24. august 2017

EN LITEN FERIETUR- IGJEN....

Sist var det Stockholm - nå var det Jylland. Som tidligere sagt, må ferieturene bli korte, og heller litt flere, når en har pådratt seg en hage som krever en regelmessig vanning og mye stell. Og onsdag forrige uke reiste vi over til Jylland for å være der en uke. 

Først var vi tre dager på jazz-, og bluesfestival i Aalborg (torsdag-lørdag,). I løpet av de tre dagene stod det hele 84 konserter på festivalprogrammet (hvorav de aller fleste er gratis), og vi plukket ut noen få vi hadde spesielt lyst til å få med oss.  Aalborg er en veldig hyggelig by med flere trange gater og gamle bygninger, og det er deilig å bare surre litt rundt, se på livet og spise god mat.

Det er en forholdsvis liten og intim festival, med en jazzscene, på det gamle torget, og en bluesscene, nede ved havnen. Begge har plass til ca. 3-400 mennesker og stemningen er alltid veldig hyggelig.  Vi fikk med oss fem- seks bra konserter før vi dro videre.

På søndagen gikk turen til John Andersens 4,5 mål store Japan-inspirerte hage utenfor Horsens.

En innholdsrik hage som har vært kåret  til Danmarks smukkeste have av tidsskrifter BoBedre. 
Derfra gikk turen ca. 30 minutter opp til Henrik og Janne (bildet under) sin franskinspirerte eiendom. Under er Janne, Henrik og Eirin.De har virkelig satt i gang et kjempeprosjekt med å omgjøre den gamle fabrikkbygningen og hagen til  noe som minner om en dansk versjon av et fransk lite vinslott. 

Her er gårdsplassen foran huset sett fra balkongen i annen etasje der de har laget en meget hyggelig bed-and-breakfast-leilighet. Du kan finne flere bilder og opplysninger på deres hageblogg: french-gardening.blogspot.no/

Middagen ble inntatt i Silkeborg, der vi også overnattet til mandag, da vi reiste videre til vestkysten. En liten spassertur i hyggelige Ringkøbing, og en ny  titt på den flotte-, og "talende" skulpturen i havnen, "Survivel of the fattest" av Jens Galschiøt, før vi kjørte til våre venner, Lone og Arne Astrup i Videbæk. Der var vi i tre dager, og sammen med dem besøkte vi både hagen til Svend Erik (som vi har besøkt to ganger tidligere). Over, er to bolder fra hans inkjørsel/gårdsplass, og under, et par bilder fra hans kaktushus.Denne vakre blomsten er en "Pelican Flower" (Aristolochia grandiflora)
Den er en av verdens største blomster. Dette eksemplaret er ca. 15. cm. bred og 20-25 cm. høy. (Bildet er tatt av Svend Erik Sørensen, som eventuelt kan nås på: sesorensen@gmail.com

 Vi fikk også være med på besøk til den 8 mål (7-8000 kvadratmeter) store gårdhagen til Krista og Kurt Meldgaard i Spjald, nord for Videbæk. Her er noen bilder derfra.

Forventningene skrus automatisk opp når dette møter en ved innkjørselen.

 Det overbygde inngangspartiet var en stor hagestue, med hoveddør inn til boligen, og port ut til hagen.

Denne hagen var et nytt bekjentskap for oss, og den var virkelig inspirerende. Utrolig hva to mennesker kan skape og stelle. Her var et vell av stauder, formklippede busker og trær, høye hekker, hagedammer og mange hyggelige uteplasser hvor en fikk lyst til å sette seg ned og nyte utsikten til hagen.

Krista og Kurt Meldgaard kan kontaktes på:  kk.meldgaard@gmail.com Rundturen med Lone og Arne ble avsluttet med et besøk på den vakre kunstpaviljongen i Videbæk, som er tegnet av arkitekten Henning Larsen. Samme arkitekt som også har tegnet operahuset i København og flere andre kjente bygninger rundt i verden. Spennende utstilling av dansk billedkunst og keramiske skulpturer fikk vi også anledning til å se.

På veien tilbake til Lone og Arne svingte vi også innom et gammelt fjøs, der de hadde sitt verksted for støping av vaser og fat. Utrolig hva de rekker med, når Arne fortsatt er i full jobb om dagen.

 
Selvfølgelig ble det også en ny runde i den spennende og vakre hagen til Lone og Arne. Vi har skrevet om den tidligere, og viser her kun noen få bilder:

Den nye vinterhagen som Arne bygget for et år siden, har uten tvil blitt boligens aller mest brukte rom. Hagen er på ca. 650 kvadratmeter og er på tross av størrelsen svært innholdsrik.Bortsett fra noen store trær, som skaper mye vandrende skygge i hagen, har Lone og Arne nærmest spesialisert seg på små stauder og busker. Det er mange dammer og vannhull, som heller ikke  er så store. Her vokser hortensiatrær, vannsypress og flere eksotiske godsaker.

Stammene bak disse trauene tilhører et stor kanelsydbøk. Vi har jo en slik i hagen selv, som foreløpig er litt under tre meter høy, men ser klart at det blir store prioriteringsproblemer om noen år, hvis den blir like stor hos oss.

Ett av de mange vannhullene. Lone og Arnes hjemmeside er: www.astruphaven.dk

 Så var det hjemtur igjen, på kjedelige motorveier og langdryg ferjetur fra Fredrikshavn til Gøteborg.
Det var sommer da vi reiste, men  hadde tydelig begynt å skifte til høst når vi kom hjem.

Deilig med litt avveksling meg god musikk og påfyll av hageiinspirasjon. Men etter en uke bort, er det nok å gjøre når en kommer hjem. I dag, torsdag har det regnet hele dagen. Så i morgen håper vi på pent vær og litt mykree rygger. For lørdag skal vi ha hageselskap med 12 venner på besøk! Ikke helt bra logistikk akkurat!

Når det gjelder Halden hagelags tur til Jylland, som jeg skrev om i forrige innlegg, så ble den fullbooket mens vi var borte. Så neste sommer reiser Eirin og jeg, sammen med 40 andre hageentusiaster på opplevelsesrik og inspirerende hagetur til noen av Danmarks aller fineste haver. 

Hilsen våte, svette og nå også litt stressa Eirin og Lars.


16 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Alletiders at i får rejst så meget - og kan vise de dejlige billeder.
  Arkitekten er jo Henning Larsen:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Ja, det er det jo, og jeg glemte å skrive det. Takk for påminnelsen. Jeg skal redigere med en gang!
   Lars

   Slett
 2. Dere reiser mye, og får sett utrolig mye fint! Danmark er virkelig et hageland verdt å besøke :)

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi reiser nok ikke så mye :-) Pleier å ta en fem-seks dager i Danmark hver sommer, men i år ble det en tur til Stockholm også (47 år siden sist).
   I Danmark er det en helt annen kultur for åpne hager enn her i Norge, så det er enkelt å få se private hager, om man sjekker på forhånd:-)
   Ha en riktig god helg/Eirin

   Slett
 3. Tack för den inspirerande rundturen bland vackra danska trädgårdar. Den japanska stilen är i mina ögon så fantastiskt vacker.
  En kul grej - Jag har faktiskt träffat Lone och Arne en gång när de besökte vår trädgård. Ett mycket trevligt par och deras hemsida med trädgårdsbilderna är en riktig inspirationskälla.

  Ha det så gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig at du har truffet dem. Av og til opplever man at verden ikke er så stor:-)
   Det er inspirerende å se at hager er så forskjellige, og det er stort sett noe å lære, eller noen ideer man plukker opp de fleste steder.
   Ha en fin helg./Eirin

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars. Dere er flinke til å reise. Danmark er et yndet hageland. Masse flotte hager og forskjellige. Hageselskapet går bra. Trekk pusten og senk skuldrene. Lykke til. Fin kveld til dere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi reiser nok ikke mye, men har iallfall funnet ut at 7-8 dager er for lenge å være borte fra hagen om sommeren :-)
   Gleder oss til hageselskapet idag (og kanskje Yr treffer med været)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 5. Jeg tar av meg hatten for dere to! For noen opplevelser dere har hatt og ikke minst hagelaget som dere har laget sånn en flott tur for. Jeg blir så imponert over alle de entusiastiske hagefolkene som finnes i verden. Alt det vakre som blir skapt. Det fineste av alt er at de er så rause til å dele det med andre. Takk for turen!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å kunne få del i andre hagefolks erfaringer og ideer, og der er de fleste rause med å dele. :-)
   (Vi spør alltid om det er greit at vi tar bilder og legger ut).
   Ha en riktig fin helg/Eirin

   Slett
 6. Det var spændende at følge jeres havetur. Den gik jo til min hjemegn, da jeg bor i Ringkøbing. Astruphaven er en skøn have. Trods sin forholdsvis beskedne størrelse, er der virkelig meget at se i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi tilbrakte en formiddag i Ringkøbing, for å se oss litt rundt. Vakkert sted !
   Skjønner godt at hovedpersonen i Leif Davidsens bok, "På utkig efter Hemingway",lengter tilbake dit :-)
   Astruphaven er forholdsvis liten, men har gitt oss mye inspirasjon. Det er mange fine hager i det området, som vi setter pris på å besøke.
   Ha en riktig fin helg/Eirin

   Slett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Tack för fantastiska bilder från fina trädgårdsbesök.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å få inspirasjon nå på sensommeren når vi så smått begynner å planlegge neste års hagesesong.. Vi tenker nok mest på forenkling nå:-)
   Ha en fin søndag/Eirin

   Slett
 8. Kære Eirin og Lars. Tusind tak for litografien, den er vi meget glade for. Sjovt I tænker på et vinslot, det er lige præcis det som er vores forbillede, tænk om man kunne på på et fransk vinslot i Danmark. Som vi siger på dansk, det var kanon hyggeligt at have jer på besøg, vi kunne jo nemt havde talt om havekunst i flere timer. Åh ha den sommer er så kort og flygtig, som en daglilje. Fantastisk at jeres haverejse til Danmark næste år allerede er fuldt booked. Fra hjertet, I er altid meget velkommen. Venligst Janne og Henrik

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Henrik og Janne.
   Hyggelig at dere likte den, og fint for oss at den fikke et hjem der den passer inn med omgivelsene! Og vi satte stor pris på å besøke dere. Det er virkelig morsomt - og ikke så ofte - når en opplever kjemien stemmer selv om aldersforskjellen er stor. Vi håper vi får se dere her oppe hos oss en gang, og skal absolutt ta turen innom hos dere igjen ved en senere anledning når det hele har begynt å vokse seg til. Inntil da, får vi glede oss over å følge med dere på blogg. Ønsker dere mye lykke til med det flotte prosjektet!
   Hilsen Eirin og Lars

   Slett