17. juli 2018

EN TYPISK HAGEOPPLEVELSE, OG HAGEN AKKURAT NÅ....

Takk for kommentarer på forrige innlegg, som nok viser at bloggaktiviteten kanskje ikke er topp-prioritet for tiden.

Vi åpner dette innlegget med et bilde  av bekken som renner mellom øverste og nederste dam, fra kulp til kulp mellom staudene, og velsigner oss med den beroligende lyden av rennende vann.

 Så, over til en kjent situasjon for mange av oss. Nemlig kjedereaksjonen i hagen. En får en god ide om plassering av en "god ide" eller en ny plante, men finner raskt ut at en da må flytte på noe annet, og kanskje enda noe annet, og....En ganske typisk kjedereaksjon for oss hageentusiaster: 

For å kunne komme til og utføre stell og vedlikehold innerst "i den lokale jungelen" i et stort bed, ønsket vi å lage en sti av tråkkheller, slik vi har gjort i mange av bedene i hagen. Men det var ikke lett å se hvor vi kunne finne en fornuftig inngang, da det var ganske tett med planter rundt det hele. Til slutt fant vi ut at: Ved å flytte en liten staude til et annet bed, kunne vi flytte et par andre tråkkheller 10 - 15 cm. mot venstre, og dermed få mulighet til å flytte viburnumen i bildet hele 40 cm. mot venstre - og dermed få en åpning mellom viburnumen og en stor barlind  til høyre, utenfor bildet, som ville bli stor nok for å lage en vedlikeholdssti innover i bedet mot høyre.

Bare tre av tråkkhellene vises på bildet, men det ligger faktisk seks stykker innover, slik at vi kan komme tre meter innover i bedet, og luke og stelle rundt og mellom trær, busker og stauder, uten å være redd for å tråkke på, og ødelegge noe. En smal liten tråkkhelle-sti som fører vedlikeholdsarbeideren rett inn i midten av bedet. Men absolutt ikke egnet tursti for hageturister!

Hvis denne hegren heter Karl, så har vi hatt mange besøk av "Karl i hagen" (Karl I. Hagen er en kjent norsk kontroversiell politiker, og leder av Det NorskeFremskrittspartiet i mange år.). Flott og elegant i både kropp og stil, men likevel kanskje ikke helt drømmegjesten, siden den, med sin størrelse og kraft, har en stygg tendens til å brekke de sårbare og tynne toppskuddene på trærne når den lander eller tar av, i tillegg til at den bruker de små fiskene i dammen vår som middagsmat. 

To nye hosta i hagen også sist uke. Ikke av de største, men kanskje blant noen av de vakreste? Den over har smale, blanke blader som er 8-10 cm. lange.


Denne har blader store som fyrstikkesker . De har alle fått plass i den nye "hostaaleen" vi holder på å etablere innenfor hageporten der både hekk og store syriner skaper mye skygge. Vi har foreløpig tilsammen omtrent 40 ulike hostar langs gangveien ned i hagen, og noen flere- kanskje 60 ulike - blir det i løpet av høsten og neste vår.


Som jeg har nevnt i et par innlegg har vi ved to anledninger i det siste, fått et par overraskende, intense og kraftige haglskurer. Vi har fått noen kommentarer der noen av dere skriver at dere håper det ikke gjorde skade på plantene i hagen. Vel, slik med en gang så det ikke så verst ut.Men etter noen få dager med sterk sol kom skadene til sne. Enkelte av de storbladede plantene ser nesten ut som om de har blitt skutt på medet haglegevær. Og bladene er jo absolutt ikke av de tynneste.


Særlig har det gått hardt ut over mange av hostaene...


....og noen av de storbladede magnoliane. Men heldigvis kommer det nye blader neste år.




Også i forrige innlegg viste jeg et bilde av den blomstrende Yucca-palmen. Nå er den imidlertid på sitt aller vakreste og bomsterrike, De stive stenglene ble så kjempetunge, at de holdt på å brekke helt nede ved bakken, så vi måtte stive dem opp med kraftige bambuspinner.


Også denne gangen tar vi med bilde av noen av dagliljene som blomstrer nå.




Dagliljer langs bekken....

...og nede ved dammen.











På uteplassen nede ved uthuset står det et færttitalls potter og krukker med pelargonier. Her er noen av dem.







Enkelte av hostane - særlig noen av de mer småbladede får utrolig mange blomster. Her er en av dem.







Og til slutt enda en astilbe.

Da er gradestokken passert 30 pluss igjen, og det blir ikke mer hagestell i dag.  Får heller slappe av litt i skyggen, før det skal lages fiskesuppe og dekkes på til vennegjester fra Moss som kommer på sommerbesøk.(innlegget ble skrevet på ettermiddagen mandag 23.)

Eirin og Lars.



10 kommentarer:

  1. Ja, det er sånn det ofte er. En oppgraving, og så er karusellen i gang. Flotte heller dere får tak i :)
    Lekre astilber, dagliljer og ikke minst hosta. Hagl er ikke hostaene sin venn, nei. Spennende med hegren i hagen. Litt for spennende kanskje? ;)

    Ha en fortsatt fin sommer!

    SvarSlett
  2. Hei Eirin og Lars.
    Begynner en med noe drar det mange ting med seg. Skulle ha flyttet på noe, men venter til vi har fått litt regn. Liljer skal jeg definitivt skaffe meg flere av. Flotte hostaer. Det må være herlig å ha rennende vann i hagen.
    Fin sommerdag til dere.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
  3. Hei Eirin og Lars

    Det kender jeg godt, som domino brikker når det hele bliver rykket rundt. Haven er dynamisk:)
    Sikken nogen haglskader - her har vi hverken fået det ene eller det andet...

    Flot rose på næstsidste billede - er det en hulthemia?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlett
  4. En bæk i haven har jeg altid ønsket mig, en ægte, naturlig bæk og ikke en kunstig sø. Trædesten i bedene er praktisk og kan sagtens også være dekorative, men ikke så ligetil at få arrangeret i et veletableret bed.

    SvarSlett
  5. Ja, kjedereaksjonen er et kjent fenomen :) og for en flott yukkablomstring, min blomstrer ikke. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  6. Hej Eirin och Lars!
    Så fint det blommar hos er. Karl i hagen ser stilig ut, och trivs nog bra i trädgården. Yucca palmen ser helt fantastisk ut, vackra blommor. En helt fantastisk ros.
    Ha det skönt i värmen /Marika

    SvarSlett
  7. Hejsan Eirin och Lars!

    Så vackert ni har det. Dammen är så vacker på ett romantiskt sätt.
    Lyckliga er som kan ge er hän till "kedjereaktioner". Sådan "lyx" måste jag undvika numera och jag får utnyttja det jag har utan större omflyttningsarrangemang.
    Ha det fortsatt fint i ert sagolika paradis!
    /Anja

    SvarSlett
  8. Så spennende å få besøk av en hegre selv om den steller til med litt ugang. Hagl eller styrtregn er ikke den slags nedbør vi hageeiere foretrekker, særlig ikke vi som liker Hostaer.
    Kjedereaksjoner kan vi "alt" om her hos oss. Jeg vet ikke hvor mange ganger i har diskutert flytting av planter og mer enn en gang blir "kjeden" så komplisert at vi til slutt ikke husker hvordan planen egentlig var:-)
    Tenk at Yuccaen deres blomstrer så fint i år igjen, det gjorde den jo ifjor også når jeg var hos dere. Vår blomstret ifjor, men i år blir det ingen blomstring. Men planten er flott allikevel og det er også en av de som klarer tørken aller best i hagen.
    Nyt dagene - kanskje ses vi neste uke?
    /Nora

    SvarSlett
  9. Dere går aldri tom for nye ideer i hagen. En sann fornøyelse å følge med på. Bildet av liljene ved dammen var utrolig vakkert. Nyt sommerdagene.

    Jannicke

    SvarSlett
  10. These plants are amazing! I love how beautiful each of these are from the others. Hope you have a wonderful rest of your day, keep up the posts. Love this, keep up the posts.
    World of Animals

    SvarSlett