27. oktober 2017

MED ØNSKE OM FORANDRING...

Selv om formen langtfra var på topp, satte vi i gang med nødvendig høstrydding - for ikke å måtte møte våren med følelsen av å være håpløst på etterskudd. Imidlertid meldte det seg raskt et problem; Som så mange andre, oppdaget vi også at vi manglet  bod-, og lagringsplass. Ikke lett å holde orden i alt en har, når huset ikke har loft, kjelleren er full, dobbeltgarasjen ikke har plass til biler, og halve uthuset er okkupert av planter med behov for innendørs-vinter.

 For å få orden i ting og tang, måtte vi enten kaste, gi bort, eller skaffe mer lagringsplass. De to første alternativene ble absolutt utnyttet så langt vi klarte, men der stoppet det, og vi forstod at vi heller ikke kom utenom det siste. Vi fant ut at vi hadde plass til å sette opp en liten vedbod/uthus innerst på gårdsplassen, mellom pergolaen og hekken, slik at vi kan slippe å lagre ved, vinterdekk, hageslanger m.m i garasjen. Det lovet godt for en positiv forandring.


 Flere leverandører av bod-byggesett ble sjekket ut på nettet. Valget falt på "Pelle-Ved"- modellen fra Sommerbutikken på Nesodden (bildet er hentet fra en annonse på nettet). Den var akkurat passe stor (6,5 kvadratmeter), hadde både bodplass og "portrom", og var fin å se på. Den ikke laftet i hjørnene, slik mange slike små boder er, men matchet bolighuset, ved at den hadde hjørnekasser på samme måte. 

 Det er jo viktig for oss at ting med/i hus og hage passer sammen - og skaper helhet. Taket på boden hadde dessuten samme takvinkel som utbyggene på begge sider av bolighuset. I tillegg syntes vi det var positivt at byggesettet kom i store elementer - som skulle skrus sammen, og ikke som et 500-delers  planke-puslespill . Det gjør det både enklere og raskere å montere. Nesten litt på samme måten som halvstekt brød - kanskje ?

Selv om det var godt utpå høsten, ble bestilling gjort fra den såkalte "sommerbutikken". Og tre uker senere hentet vi byggesettet på lageret i Sarpsborg.

Delene ble pakket ut på gårdsplassen, og onsdag og forrige uke hadde vi noen dager med vær som gjorde det mulig å gi alle delene et strøk med Visir (grunning). Det mye enklere å gjøre dette før boden blir satt opp og alle elementene kan legges utover. 

 Med pent og tørt vær, og plussgrader over 10, var elementene faktisk tørre før kvelden ble mørk. To strøk med maling blir det imidlertid neppe før til våren.

Da jeg hentet boden, svingte jeg for øvrig innom Felleskjøpet. De forhandler nemlig tilhengere av samme merke som vi har, og jeg hadde denne sommeren registrert at bunnplata - hadde begynt bli ganske sliten. Ikke så rart etter femten års hardt bruk til både husbygging og anlegging av hage, med kjøring av grus, jord, og ikke minst tonnevis med stein!

Og da uthus-byggesettet var blitt tatt av hengeren, så den plutselig slik ut; Stort hull og flere store sprekker. Bra jeg har avtale om skifting av bunnplate neste uke, for hengeren er vi stadig helt avhengig av.

På grunn av bodens konstruksjon med både bod-rom med gulv og portrom, skal den stå på hele 12 pilarer. Det hadde for så vidt vært en enkel sak, hvis det bare hadde vært å plassere 12 Lecablokker. men når gårdsplassen der det skal stå, både heller og er ujamn, er det litt mer komplisert å få alle pilarene i riktig høyde. I tillegg skal - i følge monteringsanvisningen - ikke alle pilarene være like høye. 

 Så det er viktig å lese-, og følge monteringsanvisningen nøye. Små unøyaktigheter kan skape store problemer. I følge artisten Anne Grete Preus, er det slik at: "Noen ganger er en millimeter nok". For at pilarene skulle stå helt loddrett, muret jeg fast 12 betongheller - helt i vater - som fundament for dem. 
 Forskaling til pilarene laget jeg av et gammelt garderobeskap jeg hadde stående (kjekt å ha synger Øystein Sunde) og noe kapp fra sponplater. Jeg festet lister i ytterkant på to sideplater, satte to andre sidene i mellom, og skrudde det hele sammen med en tvinge.
De er enkle å demontere/sette sammen. Og dagen etter at jeg hadde støpt de seks første pilarene, tok jeg av forskalingskassene, satte de sammen på nytt, og støpte de seks siste pilarene.

 Jeg stakk ned biter av galvanisert hullbånd ned på toppen av søylene for å  feste bodens bunnsviller til fundamentene, så ikke sterk vind blåser den av fundamentene. Om det tåler en karibisk orkan vet jeg ikke, men det holder sikkert for en normal norsk høststorm.

Blir været de nærmeste dagene slik det er varslet, får jeg kanskje montert boden i løpet av uken som kommer. Da holder planen min om å bruke hele november på å ferdiggjøre et bokmanus, om hageutforming, som jeg har jobbet med de to siste vintrene. Fortsettelse følger....

Forandrings-nytt fra Eirin og Lars.


14 kommentarer:

 1. Imponerende prosjekt å begynne på! Forstår godt behovet for en bod, ja. Det blir garantert bra til slutt.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Behov for bod har kanskje noen og enhver:-) Godt med en uke med fint vær, og mulighet for litt hjelp i helgen...

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars. En ekstra bod kunne en trenge noen og hver. Høres spennende ut med bokmanus. God helg til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint med litt bodplass på gårdplassen. Ser fram til å ta en hage/utepause nå:-)

   Slett
 3. En extra bod - bara så där!? Behöver man inte söka bygglov för sådant i Norge? Fint blir det i alla fall och tack för en utförlig och tydlig beskrivning av hur man gjuter betongplintar! Har ett litet projekt på gång...
  Nu håller jag tummarna för att ni får fint väder tills boden är rest!
  Kram Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Trenger ikke søke om å sette opp en bod/drivhus eller lignende om det er under 15 kvm., under en viss høyde og en meter fra tomtegrensa. Trodde det var noe lignende i Sverige...
   Meldt fint vær framover:-)

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars

  Som alt i går igang med er der fuld kontrol med alt - og resultaterne er bare så flotte!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke helt full kontroll, og vi trenger nok litt hjelp til å sette det opp:-)
   Har lyst på litt inneliv nå. Fra søndag blir det jo også enda tidligere mørkt...

   Slett
 5. Det er et fint havehus, der er vist på billedet. Det bliver dejligt for jer at få noget mere plads. Men det er da vist et større stykke arbejde, I er gået i gang med.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 6. Hei!
  Imponerende hva dere får til. Fin bod, det er deilig å få ryddet bort saker og ting.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Ser riktigt fint ut, kommer att bli bra. Det behövs alltid mer förvaringsutrymme.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
 8. Jeg tar av meg hagehatten for dere. For noen handlingens hagefolk. Så løsningsorienterte dere er. Man kan jo aldri få nok lagringsplass....Sier jeg som ikke har noe i det hele tatt:)
  God uke!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 9. Jeg var i ferd med å skrive et innlegg i går, men rakk ikke å poste det før internett forsvant. Det skjer grunnet værforholdene her hos meg.
  To års forberedelser med manuskriptet tyder på at det blir gjennomtenkt og velgjort.
  Beviset ser vi jo i hagen.

  SvarSlett
 10. For ein god idé, og så flott at dokke hadde plass til ei så praktisk løsning !!

  God haust !

  SvarSlett