11. juli 2018

PALMESUS OG SVETTE DAGER I SPONVIKA?

I hvert fall synes vi det er litt "sus" i Yucca-palmen i år, siden den for andre gang i løpet av få år, blomstrer på to blomsterstengler. Den er virkelig et vakkert innslag i hagen!


Men først:Tusen takk for hyggelige kommentarer til våre to siste innlegg. Det er alltid fint med tilbakemeldinger! Spesielt hyggelig har det vært å få mail fra flere av de som var med på hageturen til Jylland. Etter å ha lagt ned mye arbeid i å planlegge den, betyr det mye for meg å høre fra  de som var med, at det var en flott opplevelse. 

Ny gjesteleilighet: 

I boligens sokkeletasje har vi i noen år hatt en liten gjesteleilighet som vi av og til har leid ut på korttidsleie når vi ikke har benyttet den selv ved besøk av familie eller venner. 
I løpet av sist vinter og vår, har vi - innimellom alt det andre - renovert en annen liten leilighet i sokkeletasjen, i den delen av huset som ble påbygget i år 2000, slik at vi nå har en gjesteleilighet med ett soverom og  to sengeplasser, og en med to soverom og fire sengeplasser.

Henvendelser om leilighetene får vi både direkte, og via Airbnb, fra personer som av ulike grunner skal tilbringe noen dager i Halden-området - og ønsker noe annet enn et hotellrom. Og da kan en av våre gjesteleiligheter være et hyggelig alternativ, og godt utgangspunkt for fine opplevelser i området. På sidene "LEILIGHET-1" og "LEILIGHET-2" i bloggens menylinje finnes flere bilder og opplysninger. Kanskje et inspirerende hagebesøk i idylliske Sponvika, og noen opplevelsesrike dager i Halden-området  kunne friste ?  Her er noen få bilder. Klikk på dem hvis du vil se dem større.

Sponvika, en idyllisk, liten landsby med et maritimt miljø, små hvite trehus, trange gater, og
hyggelige hager...

og et par hyggelige badestrender. Her er et bilde fra Svalerødkilen.

Uteplassen til den største leiligheten.

Stue i samme leilighet

Stuen har åpen kjøkkenløsning med spiseplass.

Her er ett av soverommene.

I den minste leiligheten - med ett soverom, er møbler og innredning i stor grad er laget av materialer fra takkonstruksjonen på det gamle huset vi bygget om.

Og omgivelsene er det ikke noe å utsette på.

Tårene - fuksiaene  - blomstrer igjen

Bladene på denne kannaen ser nesten ut som de skulle være malt av Vincent van Gogh...

Og et nytt lite, men tungt - prosjekt:

Vel, ikke  noe stort prosjekt, men heller ikke det jeg vil kalle et koseprosjekt. Endelig fikk vi en bekjent med traktor til å lempe denne steinen over hekken og inn i det lille japan-inspirerte hagerommet nede ved drivhuset, der den skal bli prikken over i`en, og fungere som bordplate. Den har ligget utenfor hekken i noen år - nå ligger den innenfor. Problemet er bare at den ikke ligger helt der den skal være. Den må flyttes ca. 60 centimeter innover, og 20 cm. til siden. Og det er ikke bare, bare, med en stein som veier nærmere ett tonn...

ved hjelp av noen klosser, et langt spett og 80 kilo kroppstyngde fikk jeg vippet opp steinen i hjørnene, slik at Eirin kunne dytte runde stokker inn under den. ved hjelp av spettet vil det nå være mulig å rulle den på plass centimeter for centimeter. Men det blir ikke i dag, med 30 plussgrader i skyggen - for ikke å snakke om hvor varmt det da er i solsteiken der steinen ligger. Jeg kommer tilbake til resultatet når det blir litt mer levelig temperatur ute...og jeg får litt hjelp av en med yngre og mindre sliten kropp en meg.

Innimellom andre planter - her og der, på steder hvor  det ikke er så fargerikt utover sensommeren, er det plassert  noen pelargonier i krukker. - for å friske opp litt. Midt i bildet står den litt rødbladete katalpaen ganske lunt og beskyttet mot vind.

Kransvakkerøye ved dammen

Og plutselig - på søndag, midt på dagen, smalt det skikkelig enda en gang denne sommeren. Lyn, torden og 20 minutter med styrtregn og haggel, herjet med pelargonier, storbladete hosta og andre planter. Bra med nedbør, men vi hadde nok heller foretrukket litt mer langsomt regn noe oftere.

Nesten ferdig portal i ligusterhekken. Neste sommer blir den helt tettvokst også i toppen...

Vi har flere forskjellige astilber, i hvitt, rosa, rødt og burgunder. Her er en av dem.

Svett hilsen fra Eirin og Lars


6 kommentarer:

 1. Fantastisk !
  Dette skal eg "skrive bak øret".
  Flotte leiligheiter som dette er eit supert alternativ til hotell.
  Og ikkje minst, den flotte hagen med alle dei nydelege vekstane er ekstra pluss.
  Takk for info.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 2. Hej Eirin och Lars!
  Så fint ni bor, kan förstå att man hellre väljer att bo i lägenhet hos er än på ett hotell. Det var en riktig hagelskur, hoppas att det inte förstörde blommorna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars.
  Så flott yoccapalme i blomst. Jeg har hatt min i flere år, men ikke fått blomst enda. Supert med leiligheter midt i smørøyet. Fantastisk plass dere bor. Pass på ryggen. Store stein er ikke bare.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Wow! Her var det mye spennende!
  Utrolig fine leiligheter dere har. Får jeg behov for overnatting i området, vet jeg hvem jeg kommer til å henvende meg til først:)
  Og den blomstrende Yuccaen er bare så vakker og eksotisk...
  Men dere må jo være helt steingærne som kaster dere over et tonn av en stein for å flytte den for hånd. Tviler ikke et sekund på at dere klarer det heller. Bare vær forsiktige med tær og rygger :)
  Gleder meg til å se resultatet!
  Skummelt med hagl og styrtregn. Håper ikke noe ble revet i filler. Jeg har ikke hatt noe av det enda (Bank i bordet), men det er lovet tordenbyger i morgen.
  Vi trenger virkelig regn, men helst som du sier, litt av gangen over lengre tid. Ikke alt på en gang.
  Den ligusterportalen dere snart har ferdig er virkelig fantastisk flott. Så fin fasong!
  Hvor mange år har dere brukt på den?

  Ha det fint
  Gerd Ellen

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars

  Imponerende med det dejlige regnvejr, ja, vi foretrækker jo det stille silende regn - og gerne om natten, men dette ser nu også godt ud!
  Flot sten i flytter, med spyd og ruller skal det nok gå fint!

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlett
 6. Jeg så leiligheten når jeg var hos dere, og det er jo supert med en sånn mulighet. Koseprosjekter er koselig å holde på med, men å flytte på steinen ville jeg ikke omtale som det, nei ;)

  Ligusterportalen ser virkelig flott ut!

  Ha det godt!

  SvarSlett