2. juni 2018

TØRT, MEN VAKKERT LIKEVEL...

For de fleste av oss aktive hageentusiaster, dreier nok det meste seg om luking og vanning om dagen. Selv står vi på så mye vi orker, men har også satt ny rekord i å nyte de deilige sommerkveldene med kos, grillmat og godt drikke. Vi sitter stort sett ute til det er helt mørkt og midt på natta! Lufta, luktene, lyset - og myggen....og oss to, etter 48 år sammen.

Først: Takk igjen for hyggelige kommentarer. Selv om vi ikke har kapasitet til å besvare  hver enkelt av dem, setter vi pris på at dere skriver. Vi vil prøver heller å bruke den tiden på å lese og kommentere andres blogger. Vi har nettopp hatt en del medlemmer fra Halden hagelag på kveldsbesøk, og nå gleder vi oss til at rundt førti medlemmer fra Vestfold hagekrets kommer i morgen søndag. Ingen av de har sett hagen vår tidligere, bortsett fra bilder på denne bloggen.

Med 100% sol dag etter dag, og uke etter uke, og med "jord" som inneholder kanskje 60 - 70 % småstein, grus og sand, blir steinbedene fort tørre.  God drenering, og Incarvillea zcongdianensis trives bra, selv om det har vært litt vel tørt i år. Det må det vannes hver dag, og som mange andre steder er det også i vår kommune innført vanning-restriksjoner. Mye jobb, men vi står på...

Det lille uthuset på gårdsplassen - som vi begynte å bygge sist høst. er nå ferdig. Vi fortalte omat vi holdt på med fundamentering og montering av dette byggesettet, fra  Sommerbutikken, i et par blogginnlegg høsten 2017. Nå er alt ferdig montert og malt, bortsett fra vinduet som også skal få et par strøk til uken. En granittrapp skal også på plass foran døren etter hvert. Vi har gitt det i bolighusets farger, siden både gårdsplassen og pergolan knytter dem sammen.Da blir det mest helhet og harmoni. Det skal bli deilig med mer lagerplass. Kanskje vi kan få plass til  bilen i garasjen snart?

Slik ser det ut fra veien når en går forbi og titter ned på gårdsplassen.  På bildet ser du rett mot hovedporten inn mot hagen. Den fem meter lange pergolaen, tvers over gårdsplassen, var plassert rett foran uthuset, men måtte flyttes da uthuset ble satt opp. Nå knytter den bolighuset enda mer til hagen, og det skapes nærmest et nytt hagerom oppe på gårdsplassen. En liten hage-forgård. Kanskje vi kan kalle det for hagens entre? Planen er at villvinen som vokser på pergolaen mellom bolighuset og uthuset, også skal vokse på pergolaen over gårdsplassen, og at klatrehortensiaen som vokser på gjerdet mot veien, skal fortsette å krype bortover gjerdet. En basketballkurv for barnebarna kommer skal også henges opp på på pergolaen om ikke lenge.

Syrinene er i ferd med å ha blomstret ferdig for denne gang. men heldigvis starter fagerbuskene og noen av klokkerbuskene sin blomstring omtrent når syrinene avslutter sin.

Korea-kornellen fortsetter å blomstre  enda en stund. Forrige sommer blomstret den i nesten fire uker. Med  den intense varmen og solsteiken vi har nå, er det nok tvilsomt om den blomstrer like lenge i år. Uansett: Mye av plantene i hagen ligger omtrent et par uker "foran skjema" i år.

Hosta - eller bladlilje - som de også kalles kan vi simpelten ikke få mange nok av. Det er mange varianter, og vi synes de er både vakre og anvendelige.Tirsdag denne uken var vi i barnebarnbursdag i Skedsmo. På vei hjem stakk vi innom noen hagevenner, som spadde opp, og sendte med oss fem flotte hosta vi ikke hadde fra før av. Nå skal det flyttes på noen andre stauder - etter blomstring - og lages en liten hosta-alee  innenfor hageporten, inspirert av tilsvarende i hagen til vennene vi besøkte.

 Her kommer noen få stemningsbilder fra hagen - nå i dag:

Idyllisk stemning rundt hagedammen. Et brokbladet tulipantre til høyre. Bildet er tatt fra benken i pelargoniahuset.

Den samme rododendron og det samme tulipantreet, men sett i motsatt retning med pelargoniehuset i bakgrunnen.

Mer idyll ved dammen.

Den gule gyvelen er fin sammen med blodhasselen, som for øvrig er et rotskudd fra en større blodhassel i hagen.

Bilde fra bedet foran hekken, der det er på sitt dypeste/bredeste (3.5 meter) Bak til venstre er en Kamelia. Og bak til høyre er en Hibiskus som i år skal tilbringe sin første vinter ute i hagen. Innelivet om vinteren - i to vintre - er nå slutt. Tråkk-steinene er - som tidligere sagt -viktige når en skal stelle i bedet!

Naboen holder på å bygge uthus - noe som vil gjøre det enda lunere i sjakkrommet i hagen. Klatrehortensiaen på armeringsnettet bak sjakkbordet vil i løpet av et par år ytterligere bidra til å lukke rommet -og hjelpe spillerene til å konsentrere seg om "spillets alvor"!.

Bildet fra et parti i bedet  foran hekken, der det er omtrent en meter dypt, med en to tre år gammel  rødblomstrende koreakornell (som ikke har begynt blomstringen enda) til venstre. noen Allium, en hvitblomstrende frøstjerne, og en duppesoleie, nederst til venstre. De gjør seg alle sammen bra mot grønnfargen til  alperipshekken. 

Noen tuer av storkrager har vi et par-tre steder i hagen.

....... vokser fortsatt i sprekkene i den store granittmuren. Vet ikke hva den heter, men flott er den. Vi må bare passe på å holde den under kontroll, for den har god  vokse-, og spredningsevne.

Foreløpig har vi ikke tatt livet av mer en et par mordersnegler. At der ser ut til å være så få, skyldes nok i stor grad det tørre og varme været. De kommer nok fram hvis/når det blir en mer fuktig værtype. Med varmen og tørken, "blomstrer" også lus, hvitfly m.m. Og da er det tidlig opp for å sprøyte med grønnsåpe. (Det er ikke slik det ser ut som på bildet! Eirin vet at det er planten som skal sprøytes - og ikke lampen!

En litt tørr, men forhåpentligvis også en idyllisk hilsen fra Eirin og Lars

11 kommentarer:

 1. Veldig fint med pergolaen som binder husene sammen og vil gi en lun entré når villvinen kommer. Brunsnilene er det få av her også. Jeg lurer på hvor lenge de kan overleve i gjemmestedene sine. God helg!

  SvarSlett
 2. For å ta det siste først, det er en nålefloks, Phlox subulata tror jeg den heter. Jeg har samme plante her, og den tar deg til rette, ja.
  Flott sjakkbrett!
  God helg!

  SvarSlett
 3. Vilken idyllisk trädgård Ni har. Bilden med dammen är otroligt fin där det brokbladiga tulpanträdet står.Korea kornellen är även den så vacker med sina vita blommor.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 4. Så flott med det nye uthuset ved entreen! Det passer veldig fint inn!
  Frodig og fint er det nå, men om blomstringen fortsetter i denne takten lurer jeg på om vi får noen høstblomstring i det hele tatt?
  Lykke til med hagebesøket idag!
  Klem Nora

  SvarSlett
 5. Fantastisk - tusen takk. Jeg liker sjakkrommet i hagen vakre pergolaer. Det blir veldig vakker når de er fulle av planter og blomster... selvfølgelig er den lille dammen, jeg liker den veldig mye :-)) Ha en fantastisk hage tid og mye moro sammen og med venner.
  Takk for at du viser, en stor glede for meg. Klem fra Viola

  SvarSlett
 6. Den vakre hagen har uendeleg flotte planter.
  Herleg sommar gir mykje glede.

  God søndag frå Anne-Mari

  SvarSlett
 7. I was delighted with your wonderful garden.
  Thanks for sharing these beautiful photos.
  Many greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett
 8. Hei Eirin og Lars.
  Flott med pergolaen som binder det hele sammen. Orginalt med et sjakkbrett. Tenk å sitte å spille i slike omgivelser. Flotte bilder. Fortsatt god kveld.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 9. Udhuset er blevet rigtig fint, og det er en dejlig lille “haveentre”, I har fået jer. Haverum er med til at skabe en hyggelig have. Jeg falder også for de smukke billeder fra havedammen.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 10. Kære Eirin og Lars. Hvor er billederne smukke fra jeres have. Kan godt forstå at I har haft travl med at gøre haven klar til gæster. Jeres udhus er så sød og passer så fint ind sammen med pergolaen og tager ikke så meget plads. Glæder os til at være sammen med jer. Knus fra Videbæk Arne og Lone

  SvarSlett
 11. Nog är det torrt allt. Vi fick regn i lördags, men det lilla märktes knappt!
  Vilken spännande trädgård ni verkar ha med alla stenar. Gillar pergolan som går över till huset!
  Ha det gott,

  SvarSlett