1. oktober 2018

DETTE LIKTE VI GODT....

Da er festen over for i år. Både lysaften, åpen hage, og sommerens hagesesong for øvrig, med alt det innebærer. En riktig hyggelig sommer, men nå er vi forsynt, og skal bruke de to neste ukene til å pakke sammen, skjære ned, rydde bort og vinterlagre... Så kan vi forhåpentligvis gå i hi, og etter hvert begynne å se fram mot neste sommer.

Sist fredag hadde vi den såkalte "Lysaften" i hagen, og her kommer litt om hvordan det var. Litt begrenset med bilder, siden vår PC der de fleste bildene var lagret, tok kvelden- og nå er til reparasjon. 

Det kom mellom 50 og 60 besøkende innom denne kvelden. Været var perfekt med klar himmel, opphold og vindstille, og hagen hadde en helt magisk stemning med nesten 200 lamper, lys og lykter tent langs stier og mellom busker og trær. Jeg rakk akkurat å lage det lenge påtenkte dørhåndtaket på hageporten før de første gjestene kom ved syv tiden.

Selv om det absolutt ikke var hagens botaniske innhold det skulle handle om denne kvelden, var det fortsatt en del planter som viste seg fra sin beste side denne kvelden...

 I tillegg til de 96 fast instalerte lampene - 12 volt og 239 volt (halogen og led), ...

De runde lampene er 12 volts lamper med 10 watts halogenpærer, som får strøm via transformatorer. Kløpt for en del år siden, da vi begynte med belysning.


Et titalls fakler ble plassert på trygge steder. I bedene gravde vi dem ned i bakken, da vi syntes dette er mye penere enn brennende blikkboksene som står oppå bakken.

  ...hadde vi denne kvelden også plassert ut mer enn 50 lykter (med stearinlys) av forskjellige slag... .... hvorav et titalls "gravlykter" langs noen av hagens småstier...

35 av de instalerte lampene er spott-lamper med 2 watts lyskilder. Kjøpt på nettauksjon for mellom 20 og 60 kroner stykket (+ porto) Koster ofte et par hundrelapper i butikk. Disse kan plugges rett i stikkontakter/skjøteledninger, noe vi synes er mye bedre enn 12 volts lampene der pæreholdere, ledninger og koplinger har lett for å irre, og må stadig vedlikeholdes. Transformatorene har også vist seg å ikke vare "evig".

Solcellelyktene som hang i trærne gir ikke all verdens lys, men er veldig dekorative. De er sesongvare på steder som Ikea og Claes Ohlson og koster kun noen tikroner.

Gjestene virkelig så ut til å hygge seg denne kvelden, og praten gikk livlig  mellom både gamle venner og folk som aldri hadde møtt hverandre tidligere, men som oppdaget at de hadde samme hageinteresse. Nederst i hagen hadde vi dekket et serveringsbord med kaffe/te, mineralvann, øl og vin, pluss snacks, smågodt, kaker og frukt, som gjestene kunne forsyne seg av. (Bildet av godte-bordet ligger på PC`en som er til reparasjon)


Når vi skal oppsumere, må vi si at vi synes vi at dette var en veldig spennende måte å ha åpen hage på. Detaljene var absolutt ikke det som tiltrakk seg oppmerksomheten denne kvelden. Den mørke kvelden, og den sene tiden på sesongen gjorde at en nesten ble tvunget til å suge inn inntrykk knyttet til hagens utforming, stemning og struktur. En av de besøkende, som hadde vært i hagen tidligere i sommer sa at det faktisk først var nå hun så, og oppdaget selve hagen. Det var heller ingen som spurte om; "hva heter den?", "hva er det for en plante?", og "hvor kommer den fra?". Alt dreide seg om selve hagen som en helhet. Så dette ble en kveld med ren Hageopplevelse (med storH!)

Da de siste gjestene forsvant ved halv ti-tiden, viste gradestokken  - 1 grad, og ca. 100 krukker med pelargonier ble satt inn i drivhus og vinterlagringsrom før vi gikk inn, tente på peisen og satte pizzaen i stekeovnen.

Siden vi hadde kjøpt inn alt for mye snacks og smågodt, ble et par barnebarn i nærheten invitert på årets spis- så mye-popcorn-du vil-frokost"...


....med påfølgende energi-forbrennings-kamp ved basketballkurven på gårdsplassen.

Vi konkluderer med at dette arrangementet var veldig hyggelig, og absolutt noe som frister til gjentakelse. VI har gjort oss nyttige erfaringer om ting vi kanskje kan gjøre enklere eller bedre neste år, som for eksempel å være mer realistiske med hvor mye vi handler inn, at vi vil ha noen flere lykter i trærne, kanskje en kort guidet lys-informasjons-omvisning, m.m.

En lys hilsen fra Eirin og Lars.12 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Tillykke med et veloverstået arrangement - som tilmed var rigtig godt besøgt!
  Godt med den slags initiativer!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 2. Hei Eirin og Lars!

  Det må jo ha vært et magisk syn med alle lampene og faklene! Geldife barnebarn som fikk kose seg med restene av snacksen :)
  Ja, nå har vi hagefolk nok behov for litt hvile. Jeg kjenner at jeg også har behov for det etter en lang og intensiv plantejobb. Nå kan vinteren bare komme ;)

  Ha enn fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 3. Man kan næsten sige, at I sluttede sæsonen med et festfyrværkeri bare uden lyd☺

  SvarSlett
 4. Roligt att det blev så lycket :) Hösten och vintern är en fantastisk tid att se hagens verkliga struktur.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars.
  Vel overstått.
  Kan tenke meg at hagen var helt magisk med alle lysene.
  Ja, en kan bli sliten etter en lang sesong.Da er det bare å kose seg med hagebøker og blader gjennom vinteren og drømme om neste vår.
  Fin dag til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Der må have været en ualmindelig hyggelig stemning i haven med så mange lys og 50-60 glade besøgende. Hvor var det godt, at vejret var sådan, at aftenen kunne gennemføres. Det må have været lidt nervepirrende på forhånd.
  Det ser ikke ud til, at børnebørnene havde noget imod, at I havde handlet lidt rigeligt ind.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 7. Loving the different plants and lighting that you have around your garden. Very cool looking. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvarSlett
 8. Hej Eirin och Lars!
  Det låter som det blev riktigt lyckat, och många besökare som fick njuta av en speciell kväll.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 9. Skönt att vädret blev bra, nu har ni erfarenhet till nästa gång. Men mycket ska hända före dess. Så generöst att ni bjuder in till er trädgård.
  Allt gott!

  SvarSlett
 10. Hørtes utrolig koselig ut med lysaften! Flotte bilder.

  SvarSlett
 11. ?I used to be more than happy to seek out this net-site.I wanted to thanks in your time for this excellent learn!! I undoubtedly enjoying every little little bit of it and I've you bookmarked to check out new stuff you weblog post. online casino gambling

  SvarSlett