25. juni 2018

INSPIRERENDE HAGETUR TIL DANMARK....

Da har Eirin, jeg og 38 andre hageentusiaster - hovedsaklig fra Halden hagelag - pluss en hyggelig busssjåfør, kommet tilbake fra en spennende og inspirerende hagetur til Jylland. Ikke akkurat hver sommer vi tar med oss så mange norske  hageentusiaster når vi skal besøke danske hager og hagevenner. Jeg har tidligere nevnt at jeg har holdt på å planlegge denne turen i nesten to år. Og nå er den altså gjennomført.

Vi besøkte i alt 13 flotte hager og parker i løpet av seks dager, og jeg kunne ha skrevet lange innlegg om hver og en av dem.  Jeg må imidlertid komme meg ut og luke, så, det blir det kun en bildereportasje-versjon med mer enn femti bilder.  

Danmark er et eldorado når det gjelder besøkshager, med kort avstand mellom hagene. Og siden Eirin og jeg har besøkt ganske mange av dem gjennom årene, - kanskje rundt 100, ble jeg for to år siden spurt av hagelaget i Halden om jeg kunne lage en hagetur til noen av de fineste av disse hagene. Og slik ble det.

Vi bodde på kun ett hotell, og tok dagsutflukter til to-tre hager hver dag. som lå i nærheten av hverandre. Slik det ble mye havetid, lite busstid og ett innholdsrikt og avslappet program. Her er noen glimt - og kanskje minner for noen av dere -, i noenlunde kronologisk rekkefølge, men uten opplysninger om tid, sted, personer og botanisk innhold:Deltakerne var nærmest over seg av begeistring over de vakre, innholdsrike og velstelte hagene, og på vei hjemover fikk jeg flere spørsmål om det ville bli ble ny hagetur til Danmark om et år eller to. For øyeblikket er svaret nei. Det var mye jobb å planlegge det hele, med buss, ferge, bespisning, hotell og hagebesøk, og akkurat nå frister det ikke til gjentakelse. Men en skal jo aldri si aldri - hvis interessen er stor. Ting oppleves som regel litt annerledes når en får de litt på avstand. At vi selv kommer til å reise til Danmark for å se nye hager er helt sikkert, og neste tur med både hager og besøk på jazzfestival er allerede spikret og under planlegging, men da uten førti andre hagevenner i bilen.

Jeg vil absolutt anbefale andre hageinteresserte og lokale hagelag å hente inspirasjon fra de vakre danske hagene. En trenger absolutt ikke reise rundt halve kloden for å se vakre inspirerende hager! Turen ble også betydelig billigere enn hva slike hageturer ofte er, siden det ikke var noe kommersielt reiseselskap som skulle tjene penger på turen.Hilsen hage-, og Danmark-gale Eirin og Lars, som kommer tilbake med nytt fra vår egen hage om få dager.11 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Alletiders at i har haft en vellykket tur til de jydske haver. Og flot at i selv har stået for arrangementet - det er ikke let!
  I har også været heldige at komme i en periode hvor den værste varme har holdt pause:)
  Tror hele norden får tropisk vejr i disse dage...

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
 2. Wow, så flott. Dette var nok en vellykket tur ja. Så mye spennende å se.

  SvarSlett
 3. Du verden, dette var imponerende. Jeg tar av meg hatten og bøyer meg i støvet og alt det der for innsatsen som reiseplanlegger. Jeg har selv planlagt turer for mitt hagelag, men da har det bare vært dagsturer (og det er jamen slitsomt nok). Og hagene dere viser bilder fra er jo bare helt fantastiske, her var det inspirasjon i massevis!
  Kos dere med ny uke i egen hage!

  SvarSlett
 4. Hei!Takk for en superfin tur med Lars som den perfekte leder!Vi nøt turen fra første til siste stund. Det har vært både lærerikt, inspirerende og overveldende vakkert.
  Så fine bilder her på siden, alt er bare nytelse. Hyggelig å bli kjent med dere og de andre også!
  Dere har jo så flott hage, vi tar oss nok en tur.
  Beste hilsen Aase og Vidar

  SvarSlett
 5. En trädgårdsresa är väl ändå bland det bästa som finns, inte minst om man själv får arrangera resan.
  Allt gott!

  SvarSlett
 6. Det ser ut til at dere har hatt en fin tur til Danmark! Det var virkelig mye fint å se på der. Imponerende å arrangere sånt selv!

  SvarSlett
 7. Det lyder som en spændende havetur til Jylland. Jeg synes ikke, jeg kan genkende nogen af haverne, men de ser spændende ud. Det er mange haver, I har nået, og det må have været et stort arbejde, at arrangere den.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 8. Takk for vakre bilder kjære Eirin og Lars. Veldig vakker å se.
  Det gjør... at du vil besøke også :-)))
  Tusen takk. Jeg ønsker en strålend helg.
  Hilsen fra Viola

  SvarSlett
 9. Låter som en resa helt i min smak :) Och många och väldigt inspirerande bilder därtill..

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 10. Flotte bilder av nydelige hager. Min mor og jeg skal på noen dagers hagetur til Jylland i midten av september. Vi tar utgangspunkt i Anne Justs hage ved Blokhus, og hadde satt stor pris på tips til 5-6 andre hager/parker..... Mvh. Beate

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ja Danmark og Jylland er et paradis når det gjelder besøkshager. Likevel er det vanskelig å gi råd til andre. Mange (de fleste) ønsker å se mest mulig blomster og vakre planter, mens andre er mer interessert i en hages utforming og komposisjon - noe som ofte kan komme tydeligere frem på høsten/vinteren enn på sommeren. Andre igjen er plantesamlere og vil se hager med sine favoritter, som roser, magnolia, rododendron og så videre. Og da er jo tiden på pret helt avgjørende - og september er kanskje en vanskelig måned. Selv har vi brukt nettet for å finne alle de hagene vi selv har besøkt. Vi har tidligere skrevet på bloggen vår om flere av disse hagene. Du kan finne innleggene ved å søke på "Danmark" eller "Ut på tur" i stikkordskolonnen til høyre i bloggen. Det beste er nok å gå inn på hjemmesiden til det danske haveselskabet. Her er en link til deres side med kart, beskrivelse og adresse til alle de mer enn 400 besøkshavene i Danmark: https://haveselskabet.dk/aabne-haver-kort .De fleste tar imot besøk etter avtale i tilleg til de faste datoene. September er nok på tampen av sesongen for mange, men...
   Det finnes også noen store haver som holder åpent hver dag. Selv liker jeg særlig
   Enemerkets hostahave utenfor Ringkøbing: knudsen@enemerketshosta-have.dk
   Lille Malunds have i Klovborg: malundshave@paradis.dk
   Det er også en botanisk have i Århus, og mange av de danske kirkegårdene er verdt et besøk. I vår blogg har vi skrevet om noen av dem Vi liker særlig den i Sæby og Dronninglund (nord Jylland) Alle de private hagene vi har skrevet om i vår blogg, er blant Danmarks flotteste, men jeg har aldri besøkt dem i september! Er derfor litt forsiktig med anbefalinger, men håper likevel tipsene er til hjelp.
   Med vennlig hilsen Lars Bjerke.

   Slett