27. juli 2017

BORTE BRA, .....MEN HJEMME ER DET MYE Å GJØRE -del 3.

 Aller først: Neste helg, 5 - 6 august, ønsker vi velkommen til ÅPEN HAGE, fra klokken 13.00 til klokken 17.00 


Så var vi altså tilbake i Sponvika igjen - for elleve dager siden - etter turen til Stockholm. Som overskriften på innlegget sier:"men hjemme var det mye å gjøre", var det akkurat slik det var å komme hjem. Veldig mye å gjøre! 

Sånn blir det naturlig nok når en tar fem dagers ferie fra en innholdsrik hage med mye som skal følges opp. Noen lang ferie er helt uaktuelt. En får heller prøve å ta noen slike småturer av og til i løpet av sommeren. Og vi har jo noen planer, som selvfølgelig må tilpasses hjemmehagen. Selvvalgt plageri kan vel noen mene.
Nå har vi nettopp også hatt tre dagers hyggelig besøk fra hagevenner på Jylland, og har først nå hatt anledning til å sette oss ned bak PC`en. Her skal du få se litt av det som møtte oss da vi kom hjem, og hva som har skjedd de siste dagene:


Vi hadde vannet godt før vi reiste. Så fem dager med solfri himmel og mellom 20 og 25 grader hadde gjort at hagen virkelig så frodig ut!


Den øverste hagedammen var knapt nok synlig fra den ene siden.


litt mer så en fra den andre siden.


selvfølgelig - og dessverre - hadde ugresset grodd like mye. 


Så det var bare å sette i gang og luke. Det meste måtte lukes for hånd, men den nye propan-svieren til under kr. 200,- ( en stang med flamme i den ene enden og liten propanbeholder i den andre viste seg å være utmerket mellom belegningssteinene og i kroker og sprekker. Bare svi litt så det visnet den ene dagen. og så brenne bort noen få dager senere når plantene hadde tørket inn. Og så deilig å luke uten å ligge på kne eller bøye ryggen!


I alt ble det 13 storsekker i løpet av en uke. Og det som ikke gikk i egen kompost ble kjørt til det lokale mottaket for hageavfall. Der blir det hentet av store trailere og kjørt til forbrennings-, eller kompostanlegg, i Trollhättan i Sverige. Og det skal liksom være miljøvennlig!

Spireabuskene hadde begynt å henge så godt innover trinnene i denne trappen, at den hadde begynt å bli vanskelig å gå i. Steinblokkene er tunge, men ved hjelp av spade og spett ble den flyttet ca. 20 cm. til siden i løpet av en formiddag.

Nykommer i hagen: Keisertre, Paulownia tomentosa, skal få en stor krukke ute i hagen denne sommeren, og først plantes i bakken neste vår. 

Og her kommer noen flere helt ferske bilder fra hagen:
Det gulgrønne urtidstreet utenfor pelargoniapaviljongen ser ut til virkelig å trives med passe mye skygge og fuktig jord..

Som sagt er det virkelig frodig i hagen om dagen, takket være godt vanningsarbeid. Det er vanningsforbud i kommunen, men det går an å søke om dispensasjon, og det har vi gjort.

Litt romantisk stemning er det også noen steder i hagen, som her ved krakken...

Nå blomstrer mange av liljene som stort sett vokser i området rundt dammer og bekk.

Her er Asiatisk lilje. Og det hører selvfølgelig med at det daglig må plukkes liljebiller, hvis en skal ha glede av dem.

Denne lys-rosa astilben er en av de vakreste vi har.

Klematis på en av portalene.

Og en annen klematis på en annen portal.

Og mer klematis. Joda, det var riktig fint å komme hjem til en frodig hage i full blomstring.

Og den røde hibiskusen (Syrisk rose eller Havairose) står fortsatt i krukke ute i hagen, og skal først plantes ut sammen med de andre hibiskusene neste vår.

Deilig atmosfære rundt uteplassen foran uthuset.

Og enda en daglilje

Vi har fem krukker med fuksia, eller såkalte tårer.

Hestemynte.


Sommer nellik.

På denne portalen vokser den røderosen Flammentans. Vakker og riktblomstrende, men  kort blomstringstid og ikke remonterende.
En blomst på det lille hortensiatreet! Hipp hurra!

Og her fra den største roseportalen ...

Det var behov for å klippe hekker, denne dverghengepilen og en hel del annet.

Her er slektningen til den mer vanlige klatrehortensiaen med rødgrønne blader og mer rosa blomster.

Denne vokser i steinbedet. Vi trodde egentlig ikke den ville klare seg i et så tørt bed, men den ser ut til å trives godt, og har virkelig begynt å bre seg utover.

Alle hostaene hadde begynt å blomstre da vi kom hjem.

Denne dukket opp i hagen i dag. En såkalt Blåvinge, sannsynligvis den sjeldne klippeblåvinge (Scolitantides orion)(tror vi). Den er oppført på den nasjonale rødlisten, i kategori en; som er sterkt truet.Bildet er langt fra optimalt, men er det beste jeg klarte å knipse. Det var sterkt solskinn, og hver gang jeg nærme meg med kameraet, fløy den sin vei før jeg rakk å stille skarpt.I tillegg hadde jeg sollyset rett inn på kameraskjermen. Den ble også skremt hvis jeg  zomet. Etter flere forsøk forsvant den, og jeg fant jeg den ikke igjen. Det var en liten skapning. Jeg vil tro at den på bildet er ca. 1,5 cm høy der den står.  den får vanligvis et vingespenn på 2,7-3,2 cm. Bedre bilder finne andre steder på nettet. Karsten kan sikkert fortelle oss hva som er riktig navn på denne. Han hadde i dag et bilde av samme sommerfugl på sin blogg.


Pipeholurten trives bra på denne portalen.

Hilsen fra Eirin og Lars 
som ønsker velkommen til Åpen Hage neste helg.
17 kommentarer:

 1. For en flott hage, med så mye flott beplantning. Forstår godt at dere ikke kan være lenge borte fra dette.
  Lurer på om du har navn på den blå blomsten til venstre på det første bilde. Her hos oss vokser den som ugrass. Selv om den har vært her i hele mitt liv har jeg aldri hørt navn på den.
  Neste spørsmål er om du har navn på den blå klematisen? Jeg kjøpte to av denne i 1992, men så døde den ene for 6-7 år siden og da kjøpte jeg The President. De er ganske like, men det er 7 kronblader på The Presidemt, mens det er mest 4- noen 5 kronblad på den du har.
  Ha flott arbeidsdager i hagen og lykke til med åpen dag neste helg! Skulle gjerne vært der, men tror det er litt langt unna.
  Hilsen Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, en ukes ferie er i lengste laget :-)
   Tror den blå på første bildet er en akssøyleblomst, om den blå clematisen er en The President, vet jeg ikke, den ble i utgangspunktet kjøpt som dyp rød...
   Vi har endelig fått regn og prøver å få gjort litt mellom regnskurene :-9
   Eirin

   Slett
 2. Hej Eirin og Lars

  Er ret sikker på at jeres sommerfugl er en han af Argusblåvinge - Plebeius argus.
  På norsk wikipedia viser de vist en hun, og uden at fortælle om forskellen!

  Min er det helt sikkert - og den er meget talrig i Skovene ved mit hus og flyver op i stort tal når man går gennem skovriset, den lever på lyng nu hvor tyttebærene er afblomstret.

  Held og lykke med jeres åbne have:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Karsten ! Vi syntes det var vanskelig å skille blåvingene på bildene på wikipeda, og vi har aldri sett den her tidligere sommere. Men så har det jo vært svært tørt i år, og vi har en blomstereng utenfor eiendommen.
   Ellers er vi lykkelige for endel regn, og holder på i hagen mellom bygene :-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 3. Ja, dessverre så gror ugresset minst like mye som alt annet. Men dere hadde da en flott og frodig hage å komme hjem til!
  Jeg har sett blåvinge her en gang for noen år siden. Den er så vakker!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Endelig har vi fått regn, og det liker nok ugresset like godt som alt annet som sårt trengte vann :-)
   Vi har aldri sett blåvinge her før denne sommeren.
   Ha en fin uke.

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars. Jeg skjønner godt at en ikke kan reise lenge avsted fra hagen. Det gjør ikke vi heller om sommeren. Frodig og flott. Keisertreet fikk jeg sans for, og urtidstreet. Så var det plassen da i min lille hage. Lykke til med åpen hage. Hadde jeg bodd nærmere hadde jeg tatt turen. En slik hage som deres bør oppleves. Fin dag til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det med plassen er viktig når det gjelder store trær, og urtidstreet blir jo skikkelig stort...så det spørs hvor lenge det får stå.
   En ukes ferie midt på sommeren var i lengste laget her :-9
   Ha en fin uke.

   Slett
 5. Så flotte bilder av en frodig og inspirerende hage :-)Synd vi bor så langt unna, for det fristet virkelig med et besøk hos dere!
  Bra tips med propansvieren, den hørtes ordentlig kjekk ut.
  Ha en fortsatt fin sommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er frodig og flott nå, og med det regnet som kommer nå, blir det nok enda grønnere :-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 6. Hei! Ja det gror godt i hagen når man er på ferie ;-)) Den tror jeg det er mange som kjenner seg igjen i?! Veldig frodig og flott hos dere nå! Vi har brukt mye av sommeren til å renovere hagens største bed, hvor store planter og ugress hadde tatt helt over. Mye jobb men det skal bli bra! Ønsker dere en flott helg! Vi vil jo gjerne besøke dere og hagen men det blir nok ikke på åpen dag :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å få gjort sånne skikkelige opprydninger:-) Tilfredsstillende etterpå.
   Nå er vi takknemlige for regnet, men det ser ut for at det også blir litt hagearbeid i regn, denne uka.
   Dere er velkommen innom om dere er på østlandet :-) Det tar bare en drøy time fra hovedstaden.

   Slett
 7. Hej Eirin o Lars.
  Först ska jag tacka för att ni tog er tid att besöka vårt trädgård när ni var i Stockholm. Det var så trevligt att träffa er och så fick vi kanske ett resmål inför nästa år. Man tänker inte på att det växer när man är hemma men åker man bort några dagar då exploderar allt och man ser hur mycket det vuxit när man kommer hem. I synnerhet ogräset ser man. Det är väl så att när man är hemma så rensar man lite varje dag där det behövs. Vi har också öppen trädgård den 6:e så vi har försökt fixa lite nytt till visningen. Vi har ju äntligen fått regn. Det har varit väldigt besvärligt med torkan. Vi har vattnat med kanna hela tiden för att inte växterna ska dö. Nu klarar dom sig några dagar. Det ser frodigt och fint ut i er trädgård. HA det fint. Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig hyggelig å se hagen deres, og å treffe dere. Takk for at dere tok dere tid. Vi syntes nok ikke vi fikk formidlet hagen deres på en sånn måte vi hadde ønsket, på bildene våre. Stiene, hagerommene og mangfoldet. Dere har en hage som virkelig inspirerte oss :-)
   Her har vi endelig fått regn, er takknemlige for det, og holder gjerne på ute i hagen i regnet:-)
   Lykke til med åpen hage den 6.august.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 8. Hei på dere :)
  Hvem trenger å reise vekk i lengre tid når man har det så fint rett utenfor husdøren? Frodig og vakkert. Tenk at dere flyttet hele steintrappen 20 cm i stedet for å bare ta frem hagesaksen som de fleste andre sikkert ville gjort. Fantastisk!
  Lykke til med åpen hage til helgen. En gang skal jeg ta turen og få det med meg jeg også, selv om det er langt unna, men i år skal jeg ha åpen hage selv.

  SvarSlett
 9. Det er noe med å beregne størrelsen på plantene:-) Nå er spireaene akkurat så store som vi ønsker, og fra nå av skal de klippes, og da valgte husbonden like godt å flytte litt på trappa...
  Nå nyter vi at det regner, og at det blir enda grønnere og frodigere.
  Lykke til med åpen hage, og du er velkommen innom.( Det ligger en fin golfbane rett over svenskegrensa her.)

  SvarSlett
 10. Det måste vara svårt att resa i från en så vacker trädgård som Ni har så otroligt mycket blomsterprakt. Förstår att Ni hade en hel del ogräs när Ni kom hem för det har minsann vuxit bra i sommar.Även jag gillar Astilbe de är trogna med sin blomning och väldigt vackra.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett