1. september 2017

BESØK I DEN STORE HAGEN...

 Så var det ut på siste etappe av årets mini-ferieturer. Denne gangen var det ikke besøk i villahager, men i den store hagen; kalt Norges nasjonalpark. Nærmere bestemt Telemark, ett av Norges mest allsidige og vakreste fylker. Vi hadde imidlertid ingen planer om å få med oss mest mulig på bare noen få dager. Hensikten var å realisere 70-års gaven fra barn og barnebarn; å oppleve en slusetur på telemarkskanalen - kalt verdens vakreste kanal - med en av veteranbåtene som seiler der. 

 Veien oppover kunne vi gjort unna på 2,5 timer hvis vi hadde holdt oss til hovedveiene. Men med åpen sportsbil og pent vær, valgte visvingete småveier, og brukte heller 5,5 timer langs  smale veier ,elver, kanaler og småvann. Den første kvelden ble det et riktig hyggelig gjensyn med venner i Vrådal, med grillmat på bryggekanten og deling av gode minner fra 70-tallet.


Båtturen, dagen etter, var en drøyt fem-timers tur med MS Victoria, fra Kviteseid til Ulefoss. Av praktiske grunner, nedover - og ikke oppover vassdraget, litt motsatt vei av hva de fleste velger. Bilen ble parkert på brygga i Kviteseid, dit lokal-bussen brakte oss tilbake igjen etter seilasen. Båten, som ble bygget i 1882, og ble oppkalt etter daværende kronprinsesse i Sverige, går fortsatt i rutetrafikk, og omtales ofte som vassdragets dronning.   

I alt fikk vi med oss seks sluseanlegg og 10-12 slusninger (husker ikke helt) Hele anlegget er imponerende ingeniørkunst. Vi kan ikke forstå annet enn at dette må kunne betegnes som Norges svar på pyramidene i Egypt? Totalt løfter de 18 slusekamrene i Telemarkskanalen, båtene totalt 72 meter opp og ned vassdraget, som i sin tid (1892) ble bygget for å frakte varer, folk og fe mellom innlandet og kysten og Telemark og kontinentet.
   
 Her er et par bilder av båten MS Henrik Ibsen, en annen av de tre turist-båtene i kanalen.

Vakrere kan det neppe bli!

Dagen etter tok vi veien over Rauland og fjellet/Hardangervidda. Vi stoppet på Rjukan utpå kvelden, og booket inn i en liten leilighet i Rjukan hytteby. Det var riktig hyggelig! Gode senger , og rent og pent . To gode lenestoler for slitne rygger som hadde sittet fem timer i bil, etter først fem timer på båtdekket. Liten møblert terrasse ut mot elven som rant forbi fulgte også med. De får gjerne litt velfortjent gratis reklame! På bildet er Eirin på vei bort i resepsjonen for å hente stor pizza med hvitløksdressing.

Dagen derpå tok vi taubanen - krossobanen -  nord-Europas første totausbane opp til foten av Hardangervidda, fantastisk utsikt og fine turstier - av ulike vanskelighetsgrader.

Berømte Rjukan nederst i dalen og Gaustadtoppen ragende 1 883 meter over havet. Det er fylkets høyeste fjell, og det er ca. 1 600 meter fra dalbunnen til toppen.

Med ganske stive ledd og rygger etter mye sitting, valgte vi en enkel tursti, hvor stier og trapper var laget av innleide sherpaer fra Nepal. Det var morsomt å registrere at de ikke var så veldig annerledes enn enkelte av steinarbeidene vi selv har gjort i vår egen hage (De to bildene nedenfor).

 Det var en riktig hyggelig tur, selv om den kanskje ikke var direkte inspirerende, med tanke på nye ideer til egen hage.  Det måtte i så fall vært et micro-sluseanlegg i bekken mellom de to største hagedammene - kanskje med en radiostyrt liten modellbåt. Eller en taubane fra huset og ned i hagen for frakt av varer - som mat og kaldt drikke. 

Hilsen fra Eirin og Lars, som sent torsdag kveld, igjen er tilbake i sin egen lille nasjonalpark, hvor fugler og gresshopper synger og summer utover den vakre sensommerkvelden, mens vi pratet løst og sløvt om høstens mange gjøremål i hagen. 17 kommentarer:

 1. Herlig i ord og bilder :-)) Vi har også reist med båt på Telemarkskanalen. Veldig flott tur! Fortsatt fin høst i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott tur i strålende vær ! Nå ser vi fram mot høstsesongen i hagen.
   Håper på en flott september med flotte farger:-)

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Sådanne gamle skibe har altid interesseret mig:)

  Tak for turen!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Takk for kommentar. Ja, de er virkelig vakre, og det er flott at de blir tatt vare på. Jeg har faktisk 4-5 gamle båt-byggesett fra Billing boats liggende i kjelleren, som jeg i mange år har hatt planer om å bygge. Men med hobbyer som musikk, maling (bilder) og hage har det ikke blitt tid. Har jo også familie og venner. Men jeg er jo bare 70, og har fortsatt håp om å få tid en gang til å bygge de vakre små trebåtene.
   Hilsen Lars

   Slett
 3. Smukke billeder af en storslået natur.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Telemark er flott, og det var fint å kjøre småveier langs kanalen, og deretter ta båten. En flott tur:-)

   Slett
 4. Ja, vad kan man säga om denna fantastiskt vackra natur som inte redan har sagts många gånger om. Tack för en trevlig berättelse och de vackra bilderna.

  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vakker natur, og et flott vassdrag ! Men vi kjente at det var god å komme hjem til kysten og litt mer åpent landskap:-)
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 5. Hej Eirin och Lars!
  Så vacker natur, med kanalen,fjälltoppar och dalar.
  Tack för turen !
  Trevlig helg/ Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er flott å reise rundt i eget land. Jeg har ikke tatt den turen siden jeg var barn, så det var fint å ta turen igjen. Kanalen med slusene er et fantastisk "byggverk" i stein, og det er bare å bli imponert av det arbeidet som ble gjort og stod ferdig i 1892.
   Ha en fin uke:-)/Eirin

   Slett
 6. Hei! Fantastisk tur. En gang skal vi ta turen dit. Jeg så den på tv når de viste minutt for minutt, og det er jo så vakkert i Telemark.
  Flott bilde av gresshoppen!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt lyst til å ta den turen i noen år, og i år fikk vi turen i gave.
   Det måtte kanskje til for at vi skulle få tatt den:-)
   Tror den gresshoppen/med familie har forsynt seg godt av breinøkketunge bladene...
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 7. Telemark står på önskelistan och era bilder ger verkligen mersmak! Spännande!
  Kram/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har snakket om å ta den turen i flere år, og denne sommeren slo vi til.
   Både tur til Stockholm , Jylland og Telemark. Tror nok det blir blir mindre reising neste sommer.
   Ha en riktig fin uke/Eirin

   Slett
 8. Telemarkkanalen er flott.Mange år siden jeg tok turen nå, men huserk de vakre stedene:)
  Dere fikk med mye syns jeg, og en må bare bruke tiden når en reiser på slike steder:)
  Ønsker dere en fin septemberuke:)

  SvarSlett
 9. Vi ble nok mest imponert over alt steinarbeidet langs kanalen, med sluser og det hele, med tanke på når den ble bygget/anlagt !! Selvsagt naturen også:-)
  Flott å kjøre småveier langs kanalen hele veien.
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
 10. Dere har virkelig hatt en fin tur og sett mye i Telemark, Flotte bilder og fin reiseskildring. Det er mye fint å se i Telemark, hvis vi har gjester fra utlandet, har vi tatt de med på tur i dette fylket (nabofylket vårt)
  September ble vel ikke så fin hagemåned som dere ønsket dere heller, men vi kan jo håpe på en fin oktober!
  ha det godt,
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett