblomster og rododendron feid opp fra gangstiene etter nattens voldsomme regnvær.

Igjen kunne en gruppe hageentusiaster vandre langs Sponvikas smale gater. Som vanlig mange hageelskende damer, og noen litt for få mannfolk.

Ikke så enkelt å samle alle på en gang, etter en lang busstur, men her er de fleste av den forventningsfulle gjengen. Hagen vår var valgt som mål ut fra bilder de hadde sett på vår blogg. Og her er litt av det som møtte dem:

Velkommen innenfor porten...

....nyt dagen, se, bli inspirert, og stjel (helt lovlig) noen gode ideer!

Ikke alle syrenene hadde havnet på bakken i løpet av natten.Japansk viftelønn til venstre og høyre, og tulipantre bakenfor.

Blå valmuesøster ( enda blåere live ) 

Det var tydelig at det ble lagt merke til vår utstrakte bruk av bunndekkere, og at mange skulle plante mer av dette når de kom hjem.

Den medbrakte bussjåføren var en av de mange som hadde sansen for vår litt bortgjemte hageskulptur under hekken.Noen sjekket  også ut opplysningene på skulpturens "plantepinne".

 Mange likte at vi hadde så mye stein i hagen.her er et par detalj-bilder fra det store steinbedet, med blomstrende takløk.En blå knoppurt som har funnet seg en ny plass. må nok begrenses.

Vi har jo en ganske innholdsrik hage, og flere ga utrykk for at de tok med seg nye ideer hjem. Kanskje dette enkle klatrestativet av armeringsnett for blå stålklematis, som kun er bundet sammen med ståltråd i hjørnene? Andre skulle hjem og lage hagedam, mens en lot seg inspirere av de mange hjemmesnekrede portalene vi har i hagen. En nevnte til og med at det nå skulle bli et pelargoniahus hjemme i hagen.

Hagedamer liker å handle planter. De som hevder at lykke ikke kan kjøpes for penger, har sannsynligvis aldri shoppet på et planteutsalg eller gartneri. Noe fristende ble også funnet på i vårt micro-planteutsalg av overskuddsplanter fra hagen.

Medbrakt nistemat ble inntatt ved hagens mange sitteplasser.Et lite parti lynsjakk ble det også tid til for enkelte.

Det var mye å se langs hagens mange stier, og det var en tydelig inspirert gjeng som fant veien ut av hagen og tilbake til bussen som skulle bringe dem videre til Risholmen på Onsøylandet utenfor Fredrikstad. 

Takk for besøket sier vi. Det var veldig hyggelig å ha dere her. Kom gjerne tilbake en annen gang, kanskje for å se hagen på en annen tid av sommeren!

Hilsen Eirin og Lars, som synes det er veldig hyggelig med besøk i hagen.24 kommentarer:

 1. Så koselig med besøk i hagen og jeg (som jo har vært så heldig å få oppleve hagen deres i virkeligheten og ikke bare på bilder) kan tenke meg at de besøkende var fornøyde!
  Hvis dere fremdeles har planer på å besøke Stockholm i sommer så håper jeg at vi har vært tydelige med at dere har en åpen invitasjon hit, hvis dere har tid og lyst. Jeg sender en epost så kan vi jo eventuelt "prate" om saken den veien.
  Her har det gått mye i anleggsarbeid og prosjekt de seneste ukene så idag har jeg tatt noen timer med lukebøtta i hagen. Det trengtes etter en stunds forsømmelse av luking. Nå håper vi bare at prognosene som melder regn på mandag skal stemme så alt nyplantet skal få seg en ordentlig omgang vann fra oven.
  Ha en fortsatt fin helg - og gratulerer på etterskudd med 70-års dagen!
  Hilsen Nora og Peter

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei på dere.
   Takk for hyggelig kommentar og e-post. Har sendt dere en e-post tilbake om planlagt tur til Stockholm.

   Slett
 2. Kjære vene sier jeg bare! Den hagen deres ser ut som en drøm. Forstår godt at hagefolk har dere som mål for turene sine. Der ser så velfrisert ut hos dere.
  Gratulerer så mye med 70 års dagene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Ikke helt velfrisert nå, men hyggelig at det ser slik ut. Brukte hønsegjødsel for noen uker siden, og ugresset poppet opp i rekordfart...
   Nå blir det litt luking og forberedelser til selskap denne uka:-)
   Eirin

   Slett
 3. Hei. Så flott så flott hagen deres er. Når en skal ha folk på besøk, vil en jo gjerne ha det finest mulig. Men det gjør ingenting om det ikke er det. Det er min erfaring med folk i hagen. Gratulerer med 70 års dagene. Ønsker dere en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror nok vi ser alt som burde vært gjort, mer enn de som kommer på
   besøk :-)
   Nå gleder vi oss til å pusle i hagen, og forberede selskapet på lørdag.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars

  Og tillykke med et flot arrangement!
  Det er alletiders at se sit store arbejde og engagement sådan værdsat!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Ja, det er veldig hyggelig å vise fram noe en har laget selv, når en er fornøyd med resultatet. Og positive tilbakemeldinger og oppmuntrende kommentarer oppleves alltid som god lønn for innsatsen. Ha en fin sommer!

   Slett
 5. Det ligger väldigt högt på min önskelista av besöksträdgårdar att få se ert paradis! Dels för att jag vill verkligen uppleva det hela och dels för att kanske använda mitt tjuvaktiga jag - stjäla en idé. Annars är jag hederlig. Och, jag stjäl aldrig rakt av - tar bara själva inspirationsdelen :-)
  Vem vet? Kanske ses vi i sommar?
  Ha det super!
  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er hjertlig velkommen hit, det er bare å ta kontakt:-) Bare hyggelig om noen får ideer under besøk.
   Husker forresten at du hadde åpen hage i fjor, er det evt mulig å se din hage?
   Og, holder du til i nærheten av Gøteborg?
   Ha en fin kveld.
   Eirin

   Slett
 6. Hei, hagen deres ser helt fantastisk ut, tipper de besøkende storkoste seg. Gratulerer med overstått 70 årsdag, og ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig i hagen nå. Veldig frodig og masse som blomstrer:-)
   Vi gleder oss til feiring på lørdag.
   Ha en fin kveld.
   Eirin

   Slett
 7. Har I i Norge også ordsproget om gamle cirkusheste, der vil tilbage i manegen ved duften af savsmuld? det passer så fint på jer og haven og havegæster. Hvis man kigger rigtig godt efter, kan man lige få øje på hele to herrer i den store flok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vi . Og, vi tror også at mennene ble inspirert :-)
   Det er en deilig tid nå.
   Ha en fin kveld.
   Eirin

   Slett
 8. Ja, det ser ut som dere har en fantastisk hage for besøk. Jeg hadde en gjeng fra Stavanger her i går, det var hyggelig, men hagen min er for liten til å guide store grupper gjennom fant jeg ut. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg. Hagen vår er heller ikke stor nok til at vi kan guide større grupper rundt i den. Vi tar derfor imot og ønsker velkommen på gårdsplassen, forteller litt om stedet Sponvika, hagens størrelse og litt om vår felles hagehobby, der utformingen og komposisjon av hagens helhet er det viktigste. Deretter går alle ned til den øverste plenen ved lekestativet, der vi forteller om planleggingsprosessen, hagens todeling mellom lekeareal og prydhage, litt om struktur og oppdeling i hagerom. deretter går alle ned til den nederste plenen i prydhagedelen, der vi forteller litt om hagens planter, klima, plantestell mm. og nevner også litt om hagedammene, hagens mange små skulpturelle innslag, bruken av stein i hagen, det lille sommergalleriet på uthuset og planterommet, med planter for salg, bak uthuset. Deretter går de besøkende rundt og oppdager hagen på egenhånd, mens vi begge er overalt i hagen og svarer på spørsmål så godt vi kan. Mot slutten av besøket har vi nå begynt å samle alle en kort stund der vi startet, for å høre om det er flere spørsmål, og si takk for besøket. Dette fungerer veldig greit synes vi, selv om vi gjerne skulle ledet gruppen samlet gjennom hagen, kunne fortalt litt mer om hagens komposisjon og innhold, og ikke behøvd å svare på noen av de samme spørsmål flere ganger. Når vi forteller om hagen pleier vi å stå på en sten eller krakk - som vi jo har mange av i hagen.

   Slett
 9. Hei!
  Så fint det er hos dere. Det er det jo alltid. Veldig morsomt å se.

  Gratulerer med dagen! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.
   Ja, vi luker oss framover. Fortsatt et par litt store områder som ikke er luket siden sist sommer. Da hjelper det ikke med bunndekkere...
   Ha en fortsatt fin uke.
   Eirin

   Slett
 10. Maken til driftighet hos dere to! Hvor får dere det fra?:) Ikke mye rufs å spore, så dere har nok en høy standard. Nesoddlaget må ha hatt en særdeles minneverdig dag. Lykke til med felles 70-års feiring til helgen.

  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Driftigheten har nok bestått av kun vilje den siste tiden:-) Men nå skal resten være å kose seg med hagearbeid. Og jeg skal aldri mer gjødsle med hønsegjødsel, får ugress som vokser nesten eksplosivt...
   Veldig hyggelig å ha Nesodden hagelag her.
   Gleder oss til fullt hus i helgen.
   Eirin

   Slett
 11. Tusen takk for en flott hagevandring i bilder!
  Tenker de som var på besøk fikk en haug med inspirasjon,det ser aldeles nydelig ut!

  Kos dere med feiringen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid hyggelig med besøk, og om noe kan være til inspirasjon:-)
   Nå skal det bli deilig å "pusle" i hagen framover. For meg er luking total avkobling:-)
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 12. Tuuusen takk for den fine hagevandringa !
  Ikkje rart der var mange fornøgde gjester.
  FOR ein hage de har.
  Morsom skulptur forresten.
  Forstår godt at det er arbeidskrevende å halde vedlike ein så stor og flott hage.

  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter sommer og høst ifjor med bare Lars på banen, og en vår hvor han har holdt på med litt store prosjekt, har det vært stritt, men normalt sett går det det greit når vi er to om vedlikehold:-)
   Så nå er det bare å kose seg framover, f.eks.knipe rododendroene, er for meg deilig avkobling.
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett