4. august 2017

KLARE FOR BESØK....IGJEN...

 Dette har vært sommeren med veldig mange besøk, både her og der. For en drøy uke siden, etter at vi kom tilbake fra Stockholm, hadde vi tre dagers hyggelig besøk av Lone og Arne Astrup fra Jylland. Deres spennende villahage i Videbæk er en av de hager som har inspirert oss aller mest. Vi har tidligere skrevet om, og vist bilder av den, her på bloggen. (Du kan søke på stikkordet "ut på tur" eller "Danmark" i bloggens høyremarg for å lese om det.) Nettadressen til deres hagehjemmeside er: www.astruphaven.dk  Deretter kom Nora, (fra Stockholm, med bloggen "Mina tragårdar" ), innom en dag denne uken, med sin yngste sønn Jesper. Deres hage skrev vi om i et innlegg for bare et par uker siden. 

Det er faktisk hyggelig når enkelte blogg-vennskap blir noe litt mer enn det vi tidligere kalte "brevvenner".

 Mandag til uken kommer Tormod og Marit fra Kråkerøy på besøk. De er venner fra 70-tallet, som vi fortsatt har kontakt med. Deretter skal Eirin ha hageselskap med en  gjeng gamle studievenner, og så blir det nytt hageselskap i slutten av måneden med 10-15  venner fra tiden på folkeskolen på Lillestrøm. Og så hadde vi jo 70-års selskapet tidligere på sommeren.....pluss at våre to forlovere fra 1970 også har vært innom på hyggelig besøk. Og flere besøk venter vi utover sensommeren.....

 Så, før dagens ferskeste hage-nyheter; her kommer en liten tilføyelse til et tidligere innlegg; For noen få uker siden, fikk vi mange positive kommentarer på bildene av forskjellige hosta vi har i hagen. Langt fra alle ble avbildet, og på bildet ovenfor ser du en til. Det er jo som regel de storbladete hostaene som imponerer mest. Vi synes imidlertid også at de små hostaene er veldig fascinerende,  og fortjener litt mer oppmerksomhet. Særlig fine synes vi de er når de får vokse i større grupper. Og for de med små hager og begrenset plass burde de jo være en absolutt favorittplante, siden de er utmerket til å fylle små sprekker og "hull" der det ellers lett kommer ugress. På bildene nedenfor har jeg plassert en fyrstikkeske - siden den har en kjent størrelse - ved siden av noen av de små, og et par av de store, hostaene, så du kan få et litt bedre inntrykk av størrelsene det er snakk om.

Her er en lysegrønn versjon av en liten smalbladete hosta. Vi har også en mørk grønn versjon av den samme.

Og her en av de storbladete i grønn versjon.

Og en tilsvarende i lysegrønn versjon.

Og to andre mini-hostaer til.

Og enda ett par til.Så til dagens "oppslag": Igjen har vi igjen luket masse, og kjørt bort enda et tilhengerlass med hageavfall, som vi ikke har kapasitet til i vårt eget lille kompostanlegg. Nå begynner vi å synes at hagen nærmer seg å se noenlunde velstelt ut, og bli klar nok til at vi kan ha åpen hage i helgen. 


Som det alltid sies eller skrives når det oppfordres til at vi hageentusiaster skal åpne hagene våre for publikum; så behøver ikke hagen å være perfekt. Det er jo for så vidt sant. Men det betyr vel ikke at den ikke bør være velstelt? At hagen er velstelt er jo  ikke det samme som at den er perfekt. Jeg synes selv at det er langt hyggeligere å besøke en velstelt hage enn en rufsete og ustelt hage. Og jeg synes ikke det hjelper om det kalles for cottage garden. Derfor forsøker vi å holde hagen vår mest mulig velstelt gjennom hele sommeren, og kanskje litt ekstra når vi skal ha Åpen Hage.  Da har vi jo mest glede av den selv, og synes i tillegg at det er mest morsomt å vise den fram. Og da er det fortsatt langt igjen til at hagen blir perfekt. Men det er jo helt uinteressant.


Under luking av et av hagens større bed i går (torsdag), oppdaget jeg hvor igjengrodd en stenbelagt sti inn til en granittbenk i bedet var. Hostaer og kastanjebronseblad hang helt over hellene i tillegg til at bundekkeren som skulle vokse mellom dem helt hadde dekket dem (hellene). Det var bare en ting å gjøre, hvis vi ikke skulle klippe bort de fine bladene; flytte helle-stien 30-40 cm.

Som tenkt - så gjort, selv om det hadde begynt å regne. To og en halv time tok jobben med spade og spett, og jeg benyttet  anledningen til å lage to trinn i forkant, der det tidligere kun hadde vært ett litt høyt trinn. Jeg glemte å ta et bilde før jeg satte i gang, men du kan i hvert fall se sluttresultatet.

Så ble det noen timer med fint vær igjen i dag (fredag formiddag). Akkurat lenge nok til å få lukket og ryddet litt til. Det begynner faktisk å se ganske greit ut etter hvert. I hvert fall bra nok, til at vi kan glede oss til å ha Åpen Hage i helgen. Vi håper selvfølgelig at det kommer mange innom, selv om vi ikke er på facebook, twitter eller instagram, og markedsfører hagen der.

Vi må kunne si at hagen er veldig frodig for tiden, og en blomstrende Yucca-palme,...


... en rød Hibiskus,...


...en vakker syrinhortensia, ... blir enda vakrere utover sensommeren !


...mange flotte hostaer,


og mye annet, er noe av det de besøkende vil kunne se når de kommer. Hilsen fra Eirin og Lars, som avslutter med noen våte tårer etter nattens regnskur.


20 kommentarer:

 1. Alltid hyggelig å bli med en runde i hagen deres :-)) Jeg tror dere trygt kan by gjestene inn i hagen! Den ser så velstelt og fin ut! Her ble vi raskt jaget inn av styrtregn i ettermiddag, men nå er det en ny uke med ferie og da blir det å smette ut og inn mellom bygene :-)) God helg og lykke til med hagebesøk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært å luke mellom bygene her også, men her må vi glede oss over hver dråpe :-))
   Det var en hyggelig dag med hagebesøk igår, alltid hyggelig å treffe hagefolk.

   Slett
 2. Jeg er enig med dere i det at skal en ha åpen hage så bør hagen se velstelt ut. Det har ikke så mye poeng å få mange folk inn i hagen når det er ugress og andre ting som ikke er noe å vise frem. Ved vanlig hagebesøk får folk vise frem det de vil. Det plager ikke meg å se ugress ;)
  Det er forskjell på velstelt og perfekt ja. Jeg tror ikke at folk har et mål om å ha en perfekt hage, for hva er nå det? Velstelt holder lenge ;)

  Flotte hosta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kom nesten i havn, og det er deilig når det ser ganske velstelt ut. Det gjør noe med eget humør også :-)
   Tror forresten du var en av dem som fikk oss til å bli glad i hosta.

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars

  Jeg er nok enig:) Man ser nu engang bedst havens fortrin når indtrykket ikke distraheres af "mislyde". Men smag er forskellig, Jeg havde engang besøg af en dame der ikke kunne klare at jeg har mos i mine bede. Det var i haven i Sverige, og jeg er stolt af den selvsamme mos "Björnmossa" kalde de lokale den. Mens græs, der er ved at frøså sig, og skvalderkål er "no go" hos mig... Sådan er normer så forskellige.
  Jeres have ser på alle måder flot ud!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, smaken er forskjellig, men det gir en god følelse å få luket gjennom det meste..
   Her får også mosen vokse i det vi kaller "skogen", men gress som frøsår seg og skvallerkål, det må bort :-)
   Ha en fin dag.

   Slett
 4. Hei. Alltid koselig med en rundtur i hagen deres. Frodig og flott er den. Når en skal ha besøk vil en at hagen skal se velstelt ut. Det vil vi vel alle. Lykke til med hagevandring i helgen. Fin kveld til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært en veldig hyggelig helg :-)
   Hyggelig med besøk av hagefolk !
   (Så er det bare å prøve og holde ting sånn noenlunde vedlike.)

   Slett
 5. Så frodig og velstelt det er hos dere. Lykke til med besøk i helgen.
  Mette
  www.furulunden.no

  SvarSlett
 6. I har ikke langt fra tanke til handling. Godt ser det ud altsammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, når det gjelder å flytte på stein, er Lars ganske så rask med å handle. :-)
   Eirin.

   Slett
 7. Visst vill man att det skall se fint ut om man får besökare, och det är det i er trädgård. Har aldrig sett en Yucca palm i blom. Så vacker blomma.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Yucca palmen er blitt beundret i helgen, og det er deilig å føle at det aller meste er luket.... så er det bare å vedlikeholde:-)

   Slett
 8. Det er så flott i hagen.
  Eg skulle ha vore nærmare så hadde eg komt på besøk.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Dere får ta turen engang dere er østpå og har bil :-)

   Slett
 9. Mye fint fortsatt hos dere, og ja, hostaer er fantastiske enten de er små eller store. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hosta er en flott plante, og veldig anvendelig :-) Fortsatt mye som blomstrer. Det er bare å nyte :-)

   Slett
 10. Den är bara så fin er trädgård och er trädgårdsfilosofi! Gissar att det kom horder av besökare och hoppas att det inte regnade på dem. Här har vi äntligen fått lite regn, hittills 3,9 mm, alltid något! Det går i alla fall lättare att rensa nu...
  Kram/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt at dere endelig har fått litt regn.
   Her har vi fått ganske mye, og det gjorde ( som du skrev ) at det ble mye lettere å luke.
   Noen regnbyger ble det idag, men da var det bare å sette seg under tak med en kopp kaffe. En virkelig hyggelig helg:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett