2. juli 2018

JORDBÆRTID, MORELLTID OG MASSE HAGEKOS.....

Så fikk vi enda en runde med drømmesommer. Riktig nok veldig tørt for bønder, fruktdyrkere og hageentusiaster, men til gjengjeld; perfekt for båtfolket, og barn og voksne som elsker strandliv og bading.Selv har vi hatt et par uker med jordbær på brødskiva, jordbær med fløte og sukker, og jordbær rett i munnen hver gang vi passerer kurven - som står lett tilgjengelig. Nei vi dyrker ikke jordbær i hagen, men kjøper dem i Svinesundhagen, like i nærheten. De har verdens beste Corona-bær. (Nei, dette er ikke betalt reklame! Kun en fornøyd kunde). 

Men først: Tusen takk til dere som har tatt dere tid til å legge igjen kommentarer på våre siste innlegg. Det er veldig hyggelig, og vi setter stor pris på det!

Nå har vi imidlertid gått over til egne søte moreller. Treet i hagen er fullt. Bare synd at nesten alt blir modent på en gang. Så i dag har vi innkalt forsterkninger, og får besøk av et par barn og noen barnebarn...

I dette blogg-innlegget skal vi ta en fotorunde i hagen, men jeg begynner med et lite kose-, og forbedringsprosjekt som nettopp er avsluttet: For et par år siden laget jeg en støtte-mur rundt hushjørnet (grunnmuren) mot sydvest (bildet under). 
Den ene grunnen var å forsterke isolasjonen og beskytte bedre mot tele om vinteren. Den andre var å bidra til å knytte hagen og huset enda nærmere sammen. 

Jeg hadde endelig fått samlet nok passe store granitt-steiner til å kunne gjøre det samme rundt hjørnet mot nordvest. Beleggningssteinene ble tatt opp. Fem nye centimeter med isopor ble lagt i bakken, og ti centimeter isopor  ble satt omtrent en halvmeter opp mot veggen. Deretter stables jeg en granittmuren bort mot inngangsdøren, og fylte bak med singel. 

Den nye delen ble ikke tilplantet som et bed, men laget som en førti centimeter bred hylle hvor det kan stå krukker. Jeg liker slike småprosjekter som ikke er for arbeidskrevende, men kan gjøres i løpet av en dag eller to.

Sommeren er en tid da både venner og familie stikke innom en tur, for noen timer eller et par dager. 

God dag, god dag, passer det at jeg kommer på besøk? Eirin med Edvin , Anna, og Hennie, som snart er klar med nydelig sommersuppe, laget av singel, gress, vann og kirsebær, til gjesten.

Gjemsel i hagen først, med iskrem og jordbær etterpå, er alltid en sikker vinner om sommeren!

Vi er veldig glade i våre Hosta - bladliljer, og i det siste har åtte nye eksemplarer blitt plantet i hagen, slik at vi nå har rundt 60 forskjellige. 

Vi holder på å flytte på noen stauder og busker rett innenfor hageporten, for å lage en liten hosta-allè på 10-12 meter på begge sider av gangveien. Nytt passe stort koseprosjekt, som det kommer bilder av når det får vokst seg litt til.

 Trodde denne  var et-årig, men den kommer igjen år etter år.  

Ikke klatrehortensia, men en nær slektning, som har rosa blomstrer, og trenger litt hjelp til klatringen.Utsikten fra en av hagens mange uteplasser må vel kunne sies å være upåklagelig. Fint å kunne nyte medbrakt niste og kaffe her, når en er på hagebesøk!

Vår ett år gamle dvergsjærsmin viser sine første blomster. Veldig vakre synes vi, som håper at vi nå har funnet en type som ikke blir full av lus.

Vi har ikke mange roser. Synes roser er litt vanskelig. Men vi synes de vi har er veldig vakre.

Vår Stuartia (Camelia) blomstrer også for første gang - om enn litt beskjedent.

De siste dagene har også flere av dagliljene - som vi har 10-12 forskjellige av - også begynt å blomstre.Denne er nok en av våre favoritter.Fra Hedda, på elleve år, fikk bestefar beskjed om at han måtte klippe litt mer av bambusen og barlinden bakenfor, for å åpne opp litt langs bekken. Det er nemlig  viktig å kunne se litt mer langs slike linjer i hagen - linjer bestefar kaller siktlinjer. Glup  jente med øye for det estetiske!  

Hilsen Eirin og Lars 
som pleier å være på jazzfestival i Danmark på denne tiden, men i år er hjemme og steller hagen - siden vi kom hjem fra Jylland for bare en uke siden.


13 kommentarer:

 1. Det er dejligt, når børnebørnene kommer på besøg og skaber liv i haven. Mon ikke Hedda kunne have en fremtid som havearkitekt, hun har da sans for havens linjer. Skønne dagliljer i smukke farver.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 2. Det er herlig med sommer, få brukt alle flotte uteplasser og nyte hagens blomstring. Det ser utrolig flott ut hos dere.
  Nydelige roser dere har.
  Ha fortsatt en flott varm sommeruke!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars.
  Deilig med sommer, og det er ikke noe som smaker bedre enn ferske jordbær. Flotte liljer og roser. Koselig å ha besøk av barn og barnebarn. De skaper liv og røre rundt oss "gamle". Flotte murer. Lurt funnet på. Fortsatt fin sommer til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Ferske jordbær smaker vekdig godt ja. Jeg kjloer jrdbær på butikken som er dyrket akkurat her i "bygda" ;) Kortreist mat er helt topp!
  Flotte dagliljer og roser! Har dere noe navn på den rosen under skjærsminen? Veldig vakker!
  Fortsatt god sommer :)

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars

  Flot daglilje med den grønne midte!
  Ja det er sommer, det er nu vi høster de umiddelbare frugter af årets havearbejde - og det smager bare super!
  Det ser så hyggeligt ud med børnebørnene!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
 6. Så fint det blev med den extra muren vid väggen. Och tack för rundvandringen i er sommarträdgård, jättefint. Och den utsikten ni har är helt underbar. Jag har inte skrivit på länge men nu ska jag ta tag i det och skriva lite mer snart. Ha det fint. Carita

  SvarSlett
 7. Det gir så deilig sommerstemning å lese innlegget deres. Så koselig med barnebarn på besøk og artig med slike kommentarer som viser at de har en mening og har snappet opp kunnskap :) Spennende å se om ikke Hedda kommer til å følge i bestemor og bestefar sine fotspor.
  Kos dere med prosjekter, besøk og moreller. Nyt sommer, sol og varme.
  Gleder meg til å se bilder fra Hostaalléen når den får vokst seg til.

  Ha en nydelig dag
  Gerd Ellen


  SvarSlett
 8. Hej Eirin och Lars!
  Det blev fint med stenmuren, och trädgården ser fantastiskt vacker ut. Skönt att kunna njuta i solen med barn och barnbarn.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 9. Så trevligt när barn och barnbarn kommer på besök. Jag väntar på mina.
  Ha det bra!

  SvarSlett
 10. Flotte sommerbilde fra hagen!
  Og moreller er det masse av denne sommeren, vi hare et rellativt ungt tre, men iår har det hatt masse deilie frukter:)
  Ønsker ern fin ny sommeruke:)

  SvarSlett
 11. Sånne små "koseprosjekter" er noe av det beste jeg vet med hage, og så blir det så fint etterpå! At roser ikke er helt lett er jeg den første til å skrive under på. Allikevel har vi en 12-15 roser, men det er for at Peter vil ha det.....og begge må jo få si sitt også i plantevalget.
  I Svinesundhagen pleide vi å gå på selvplukk av jordbær når jeg var barn, det er en flott plass.
  Kos dere videre i sommerhagen og med familien!
  Klem Nora (som kommer til Skjeberg den 23. juli og blir en snau ukes tid. Er dere hjemme da?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Takk for enda en hyggelig kommentar. Ja!!! Vi er hjemme hele uken. Kanskje en kveldstur eller noe... men er i hvert fall ikke bortreist. Kommer du med Peter og guttene, eller? Skal bli hyggelig å se deg/dere igjen!Du kan eventuelt utveksle planer om tidspunkt med Eirin på 41001714, så finner vi tidspunkt som passer.
   Hilsen Lars - hils Peter.

   Slett
 12. Det er så koselig å kunne høste jordbær, det har vi kunnet her i år også, uten at de har vært spist opp av sneglene, kan ikke huske sist. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett