13. april 2018

NY VÅR, NY PLANTEGNING - MEN INGEN NYE STORE PLANER...

 Våren er i ferd med å etablere seg i hagen, selv om  vi har ikke riktig har gjort det enda. Må ta det litt forsiktig, siden kroppen (min, Lars) har hatt det ganske ugreit de siste seks månedene.  Det er fortsatt tele i bakken og kuldegrader om natten, men om dagen ligger temperaturen på mellom pluss 10 og 15, og jeg kjenner at det gjør godt for vonde muskler og stive ledd.  Jeg har lenge hattplaner om å lage en ny hageplan-tegning, som kunne stemme med hvordan  hagen  er pr. i dag.Og denne uken fikk jeg endelig gjort dette. Jeg har jo vist et par hageplaner tidligere,underveis i hageprosessen, men  her skal du nå se dem alle tre, så du kan se utviklingen:

Den første planen laget vi, da vi i 2001, startet hageprosjektet. Heldigvis var denne planen ganske løs, og med store muligheter for utvidelse og forandringer. Det viktigste ved den var  å i første omgang få på plass en logisk og helhetlig struktur som det var mulig å utvikle videre.I 2007 laget jeg en ny og oppdatert plan som inneholdt alt som var kommet i tillegg årene etter 2001. Som du kan se er selve strukturen er den samme.

Men utviklingen av hagen fortsatte også etter 2007, og når det gjelder hagen, kan vi ikke akkurat si at vi har fulgt opp slagordet til Rema 1000, om at det enkle er det beste. Det er ofte riktig (sier de selv) , men altså ikke alltid. Nye behov, ønsker, ideer og noen forandringer, resulterte i nytt drivhus, sjakkbordet, pelargoniapaviljongen, nye bed og nye planter, et par-tre nye hagerom, og så videre. Og nå, i april 2018, foreligger altså en ny og oppdatert plan der alt som har skjedd de siste årene, har kommet med., selv om ikke alle ting er nevnt med navn. Tegningen er analogt laget med tusjpenn og fargeblyanter og er sånn omtrent i målestokk. Den bør i hvert fall være god nok til at  de som har fulgt med på bloggen vår en stund, kan få et inntrykk av hvordan hagen er utformet, og hva den inneholder, bortsett fra utvalget av planter,som kun er antydet ganske generelt. Men til orientering, så har vi  ca. 200 ulike trær og busker, og nesten 600 ulike stauder i hagen.

De som eventuelt ønsker å lese eldre innlegg på bloggen vil også kunne få litt hjelp til å orientere seg.  Som du kan se, er hovedstrukturen fortsatt den samme som den opprinnelig var, selv om nye hagerom, bed og gangstier har kommet til. Siden vi opplever at vi er ferdige med det vi kaller anleggsarbeid og store prosjekter, blir nok dette også den endelige planen. Alder, kapasitet og helse tilsier at vi framover har nok med  å stelle og vedlikeholde hagen, fikse litt her og der, og holde hagen åpen for besøkende  - som er ute etter litt inspirasjon i en hyggelig hage. Så skal vi selvfølgelig bruke mye tid på å kose oss og nyte hagen sammen med familie og venner! 

Jeg skulle gjerne også ha oppdatert  sidene (i bloggens menylinje) SLIK ER HAGEN, og SLIK BLE DEN TIL, men sykdom og tidligere omtalt bokprosjekt. har begrenset aktiviteten. Og det spørs nok om ikke oppdateringene må vente en god stund til, nå når våren har kommet, og det er kjempe-mye som skal gjøres  i hagen. Vi avslutter dette innlegget med tre ferske bilder - dessverre tatt i sterkt solskinn. Det første viser den halvannenmeter høye,  vintergrønne trochodendron, som vokser på en lun og solrik plass ved siden av pelargoniapaviljongen.

Noen eranthis  vokser ved blodhasselen og blomstrer tidlig på våren. 

Små Iris under den oppstammede lille hengepilen.

Vårhilsen fra Eirin og Lars - nå, uten planer om nye store prosjekter.


17 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Det er alletiders med sådan en haveplan, og morsomt er det at følge udviklingen gennem alle årene. Imponerende!
  Jeg er selv gået digital, og har mine planer i et tegneprogram, hvor hver enkelt plante (næsten) også er anført. Så den bliver opdateret noget oftere;)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. En planteoversikt hadde ikke vært dumt, skjære og trost er flinke til å fjerne skilt. Så den har vi nok for det meste i hodet:-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 2. God kväll!

  Vad trevligt att ni länkat till TrädgårdsFägring!
  Vi blir så glada för det :)

  Något har dock blivit fel med länken så om ni vill så gör om den på den nya veckans inlägg som just lagts upp. Jag lägger till sidan i blogglistan.

  Ha en finfin helg!

  SvarSlett
 3. Det er spændende at se havens udvikling på de 3 tegninger. Selvom der er kommet mange flere bede til, er det sjovt at se, at den oprindelige grundplan holder endnu. Det viser, hvor vigtigt det er at få lavet en god grundplan fra starten, så kan man “bare” udvide bedene og lave nye bede, uden at skulle foretage de store ændringer på det bestående.
  Jeg håber, forårssolen vil gavne helbredet.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 4. Jeg elsker haveplaner. Både dem man har i hovedet og dem man får tegnet ned på papir. Og jeg skal love for I har meget at se til på jeres grund, men det ser jo fantastisk spændende ud. Får lyst til at se jeres have i tre dimensioner.
  Håber virkelig helbredet bliver meget bedre nu hvor havesæsonen står for døren!

  Rigtig god weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 5. Hej på er!

  Härliga bilder på vårens ankomst i trädgården.

  De flesta planeringar i trädgården finns endast i mitt huvud.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Det har hänt en hel del i er trädgård, fin detaljrik plan. Alltid trevligt att följa utvecklingen. Våren har kommit och nu blir det fullt upp i trädgården.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

  SvarSlett
 7. En velfyllt hage der, altså!
  Sånt kan jeg like.
  Hyggelig med små vårtegn også :)

  SvarSlett
 8. Jeg er jo en av de som har vært så heldig å få oppleve hagen deres to ganger og også opplevd at det har tilkommet nye bed og installasjoner. At dere har en vel gjennomtenkt måte å lage hage på råder det ingen tvil om og dere har virkelig lykkes.
  Vi har fortsatt noen store prosjekt igjen i vår hage som må gjøres, men på en del områder har vi kommet til "vedlikeholdsfasen" der vi bare passer på og steller med det som vokser der. Det har også sin sjarm og det er moro å så plantenes utvikling fra år til år. Vi er jo (som dere) begeistret for trær og busker og da står det ikke stille selv om det ikke plantes noe nytt!
  Ønsker deg god bedring, Lars og gleder meg til å lese om året i hagen deres.
  Mange hilsener fra Nora

  SvarSlett
 9. Hei Eirin og Lars! Det kan være godt og få et overblikk innimellom :-)) Men så grundig som dere er, er vi nok ikke her. Ellers er det helst Hr Ranten som trekker de store linjene.. God vår i hagen til dere!!

  SvarSlett
 10. Imponerende med en sånn oversikt! Det er jo også gøy å følge utviklingen gjennom årene. God søndag! :)

  SvarSlett
 11. När vi flyttade till vår trädgård så var den planterad en del enligt en ritning men vi har gjort den på vårt eget sätt men det är ändå bra att ha en sådan om man skulle vilja förändra.Vilken fantastisk trädgård Ni verkar ha och roligt att få ta del av fina vårbilder.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 12. Hei Eirin og Lars.
  Flott med hageplan. Det er da en kan se utviklingen gjennom årene. God bedring til deg Lars. At ikke kroppen spiller på lag vet jeg alt om. Vær forsiktig, og ta deg tid til å nyte den flotte hagen deres. God søndag til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 13. Så herleg å sjå store samlinger av kvite krokus.
  Her er berre nokre kvite spredd utover, det er tydelegvis dei lilla som lika
  seg best i vår hage.
  Dei små irisene er nydelege også.
  Ynskjer gode vårdagar til dokke.
  Takk for koselege ord hos meg.
  helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 14. Hej på Er!
  Så fantastisk läsning och så fina planritningar. Ni är två med samma mål- att skapa en trädgård och då brukar det bli bra. Ert paradis skulle jag så gärna se live...
  Ja, och så var det där med kroppen ;-) - den blir inte yngre med åren - inte ens när man håller på med trädgård ;-).
  Ha det så fint!
  /Anja

  SvarSlett
 15. Så fina ritningar! Måste be Johan göra något liknande över vår tomt om/när han får tid!
  Även här lite krämpor (jag, ischias bland annat) men i stort sett tuffar vi på så mycket som valpen tillåter - han vill gärna vara med och "hjälpa till". Mycket sen vår här.
  Lycka till med trädplanteringen och krya på dig!
  Kram Laila

  SvarSlett
 16. Så morsomt å se utviklingen i hagen fra første til siste tegning. Det er så utrolig mange detaljer. Kjempespennende!
  Deilig å se at dere har vårblomstring og at sesongen har startet. Uten nye omfattende prosjekter blir det kanskje mer tid til å ta det med ro og nyte. Tenker det kan gjøre godt for både kropp og sjel. For meg ser det ut som dere bor i paradis. Håper jeg får til et besøk i hagen deres en gang:)

  SvarSlett