8. oktober 2017

BLA, BLA, BLA, BLA,... I HØSTHAGEN

 Så har vi hatt noen deilige høstdager. Med strålende vær om dagen, og kuldegrader om natten, forandrer også fargene seg i hagen og naturen for øvrig. Når sommerblomstringen i hagen går mot slutten, overtar de fargerike høstbladene hageshowet - nesten som en ny blomstring.

Ved inngangen til hagen vokser klatrehortensiaen som blir ganske gul på høsten - på pergolaen. I den andre enden/delen av pergolaen, den som er forbunnet med bolighuset vokser en villvin. Om noen år møtes nok de to et sted omtrent på midten. Det blir et skikkelig fint kontrast-crasj på høsten.
Kontrast er det også mellom vingebeinveden (Euonymus alatus) og blåregnen som vokser  tett inntil hverandre ved en av søylene under terrassen. På bildet er blåregnen fortsatt grønn, men i løpet av de siste få dagene, der det har vært nattefrost har den skiftet farge til gul, og ser slik utPå vei ned i hagen sees vingebeinveden også sammen med blærespireaen, litt lenger ned i bakken. De hvite hengende bladgreinene til henge-dvergpilen er et flott innslag i hagen, og en fin kontrast til de mange fargene.

Gule innslag skapes mange steder av hostaer som har begynt å visne.

Vi synes den gule fargen lyser godt opp under busker og trær i hagen.Heldigvis skifter ikke alle planter - og heller ikke alle hostaer farge på en gang. Den storbladede hostaen har jo faktisk vårfargene inntakt gjennom hele sommeren og til langt utpå høsten.

Det samme har pipeholurten som klatrer på en av portalene i hagen.

Gangstiene ned i hagen blir nesten dekket av høstblader i løpet av de neste to ukene, og vi drøyer i det lengste med å fjerne dem, det samme gjelder vissent løv i bedene. Det er jo like vakkert og dekorativt enten det henger på trærne eller ligger på bakken.

Bladene på forrige bilde kommer stort sett fra den sibirske lønnen. Det er utrolig hvor mye løv det blir bare fra et tre på 6-7 meter!

Drueplanten som klatrer på uthusveggen skifter bare delvis farge, og får rustrøde spetter på det vårgrønne bladet. Så det er ikke jeg som har malt uthusveggen og sølt maling på druebladene...

Tulipantreet har det litt på samme måten.

Det tofargede tulipantreet får mer gult i bladene utover høsten.

Mange av de storbladede plantene får flotte høstfarger. Her er bladet til den breinøkketungen.

Den Japanske blod-vifrelønnen vifter med vakre rødtoner hele sommeren, men fargen blir kanskje litt skarpere rød på høsten.

Denne Japanske viftelønnen skifter fra forholdsvis gul-grønne blader til mer gul-røde.

Parykkbusken, som i løpet av høsten har blitt tre meter høy, får en mer intens rødfarge. 

hasseltreet som vokser noen meter lenger bort, i det samme bedet, får også høstfarger. De mørke grønntonene blir litt lysere og bladene får brun-oransje toner. Skikkelig fint synes vi. I går var to barnebarn her og plukket to store poser med hasselnøtter som hadde falt ned på bakken.

Et av de fineste trærne om høsten er nok Dodong-rognen. I tillegg til at den har ganske eksotiske hengende blader, forandrer fargene seg sakte mot kraftig lysende rød-orange.Det samme gjør den litt mindre bjørkebladspireaen som vokser ved siden av.

ved den store dammen nederst i hagen vokser en stor "tue" på ca. tre kvadratmeter med bronseblad. Slik ser bladene ut nå. I tillegg til den sterkt rødlige bronsefargen begynner det også å bli store innslag av jernaktige rustflekker. Når sola skinner på disse bladene er de bare helt fantastisk vakre !

Dette er kastanjebronseblad. Litt mer beskjedent, men flott likevel. Rustflekkene om høsten er absolutt et dekorativt innslag i høsthagen.

En fjern bekjent - har i hvert fall kastanjenavnet - er den lille dvergkastanjen. 

Den koreanske kornellen, som vi har omtalt mange ganger tidligere, med sine utrolig vakre og rike blomstring, blir også fin om høsten, da bladene blir nesten burgunderrøde. Vi vet at mange som har sett dette lille treet i hagen vår har falt pladask for det og gått til anskaffelse av et eksemplar. Det har begynt å dukke opp på flere plantesentre i Norge de siste årene.

Franklinia, et blomstrende lite tre/stor busk i tebusk-familien, er nok en av de mest sjeldne plantene vi har i hagen. Det får også røbrune farger om høsten. Det er ikke veldig herdig, men skal nå tilbringe sin tredje vinter i hagen.

 "Stewartiaen" -  pseudokamelia , lyser virkelig opp nå !

Så et nærbilde av villvinen som vokser på granittmuren, og som vi viste stort bilde av i forrige blogginnlegg.

Fagerbusken har fått mer rød-aktige høstfarger i år enn hva den har hatt tidligere år. Den vil vel ikke være noe dårligere enn mange av sine naboer!

Parrotiaen (Persia vanessia) - Påfuglbusk, er også en av de sjeldne plantene vi har i hagen.Den vokser ved det kaspiske hav i Nord-Iran og Aserbajdsjan hvor den på de våte åssidene danner hele skoger. (I tertiærtiden var Parrotia vanlig i Europa helt nord til Svalbard)Her er den i ferd med å skifte fra sommer til høstkostyme, før den tar fatt på sin andre norske ute-vinter. Modig gjort !Den lille Abeliaen - ca. 1,5 meter høy har også vist seg fra sin beste side i høst.

Ikke alt skifter farge om høsten - heldigvis. Hadde jo blitt litt kjedelig om alt ble rødt. Fint med innslag av kontrastfargen grønt. Her er den to fargede barlinden.

Så, et par japanske små lønner som vokser nede ved den største dammenTrochodendron er  slektning av Rhododendron og beholder grønnfargen gjennom hele året. Vi synes den er lekker, med de lyse tegningene i ytterkant.

Det samme synes vi om den gule Lawsonsypressen som har en rødbrun blærespirea som nærmeste nabo.

Dette ble kanskje litt mye blader, så vi avslutter med bilde av noe som fortsatt blomstrer!

Høst hilsen fra Eirin og Lars

25 kommentarer:

 1. Et blad er ikke bare et blad! Det er helt sikkert. Så mange flotte sorter som fortjener å bli tatt i øyesyn. Jeg er så glad vi har en markant høst her i Norge. Ildfargene kommer og hagen pakkes så pent inn i dyne.
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er flott med alle fargene nå på høsten. Jeg er veldig glad for at vi har så forskjellige årstider, og nå nytes rødfargene:-)/Eirin

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Det er et fantastisk skuespil naturen laver for os, Alle planterne er så forskellige i deres forfald. variationen er imponerende!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt kaldt (-7 i dag morges) kulda detter ned her vi bor. Bare et par km herfra er det ca 5 grader mildere, men vi nyter høstfargene:-)

   Slett
 3. Flotte høstfarger og blader! Utrolig hvor mange forskjellige lønner som finnes. De er verdt å samle på, for de er vakre fra vår til høst.

  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har blitt et par tre nye lønner i år:-) Mange forskjellige farger, så de er flotte som kontraster i hagen.
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 4. Mye fine busker, hengedvergpil fikk jeg lyst på. Har du noe latinsk navn på den?
  Ha en fin ny uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er dessverre ikke helt oppdater på latin, men den finnes på de fleste plantesenter.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 5. Hei!
  Det er veldig fascinerende å se hvordan hagen/naturen forandrer farger fra dag til dag for nesten til å bli borte. Det er rart at det har vært så mange frostnetter hos dere som bor i syden. Vi har hatt en, bortsett fra den som sannsynlig kommer i natt. Da jeg dro i dag, var alle dahliane intakte, men de er de neste som står for tur.
  Det tar tid å få alt i hus. Nå er alle pelargoniane, fuchsiane og agapanthusene i hus + +. Det er litt stressende denne tida, man kan jo ikke utsette frosten.
  Ha det godt begge to! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi bor lavt, helt ned til sjøen, og det er på en måte et "kuldehøl", kulda detter ned. Så vi følger med på yr. og beregner ca.5 grader under...Og nå er alt i hus, og det ser ut som frostnettene er over for denne gang:-)/Eirin

   Slett
 6. Wow, sikken et farveorgie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å nyte fargefesten nå :-)Eirin

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars.
  Nydelige bilder og farger. Her har vi ikke hatt frost enda. Så mange fine farger har jeg ikke fått. Alt som skal i hus. Det er jobb det. God uke til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt som skal i hus er tatt i langsomt tempo i år, og drivhuset ble brukt som mellomstasjon. Nå blir det litt tid til luking og nedskjæring:-)
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 8. Fine farger og kontraster hos dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det nytes. Stewartiaen er som en ildkule nede i hagen, og vi ser den godt innefra:-)

   Slett
 9. FOR en fargeprakt!
  Fantastisk er høsthagen din, og en kan jo ikke annet en å bli glad når høsten viser seg for fullt:)
  Jeg nyter hvert bilde , Takk:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er tiden for å samle på farger, og hente dem fram når dagene blir grå og kalde:-)

   Slett
 10. Fantastisk mange flotte former og farger på blader! Høsten er sannelig vakker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Naturen er flott, det er bare å nyte nå:-)

   Slett
 11. Så fantastisk fine farga blad i alle valører.
  Klatrehortensiaen vår har ikkje vore heilt i slag denne sesongen,
  litt brunt på blada og ikkje så blomsterrik som før. Håpe den ikkje har
  fått ein sjukdom. Den er kjempestor, klatrar oppetter ei furu som er iallfall 20 m.

  God haust frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. 20 m er jo litt av en høyde, så da må den være stor.
   Får håpe det bare er været i år den ikke har vært helt fornøyd med:-)
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 12. Det var en ualmindelig dejlig rundtur i jeres have. Hvor har I mange planter med smukke efterårsfarver, men også med smukke bladformer. Mange bliver ligefrem sure over nedfaldne blade og truer næsten med at fælde store træer, for at slippe for bladene. Men efterårsblade er jo netop også smukke, når de ligger på jorden, og så gør de tilmed gavn.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 13. Så många vackra höstfärger i alla nyanser och fina kontraster. Vilken lycka att ha allt detta i sin trädgård.

  SvarSlett
 14. Der har veldig mye spennende i hagen, og dette innlegget har virkelig fanget høsten.
  Persia vannesia er enda et nytt navn som skal sjekkes.
  Tulipantre har jeg prøvd, men det tålte ikke klimaet her hos meg.

  SvarSlett