2. juni 2019

HAGING SOM IDRETT


Siden det alltid er viktig med en god start, åpner vi dette innlegget med et bilde av den vakre trepeonen som blomstrer i disse dager.

USA Brocaded Gown?

Her kommeret ganske mye kjedeligere bilde og en assisiasjon. Hekke-løp er en kjent friidretts-øvelse, som både teknisk og fysisk er ganske krevende. Det er også trettifem meter hekke-klipp. Særlig når en to meter høye hekk skal klippes på begge sider og på toppen. Selv om Lars er godt trent i denslags øvelser, var han ganske gåen i både armer og rygg etter gjennomført hekke-klipp. Ny "pers"ble det ikke - siden han denne gangen delte distansen over tre dager. Et par andre krevende hageøvelse er staudedeling og potting, og luking av ganske mange kvadratmeter bed. Vi bedriver vel det som kan kalles for en slags tikamp i haging, og synes vi hevder oss ganske bra - i klassen for de over sytti. Det går ikke så raskt, men utholdenheten er det lite å utsette på. Det er enda et stykke fram til vårens målstrek som er satt til 15. juni, og vi håper å få til en god sluttspurt på oppløpssiden

Og med "heiarop" fra flotte tilskuerene" på hagetribunen skal vi nok klare det. Ovenfor er en  primula Ramonda mycorii og nedenfor en geranium renardii, rynkestorknebb...
Denne stauden som jeg ikke har navn på, dukket ikke opp i fjor, mens den i år er større enn 
noen gang.

Idyllisk  langs gangstien ned mot pelargoniapaviljongen som er i ferd med å bli fylt opp av pellisser nå om dagen.

Viste bilde av Humleblom "Mai Tai" i forrige innlegg, men nå var den blitt enda vakrere ....

De vakre blå valmuesøstrene hang litt med hodet etter en skikkelig regnskur. Men i morgen smiler den sikkert til oss igjen. Blåfargen er intens og et skikkelig blikkfang.

Asaleaer og rododendroen har så smått begynt på vårens blomstring. Synd de blomstrer så kort. Men heldigvis blomstrer ikke alle samtidig.Enkelte ting vokser voldsomt - selv om det er plantet på "steingrunn".

Do-Dong rognen på sydsiden av drivhuset har nå vokst godt over drivhustaket, og lager såpass mye skygge at det senker temperaturen i drivhuset med en del grader på varme sommerdager.  Det var jo det som var tanken med å plante den der.

En annen som stikker hodet (kronen) over mønet, er den ungarske syrinen so står ved uthuset.

Mer enn fem meter høy - syrinen altså. og hvor mange hundre blomsterklaser den har pyntet seg med i år, har vi ikke forsøkt å telle.

Full match i både form og farger mellom lampen og de runde Alliumene

Den Koreanske kornellen er full av små gulhvite blomstrer. Sist sommer blomstret den i 6-7 uker. Vi gleder oss til å se den om et par uker, og vise den fram når vi skal ha åpen hage den 15-16 juni.

 Det holder ikke med at de er gode venner som støtter hverandre. Trepeonene må også få støtte av hagens eiere med bambuspinner og oppbinding, da de store blomstene fort kan bli så tunge at stilken brekker når det regner.

Den vakre rognen fikk en skikkelig støttebandasje utenpå podevoksenda en av de tykkere greinene ved et uhell nesten brakk helt av. Siden vi har god erfaring fra tilsvarende førstehjelp tidligere i hagen, håper vi at vi klarer å redde den. Utførelsen ser jo skikkelig profesjonell ut!😊 Vi begynte dette innlegget med å henvise til idrett og hekkeløp, og får vel se på dette som at korsbåndet røk på rognen.

Hilsen Eirin og Lars30 kommentarer:

 1. Hej Eirin og Lars
  Ja det er god motion at gå i haven, selvom det går lidt langsommere, når man er over de syvti :) I skal nok blive færdige til d. 15. den dag har jeg også åben have, nej det er nu blogtræf, jeg har, der kommer ikke så mange som hos jer.
  Vi har prøvet at yde førstehjælp på et træ, det gik helt godt, træet er stort og flot i dag.
  Hilsener og god arbejdslyst
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. og egentlig trives vi jo selv i hagen når den ser velstelt ut, så vi blir ferdige med det vi blir:-) I går ble det en litt roligere og kortere dag.
   Lykke til med blogtreffet!
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Jeg er så imponert over dere to! Det er mye jobb ja, og det er mange tunge øvelser. Jeg gjør alt hagearbeide alene, og da tar det også sin tid. Men hagen går ingen steder ;)
  Det ser dessverre ikke ut som ramondastiklingen jeg fikk overlevde. Det kan skyldes tørken eller grevlingen som endevendte området der jeg plantet den.
  Det skal ikke være lett å drive med hage ;)
  Fantastisk trepeon og valmuesøster!
  Ønsker dere en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er nok ganske så imponert over deg og hvordan du står på, og alt du får til alene!
   Synd Ramondaen gikk dukken, den er veldig søt.Håper å kunne dele den igjen neste sommer.
   Ha en fin dag Marit/Eirin

   Slett
 3. De som sier at hagearbeid ikke er trening har ikke prøvd :) Den du ikke husker navn på kaller jeg Kameleonplante, Mai tai humleblomster er nydelig, den kommer på listen min. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får nok gått endel, bøyd og tøyd (men det blir nok litt slitasje også)
   Kameleonplante, Houttuynia cordata, er navnet på planten. Takk!!
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars

  Ja havearbejde er god motion - vi behøver ikke noget fitnesscenter!
  Flotte blomster i viser -
  Flotte træpæoner! Og imponerende Azalea!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi holder oss i aktivitet, og siden vi har en bratt tomt, får vi trent litt kondisjon også:-)
   Trepeonene er vakre, synd de blomstrer så kort tid.
   Ha en riktig fin uke!

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars.
  En trenger ikke gå på trim når en har hage. Det er mye jobb, men samtidig gir den så mye tilbake. Nydelig farge på peonen. Husk å slappe litt av også.
  God uke til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått endel enkle øvelser av fysioterapeut for å styrke muskelatur, for å hjelpe skjelettet og det prøver jeg å gjøre noen minutter hver dag:-) For det er endel slitasje i hagearbeid også...
   Vi er flinke til å slappe av også:-)
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 6. Nogle dage kan havearbejdet føles som 50 km kapgang, og andre gange flyver tiden afsted. Men ingen tvivl om, at det er godt for både sjæl og legeme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, uten tvil godt for sjel og legeme. Lars sier noen ganger at haddde han ikke hatt hage, hadde han trengt psykiater:-)
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Det är verkligen en allsidig träning med trädgårdsarbete, tungt att klippa en häck som är så lång. Då är det bra att dela upp det i flera portioner. En fantastisk pion,så mycket vackert i blom och Humleblomstern är så fin, med en härlig färg.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror Humleblomsten er den som har overrasket oss mest positivt denne forsommeren.
   Søt og elegant på samme tid, og en vakker farge.
   ha en fin dag/Eirin

   Slett
 8. Hei!
  Hagearbeid skulle gi frikort til massasje. Kjenner det mange steder. 'Mai Tai', kjempefin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjenner det mange steder, men noen få enkle øvelser er ikke så dumt. Bare så vanskelig å være disiplinert å få gjort det til en vane...
   "Mai Tai" overrasket positivt:-)
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 9. Tenk så heldige vi er som har et slikt helsestudio!!! Vakkert hos dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å holde på med mye vakkert rundt seg.:-)
   Vi er heldige. ( lest akkurat om en dame som holdt på til hun ble 100 )

   Slett
 10. Nog är det träning alltid men det jag funderar över är varför jag får värk, inte träningsvärk? Kanske är jag för ihärdig.

  Alltsammans ser väldigt snyggt ut och den där typen av lagningar har jag också testat med bra resultat.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan nok bli endel feil arbeidstillinger og tunge løft. Er nok viktig å strekke ut og ta noen sma øvelser for å styrke muskelaturen...Men så er det å legge inn det da, kjenner at jeg skulle vært mer disiplinert på det.
   Regner med at det går bra med rognen.
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 11. Hej!

  Såå vackert allting är hos er nu, jo, jag vet att ni sörjer över förlusterna som frosten orsakade men så är det med våra trädgårdar, glädje och sorg.
  Ni kan hur som helst vara oerhört stolta över allt ni åstadkommit, det är vackert!!

  Allt gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Frosten i år var jo spesiell, da den kom etter at blader og blomster allerede var kommet langt. Da hjelper det lite med herdighets sone:-(
   Vi ser fram til å bli ferdig med flytting og deling av planter, og..luking. Da er det trivligere å holde på i hagen i det daglige.
   I dag starte luking av asp:-)
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 12. Godt vi har en have, hvor vi kan få sved på panden og træne musklerne, men hvor vi også kan slappe af og søge ro. Jeres have ser nu allerede fin og veltrimmet ud, så den skal nok blive på toppen til den 15.
  I har allerede mange stauder i blomst, jeg bemærker især Renardii med de smukke årer i blomsterne og de “rynkede” blade samt ‘Mai Tai’ med de smukke blomsterfarver.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har snakket om den siste tiden, at en velstelt hage er viktig for egen trivsel i det daglige, ikke for at det skal komme besøk. Helt trimmet er den ikke enda, men jeg har nå fått luket fram endel bunndekkere og da se det straks ryddigere ut:-)
   "Mai Tai" var et positivt nytt bekjentskap.
   Ha en riktig fin dag/Eirin

   Slett
 13. Det ser så fantastisk ut i hagen hos dere.
  Koreansk kornell har nydelige blomster.
  To spørsmål: Blir den like stor som Sibir Kornell og har den også røde grener?
  Er Valmuesøstre vanskelig å få til?
  Ha en fin dag!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi syntes det er fint i hagen nå. Styrtregnet tok blomstene på er par rododendron med store blomster, så det ble kort blomstring:-)
   Jeg elsker å luke, og føler at det er total avslapning, og mulighet for å nyte det som skjer i hagen.
   Koreakornellen er et tre og ikke en busk , og har ingen rødfarge på greinene. Den kan bli 3-10m, men tror vel 3 er realistisk her.
   Blå valmuesøster fikk jeg av en venninne som hadde sådd den. Den trives godt her, men ikke hos henne. Jeg gjør ikke noe ekstra for å få den til å trives, og den frøsår seg også:-)
   Ha en fin kveld/Eirin

   Slett
  2. Takk for svar, Eirin. jeg spurte for vår Sibirkornell vanvittig stor og sikkert 3 meter høy selv om jeg toppet den, måtte fjernes og skal ikke erstattes med Koreakornell, selv om den er nydelig.
   Vamuesøstre har noen sagt er vanskelige her sør i landet.
   Turid

   Slett
 14. Det er berre SÅ vidunderleg blomstring i hagen dykkar.
  Det er tid for blomstring sjølv om kulden ligg over landet. Men fantastiske evner dei har
  alle blomster, dei trossar ver og vind og blomstrar når dei har planlagt det :)
  Så artig å lese at du var på 50 års jubileum.
  Sikkert ein fin plass å feire i Ekebergsparken.
  Mitt kull skal feire 50 år neste år i september.
  Me samlast med 2-3 års mellomrom, for me tenke at me begynner å bli gamle og må nytte tida..
  I fjor haust var me i Ålesund og neste år blir det Bergen.
  Eg ynskjer fine sommardagar til dykk.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi syntes det er fint i hagen nå, og etterhvert som vi får luket fram endel planter, blir det enda finere:-)
   Naturen er fantasttisk! Det at asken i år har blomstret på bare greiner, og spredd enorme mengder av frø, for å sørge for at den ikke dør ut, er jo bare utrolig.
   Etter kulltreffet i år, ble vi enige om å treffes om to år, også pga alder.
   Oalo er naturlig for oss, litt utfra at vi tok utdannelsen der, og mange er bosatt på østlandet, og har barn i Oslo området.
   Vi nyter litt mer varme og sommer:-)
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 15. Fantastisk hvor det blomstrer hos dere! Humleblom, noe så vakkert:)
  Valmuesøster hadde jeg også i alle år - helt nå. Borte, vet ikke om det var tørken i fjor eller kulde i vinter som tok den.
  Nyt hagen og uken videre:)

  SvarSlett