21. september 2017

VAKRE HØSTROSER OG MØRKE HULL....

Kanskje en litt underlig overskrift. Så vi får begynne med å ønske velkommen til innlegget med et bilde av New Dawn rosen vi plantet i vår, og nå plutselig har vist fram sin første vakre blomst - omgitt av flere knopper. Gleder oss til neste sommer allerede...


Så over til temaet: mørke hull. De fleste har sannsynligvis hørt uttrykket: å bli helt oppslukt av noe. Den moderne versjonen er nok  "å bli helt hekta". Det kan sikker sies av oss om sommeren at vi virker helt oppslukt av hagen.helt hekta. Men her om dagen, for noen få uker siden var jeg ikke bare oppslukt. Jeg holdt bokstavelig talt nesten på å bli slukt - og det av hagen.

Da jeg gikk nedover hagestien, kjente jeg plutselig at noen beleggningsstein sviktet eller sank under den ene foten da jeg tråkket på dem. Jeg stoppet, undret meg litt. Så at et par steiner plutselig var 2-3 cm lavere enn de andre.

 Maur tenkte jeg, siden jeg  tidligere hadde opplevd at slike iherdige arbeidere nesten kan flytte på et lite sandtak i løpet av en sommer, og hoppet til for å sjekke om det var mer grus borte under steinene, og få det bekreftet at det ikke var en hemmelig tunnel fra krigens dager der nede. Og dermed så sank beleggningssteinene med drøyt ti centimeter til. Hadde jeg virkelig lagt på meg så mye i sommer? Eller...Flere beleggningssteiner ble fjernet og hva dukket opp? Jo, et stort hull hvor jeg ikke kunne se bunnen. Heldigvis var det ikke lys i den andre enden. Det vill jo vært helt krise.

Dette var ikke akkurat det jeg forbandt med å ha en Åpen Hage! Et langt armeringsjern ble stukket ned i hullet - tydelig mellom noen store steiner. Mer enn to meter ned før det nådde bunnen. Bunnen i hva da? Armeringsjernet ble trukket opp og ned noen ganger, og jeg så og hørte hvordan singel og småstein bare forsvant ned i dypet. Da jeg trakk jernet opp så jeg at det var vått omtrent 30 centimeter oppover i enden. Vi fikk en mistanke, og noen telefoner ble tatt til noen godt opp i årene som hadde bodd i nabolaget i sin ungdom. Joda. Her hadde det vært en gammel brønn, som var blitt (dårlig) fylt igjen og dekket over en gang på seksti tallet. 

Riktignok hadde jeg lagt på meg noen kilo i sommer. Det kunne se ut som en liten midtlivskrise. Så jeg hadde nok stoppet halvveis ned i hullet om noe hadde gått galt. Det hadde for så vidt vært greit å rast ned, men da helst i vekt!

Hullet ble fylt igjen med 25 stykker 12-liters-bøtter med grov singel. Deretter ble et par-tre bøtter med subbus spylt ned i singelen og beleggningssteinene lagt på plass.

I et litt galgenhumoristisk øyeblikk.... kunne jeg se for meg følgende tragikomiske scene: Barnebernet, Julian, på 6 kommer på besøk, og har følgende spørsmål til bestemor som åpner døren når det ringer på:
Julian: Bestemor, hvor er bestefar.
Bestemor: Jeg tror han er nede i hagen
Julian: Tror du han har lyst til å leke gjemsel med meg i dag?
Bestemor: Det kan godt hende. Du får gå og spørre han. Kanskje han allerede har gjemt seg allerede. Aldri godt å vite? Du får be han gi et lite pip...

Vel, det endte godt, vi har lekt gjemsel etterpå, med litt andre gjemmesteder, og jeg har ikke hørt noen  har sagt i ettertid: "Tenk at han kunne synke så dypt".

Med tanke på dere som synes det er mer interessant å høre om vakre blomster, enn tilårskommne gubber som forsvinner i mørke hull i hagen. Her er noe til dere. En liten fotorunde i hagen nå i dag, med varsomme skritt langs hagens stier:

Bronsebadet feirer høsten med mer bronsefarger ved dammen.

Vi har et par store tuer med duehode i hagen, og synes de er vakre nå på høsten.


Flere annemoner pynter opp i hagen om høsten. Her er et par av dem.
 Når blomsterprakten avtar utover høsten, er det mange typer gress som får anledning til å vise fram sin fortreffelighet. Her er en av dem - ved hagedammen.

Månestrålen stråler som bare sola...

De grønne nyansene som lerka får med de nye skuddene om høsten er en fin dekorasjon i hagen.

Stålklematis er omtrent like dekorativ med friske blomster som med vissne blomster.Hortensiaen blomstrer også nå.

Keisertreet som har tilbrakt sommeren ute i potte skal tilbringe vinteren i mer sydlig klima - nemlig inne på lagringsrommet på uthuset.

Og flere andre står i kø for å få oppvarmet husrom i vinter.

Et par hundre pelargonier blomstrer fortsatt rundt i krukker og kasser. 
Men nå har Eirin funnet fram saksen og gått løs på dem for å ta stiklinger og gjøre dem klare til et liv innendørs i vinter.Do-dong rognen er bare helt fantastisk med sine grasiøse og eksotiske blader og store klaser av bær.  Omtrent som oss selv, er hibiskusene fortsatt i  full blomstring, selv om de begynner å bli litt skrukkete i kantene, og enkelte blader begynner henge eller falle av.Klokkebusken "Monet" har sin andre blomstringsrunde hvert år på denne tiden.Monet var jo ingen dverg, men dette er i hvert fall en dverg-Monet klokkebusk.

Og vilvinen byr på sine flotte høstfarger

Noen høst krokus titter fram under Lawsonsypressen.

Høstlig hagehilsen 
fra Eirin og en ikke bortkommen Lars.

24 kommentarer:

 1. Så godt at det gikk bra til slutt! Sånne synkehull er virkelig skumle...
  Vakkert i høsthagen hos dere. Villvin får så fine farger.

  Fortsatt fin uke til dere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde egentlig vært greit om vi hadde fått opplysning om den gamle brønnen da vi kjøpte huset:-)
   I år som tidligere år er jeg overrasket over hvor mye som blomstrer til enhver tid, sommeren gjennom.
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 2. Oj, oj vilken historia, det kunde ju ha slutat riktigt illa. Och er höstträdgård ser jättefin ut. Ullungrönnen är ett mycket vackert träd, här börjar den att få sina röda färger nu när hösten gör entré.

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Lars kunne nok slått seg ganske "bra", så det var godt vi gjorde noe med det, og at jeg husket noe en eldre dame hadde sagt om brønn, for mange år siden :-)
   Koreansk rogn er utrolig vakker på høsten, fargene begynner å komme her også.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars

  festlig historie med den gamle brønd, godt du ikke ramlede ned i den!

  Og dejlige billeder fra haven, det er høst men i solen har sommeren ikke helt forladt os:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, godt jeg ikke ble borte:-)
   Noen dager med sol, rosene blomstrer videre, anemonene kommer med stadig nye blomster og høstfargene kommer for fullt.
   Deilig med høst i hagen.
   Ha en fin helg.

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars.
  Så godt at det gikk bra. Synkehull er ikke til å spøke med. Flotte bilder fra hagen deres. Fin kveld til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vakkert i hagen nå, mye som blomstrer og flotte høstfarger:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 5. Nu endte det jo godt, så kan man vel godt more sig over historien - og måden den bliver fortalt på.
  Det må være et stort stykke arbejde med alle pelargonierne.
  Hvor er der mange smukke blomster i jeres efterårshave.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye arbeid med pelargoniaene, og hvert år bestemmer jeg meg for at jeg skal redusere, men når høsten kommer, så er de jo så flotte:-)
   Det er fortsatt mye som blomstrer, og høstanemonene er nok en av mine favoritter.
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 6. Hei!
  Enda godt det endte godt. Så flott det blomstrer hos dere. Her bæres pelargoniaene inn.
  Gro tar haugevis med stiklinger.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å få ordnet opp i sånne ting.
   Her blir også pelargoniaene båret inn, og jeg tar masse stiklinger , selv om jeg hvert år bestemmer meg for at i år skal jeg begrense meg:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 7. Jøss.. Bra det gjekk godt til slutt.
  Artig tankespinn om barnebarnet og besteforeldra :)
  Utruleg mykje fint som blomstrar i den vakre hagen.
  Eg skulle gjerne sett den live.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å oppdage slike ting, sånn at en får gjort noe med det..
   Du er velkommen innom om du er på Østlandet :-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 8. Hej Eirin och Lars!
  Tur att det slutade bra, att ingen gjorde illa sig, eller försvann i ett mörkt hål. Så mycket fint som blommar, den lilla rosa nävan är förtjusande. Fantastisk färg på vildvinet.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Den rosa geraniumen, samt en dyp mørk rosa, har blomstret siden i våres:-) En utrolig takknemlig staude.
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 9. Hei Eirin og Lars, det var godt dere fikk fylt igjen hullet. Vi har hatt det slik på gårdsplassen vår: plutselig ligger 3-4 heller langt nede i bakken, sand og jord er forsvunnet - vi har aldri funnet ut hvor dette forsvinner hen. Dette har skjedd flere ganger på samme sted.
  Så mye fine blomster dere fortsatt har i hagen.
  Over 200 pelargonier ? Det er mye! Jeg har ca 100 og synes det er utrolig mye, særlig når de skal inn nå en av dagene.
  Ha det fint.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid. Takk for hilsen. I vårt tilfelle var det en gammel brønn, og det virker som det holdt å fylle med småstein og subbus. Hvis det stadig forsvinner, kan det også være at det går en vannåre der nede som vasker bort grus og jord. Jeg hørte om en som hadde det slik, og fylte til slutt hullet med betong, men det er sikkert noen som vet mer om slike ting En anleggsgartner eller kommuneingeniør kanskje?
   Hilsen Lars

   Slett
 10. Imponerande mycket vackert att fortfarande njuta av i er trädgård. Och vilken tur att det inte hände någon olycka med den dolda brunnen.
  Allt gott!

  SvarSlett
 11. Många fina blomster och blad men det är berättelsen om den nästan försvunna medelålders stenmästaren som tilltalar mig allra mest! Vilken grej! Marken öppnar sig och ett avgrundshål avslöjas!!! Tänk om det hänt under en visning. Kan se tidiningsrubrikerna framför mig: Trädgårdsbesökare försvinner under Öppen Trädgård"...
  Kram
  Laila

  SvarSlett
 12. PS. Eirin: gläder mig fortfarande åt den ljuvliga minipelargonen jag fick av dig. Blommorna står fina ovanligt länge och är så skira. Har den något namn?
  Kram

  SvarSlett
 13. Fortsatt mye fint i hagen, gleder meg til min månestråle får så mange knopper. Godt det gikk bra med hullet. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett