25. august 2018

HAGEVANDRING PÅ SENSOMMEREN...

Enda en gang: Tusen takk for hyggelige kommentarer på forrige innlegg. Vi setter stor pris på at dere skriver! Det er jo både selvvalgt og frivillig å ha/skrive blogg. Men jeg må jo vedgå at det oppleves noe  frustrerende å stadig dele tanker, hage-, og turopplevelser med kanskje 1000-2000 lesere, som stadig velger å være anonyme! 
Og det er jeg vel ikke alene om å synes?? Eller hva?

 I det forrige innlegget skrev jeg at neste innlegg skulle handle om hagens planter, og et par steinprosjekter. Jeg har nå valgt å dele det i to. Så her kommer først et innlegg om planter, mens steinprosjektene blir tema i neste innlegg.

 Bildene nedenfor, som er tatt i dag, har ikke til hensikt å vise vakre blomster og flotte planter, men å formidle inntrykk av hvordan hagen oppleves når en rusler rundt i den nå, på denne tiden av året. Jeg håper de gjør dette, selv om det er uten vind i håret, god-lukt og fuglekvittring. Jeg fortelle derfor heller ikke mye om de enkelte plantene, og håper du vil fokusere på farger, former, kontraster, komposisjon, dybdevirkning, den frodige helheten og det flotte samspillet, som finnes i hagen nå på sensommeren.

Pipeholurten og blærespireaen kler hverandre godt. De ser i hvert fall ut til å være gode venner.

Under den koreanske Do Dong-rognen trives tydeligvis hibiskusen som nå har blomstret i fem uker! Bjørkebladspireaen (t.h.) får flotte høstfarger.

Det samme gjør også de  andre hibiskusene

I bedet foran hekken nederst i hagen er det fortsatt fargerikt. 

Ikke minst synes vi at Duehodet er en flott staude på sensommeren. 

Her er det mange nyanser av grønt. med den japanske kirsebæren helt til  høyre, bakerst. Mellom de to rododendrone står "Skjebnetreet". Bak dette står en Lawsonsypress, og til høyre for denne en japansk lønn. Syrinhortensiaen er preget av at nettene har blitt "kjøligere" og begynt å få den vakre gammelrosa fargen.Nesten under en annen - gul-grønn Lawsonsypress vokser en dverg-klokkebusk av typen "Monet"

Månestråle-stauden er full av knopper, og har så vidt begynt å blomstre. Den vil helt sikkert være vakker de nærmeste par ukene. 

Tårene er nok i ferd med å grine fra seg, så de fleste ligger på bakken. Men enda er de jo fine å ha framme - før de skal tilbringe vinteren på uthuset.

Mini-gunneraen, som vokser rundt benken ved den øverste dammen, synes vi er en fin bunndekker.

I skråningen bak lekestua vokser både en klatrerose, en styrax (tre) et cedertre (ikke synlig i bildet) og flere stauder.

Frodig og ganske tett rundt den øverste dammen - som ikke er synlig fra denne kanten, og først kommer i synsfeltet om et par-tre skritt...

...da ser det da slik ut, når en vrir litt på hodet.

Ikke helt enkelt å finne plass til nye planter lenger. Tiden, med handle først - og finne ledig og egnet plass når en kommer hjem, burde være burde vært slutt for lenge siden i hagen vår, men du vet nok hvordan det er....

Både dette - og flere andre bilder i dette innlegget viser eksempler på hvordan det skapes dybdevirkning i bedene når de er store nok til at planter kan plantes bak hverandre, innover i bedet. Vi har likevel forsøkt å ikke plante tettere, enn at trær og busker som vokser i nabohager eller ute på jordet, 2 til kanskje 25 meter bakenfor, kan skimtes mellom plantene i bedet. Det  skaper en illusjon om at hagen er mye større enn hva den virkelig er. Og dette har vi lagt vekt på å utnytte!

Bambusen henger etter hvert ut over den nederste dammen. Det liker vi, selv om det blir en del løv å fjerne fra bunnen, til våren. Den japanske fliklønnen til venstre, har allerede begynt å få sine intense og vakre høstfarger.

Det samme har også denne japanske lønnen.

Det brokbladete tulipantreet som vokser foran pelargonia-huset har vokst mye i sommer. 

Morbærtreet til høyre og magnolia til venstre i bildet.

Fra uteplassen ved uthuset.

Sett rett inn i "bushen" utenfor drivhuset. Hemlock (t.v) Ull-pil bak denne, og nukatsypress bak denne igjen, midt i bildet. Katalpa til høyre for sypressen og en storbladet magnolia foran denne.

Storbladet hosta og et urtids-tre ved enden - på skyggesiden - av pelargonia-huset.

Storbladet og småbladet, høy og lav, lysegrønn, mellomgrønn og mørkegrønn, langs gangveien.

En ganske så naturlig hilsen fra
Eirin og Lars. 15 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars.
  Å kikke rundt på bloggene liker jeg. For å fange opp tips og se hvordan andre gjør ting. Det er jo helt opp til enhver om de vil legge igjen en kommentar. Selv prøver jeg å kommentere, ikke bare de bloggene jeg følger mest. Har mange lesere fra USA og Russland. Jeg hører ikke et ord.
  Nydelige bilder fra hagen deres som alltid. Min duehode har gått. Er på jakt etter en ny.
  Det er en kunst å plante hagen slik at den virker større. Det har dere lykkes med til fulle.
  Jeg har vært og kjøpt flere nye planter. Mye har gått i år. Men det er jammen en kunst å få plass til alt.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 2. Hej Eirin och Lars!

  Tack för den utmärkta trädgårdsvisningen! Ni har en mycket vacker trädgård, har sagt det förut men säger det ändå. Själv är jag inte så fixerad vid enbart blomning så jag njuter av de välkomponerade planteringarna med enbart gröna inslag. De är oerhört väl sammansatta med lämpliga växter - mycket snyggt!

  /Gunilla

  SvarSlett
 3. Hej Eirin och Lars!
  Alltid lika trevligt att titta in hos er. Föll direkt för den första bilden, härlig kontrast mellan det mörka och ljusa bladverket. Syrenhortensiarabatten är riktigt fin, och alla stora fina Hosta. Riktigt fint.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 4. Første bud for å få mange kommentarer er å legge igjen mange kommentarer selv. Sånn er det bare ;)
  Fint med den dybdevirkningen i bedene. Syrinhortensia er så fine på ettersommeren.

  God helg!

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars

  Jo, det er noget af et paradoks, med alle de læsere der ikke skriver nogen kommentar. Men jeg har lært at leve med det og tænker der nok er mange udenfor blogverdenen der bare kigger. Og kommentarer har det jo gerne med at blive gensidigeså der kan de ikke være med.
  Flot Kirengeshoma og alletiders at tage del af jeres tanker bag jeres valg i haven!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
 6. Hej Eirin och Lars
  Vilken underbar trädgård Ni har det är så trevligt att få titta in i den via Era vackra bilder.Ni verkar ha en välplanerad trädgård som är harmonisk och där det finns helt underbara växter.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 7. Dette med å kombinere planter/busker/trær/vann/steiner kan dere og det er det som gjør hagen deres til noe alldeles ekstra. Fine blomster i all ære, det er helheten som gjør hagen og skaper stemningen.
  Tenk at Hibiskusene deres fortsatt blomster, de ser jo like ut på bildene nå som de gjorde når jeg var hos dere i juli!
  Hagehilsen Nora

  SvarSlett
 8. Tack för rundturen. Det se väldigt frodigt ut hos er. Du har verkligen lyckats förmedla en stämning i er trädgård. Snyggt med "borrowed view" om man har en trädgård där det finns någon vy som är vacker bakom. Jag försöker dölja grannarnas hus.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlett
 9. Det er så flott hos dere, fint å se hva som gjør seg godt på sensommeren. Jeg er også begeistret for både Duehode og Syrinhortensia. Heldig med to store av førstnevnte, men har hatt mye uflaks med syrinhortensiaen - ingen blomstring der i år...

  SvarSlett
 10. Det er noen utrolig fine fargekombinasjoner hos dere, både bladverk og blomster. Alltid kjekt å få tilbakemelding når en legger mye arbeid ned i en sak, og det får en i hvert fall si at dere gjør. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 11. Har inte funderat så mycket på det där... Anonyma kommentarer har jag kryssat ur, man måste ge sig till känna. Men sen har jag ett växtregister med en hel del bilder och där förstår jag att man googlar bilder. Jag gör ju själv samma sak :)

  'Monet' stog jag och höll i i Oslo senast. Nu ångrar jag att jag ställde ner den igen :( Men jag gillar era blad- och färgkombinationer.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 12. Tak for turen rundt i haven. I har mange smukke stedsegrønne planter. Mange haveejere bryder sig ikke om stedsegrønne, det forstår jeg ikke, jeg synes en have er “fattig”, hvis der ingen stedsegrønne er. De stedsegrønne giver haven karakter om vinteren, i sommerhalvåret skaber de ro, og så er de gode til at danne overgang mellem blomster i forskellige farver.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 13. Er trädgård är så innehållsrik och en Do Dong rönn står på min önskelista, även om jag inte har plats. Typiskt.
  Allt gott!

  SvarSlett
 14. Hej på Er!
  Jag bara njuter av att se all fina bilder från er fantastiska trädgård! Vackra stilleben med krukor och fina planteringar med en otrolig mångfald av växter. Suck! Och, vilket vacker portal!
  Skulle jag söka livspartner i dag skulle det få bli en snickare i stället för en teoretiker ;-)!
  Ha det gott i Ert Paradis!
  /Anja

  SvarSlett
 15. Tack för den fina rundvandringen i er fantastiskt fina trädgård! Säger det igen, så snyggt ni fått till det med alla växterna och stenarna. Vacker Hibiskus! Blomning i fem veckor är fantastiskt! Har två frö sådda Frilands hibiskusar, men de har ej blommat ännu.
  Trevlig helg!

  SvarSlett