7. september 2019

SOMMEREN ER KORT, MEN...

I 1982 ga svenske Tomas Ledin ut LP`en "Gränslös", med blant annet sangen "Sommaren är kort" - med etterfølgende tekstlinje: ..."det meste regnar bort.


I år synes vi sommeren har vært veldig kort. Eller at den har passert alt for raskt. Vi har en viss mistanke om at vår opplevelse har sammenheng med at vi har hatt for mye, og for tett program, og for lite tid til å slappe av og nyte sommeren og de deilige sommerkveldene.

Vi innser at fire dager med åpen hage, besøk av syv hagelag og et bygdekvinnelag, private besøk, og tur til Jylland. I tillegg til at vi har hatt litt utleie av gjesteleilighet til sommergjester, delt og pottet stauder som kan selges, laget utstilling i det lille sommergalleriet, luket og gjort nødvendig vedlikeholdt og andre daglige gjøremå. En liste som ikke lenger helt harmonerer med alder og kapasitet. Selv om alle besøk har vært hyggelige og betydd mye for oss, har det totalt sett blitt litt i overkant. Vi regner med at det blir noen endringer neste sommer:-)

Tilbake til sangen, så har heldigvis ikke det meste regnet bort, selv om lysaftenen i går, fredag, absolutt gjorde det. Klokken var akkurat 19.00 da vi var ferdige med å tenne den siste lykten og sette fram drikke og snacks til gjestene, da det plutselig kom en ny kraftig regnskur. Det hadde jo regnet det meste av dagen, og vi var redde for at hele lysaftenen skulle renne bort med regnvannet. Kl. 17.00 ble det plutselig opphold. De mørke skyene forsvant, og solen tittet til og med fram. Men så - et par timer senere - begynte det altså å regne igjen. Da klokken var kvart på åtte, var dettil sammen kommet hele fire gjester. Og flere kom det ikke i løpet av kvelden. Det kom bare mer og mer regn.

Men vi hadde det likevel hyggelig med kaffe, rosevin, brus og snacks, under tak på uteplassen - mens kveldsmørket senket seg over hagen som var opplyst av mer enn 200 lamper, lykter og spotlys.
 Egentlig litt nedtur, med tanke på at vi hadde brukt en god del tid på å gjøre i stand, men så ble vi istedet litt bedre kjent med et par hyggelige hyttenaboer. Aldri så galt, så er det godt for noe. 

En runde i hagen nå, oppleves litt todelt. På den ene siden er det tydelig høst, med planter som har lagt fra seg sommerkostymet, men likevel er svært så dekorative i høstdrakt. Over ser du en stålklematis.

Den to meter høye spydspisstauden er dekorativ på sin måte, og frø er allerede sanket inn.

På den andre siden er det mange planter som har tenkt å være sommervakre en god stund framover.

Bunndekkeren minigunnera er fortsatt friskt grønn.

Gullklokkebusken blomstrer - som vanlig - for andre gang i sommer, og...

... denne Magnoliaen ("Susan") har også begynt på en ny blomstringsrunde

Den røde klokkebusken har det også med å komme med en vakker sensommer-blomstrtringsrunde. Så, nei Tomas Ledin, det stemmer ikke helt at sommeren er så kort.

Syrinhortensiaen har igjen begynt å få sine gammelrosa fargetoner, Den blir bare vakrere og vakrere helt til kuldegradene sier stopp.

Bak lekehuset har denne rosen gitt klar beskjed om at den ønsker seg et nytt voksested til neste år. slik at den kan få realisert seg selv. Nemlig å være klatrerose! Vi lover at vi skal se hva vi kan få til. (Til høyre for rosen står en Styrax.)

Sedertreet har begynt å få litt høyde, og i en alder av ca. 4-5 år er det nå omtrent fire meter høyt.

Urtreet ved pelargoniahuset blir bare vakrere år for hvert år.

Skjermgranen har fått mange beundrende blikk denne sommeren.

Det samme har Hemlokken.

Hilsen fra Eirin og Lars, som om få dager begynner med høstrydding, beskjæring, og klipping, med håp om å være vinterklare i god tid.


22 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Ja, det er jo de vilkår vi havefolk lever under - vejrets omskiftelige luner!
  På en måde er fire gæster meget - når regnen bare siler ned.

  Godt i alligevel havde en god oplevelse!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, været kan ofte være en utfordring når en driver med hage. Når det gjelder regn, så har nok vi vært heldige denne sensommeren, i forhold til mange andre på sørvestlandet.
   Nå er det bare å starte høstsesongen.:-)
   Ha en fin dag!

   Slett
 2. Forstår godt at sommeren føles kort når dere har hatt et så tett program. Så synd at det ikke var flere som fikk oppleve den lyssatte hagen. Ikke alltid at været er på vår side. Lykke til fremover høsten, og sett av tid til å nyte. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Slikt må man jo bare regne med:-) Men det ble en hyggelig kveld.
   Nå skal vi prøve å få god tid til høstarbeidet i hagen.:-)

   Slett
 3. Dere har et utrolig tettpakket program! Jeg forstår ikke at dere rekker alt sammen. Synd med været, men det får en ikke gjort noe med.
  Nå får dere senke skuldrene og slappe av :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok det er en fordel å samle "aktiviteten" til en periode på sommeren. Da er det også lettere å få gjort ting i hagen, ikke bare vedlikehold og luking:-)
   Nå skal vi prøve å pusle litt med høstarbeid,og flytte endel stauder som står på feil sted. Uten å ha dårlig tid....

   Slett
 4. Hallo! Dere har hatt et utrolig program iår! Kan bli i overkant også 😅😅. Så vakkert hos dere!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ble litt i overkant i år:-) For spredt over hele sommeren. Nå skal vi kose oss med litt å ha tid til å planlegge, bl.a. hvor de 20 bregnene som står på vent skal plasseres.

   Slett
 5. Jag har stor förståelse över era funderingar framöver, jag har själv gått igenom det. Vi slutade ju tvärt med att ta emot besök men en kanske mer genomtänkt väg är att minska på aktiviteterna och känna efter hur det känns. I vilket fall som helst så är jag övertygad om att ni hittar er väg framåt och att det blir bra.

  Fantastisk bild av er upplysta trädgård!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok det er lurt å ha besøk i en periode om sommeren, ikke gjennom hele sommeren. Vi trenger tid til å holde på i hagen, kose oss med å gjøre litt om, tenke og planlegge. Så vi lærer.:-)
   Det er utrolig fint å rusle rundt i hagen når alle lamper og lykter er tent.

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Tråkigt att det blev regn, ser så fint ut med alla ljus. Ni gör ett stort jobb med att ha trädgården öppen för besökare, och det krävs mycket förberedelser.
  Trädgården ser fin ut, och en helt fantastisk Syrenhortensia.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Været får man gjort lite med, og når det er annonsert i avisen, lagt ut på sosiale medier osv. så er det vanskelig å avlyse...
   Kanskje en ide å ta det litt mer på sparket neste år:-)

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars.
  Været kan vi ikke gjøre noe med. Stusselig at det blir regn når en skal ha en lysaften.
  Nå kan dere senke skuldrene og slappe litt av.
  Flott bilde av en opplyst hage.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er flott i hagen når alle lys er tent og det er mørkt. Man opplever hagen på en helt annen måte.
   Nå er det veldig vått her, og det fortsetter å regne...Så da blir det litt inneliv:-)

   Slett
 8. Vejret har vi jo ingen indflydelse på, og det er sikkert også godt, så bliver vi da ikke uenige. Men de fire, der kom, har helt sikkert haft en dejlig aften. Når man ser jeres billeder, er der ikke mange efterårstegn. Når det får regnet af, kan vi da håbe på nogle lune dage, hvor haven kan nydes.
  Det er nogle flotte stedsegrønne træer, I har i haven. De giver karakter året rundt.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   Vi hadde en veldig hyggelig kveld med de som kom, og de var kledd for været:-)
   Ja, vi har nok vært litt bevisst på å ha mye vintergrønt i hagen, som nettopp gir karakter året rundt, og som gjør at lys-settingen er flott gjennom hele vintertiden.
   Takk for svaret ang. steppesalvie:-) Det har vært lite overskudd til å sette seg ved pc-en for meg nå på sensommeren.
   Her er det brått blitt høst, og det merkes godt med kjøligere vær og mer regn.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 9. Hej Eirin och Lars!
  Vädret är inte alltid på ens sida som man önskar tyvärr. Ni har så fint i trädgården även när det är mörkt och den är vackert upplyst.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig å rusle rundt i hagen når alle lysene er tent. Vi har lampene tent et par tre timer om kveldene i høst/vintersesongen. Lyktene tenner vi når vi har gjester. Det er stemningsfullt:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 10. Lycka till med höstens förberedelser, det är en härlig tid. Då får ni kanske lite mer egen tid i trädgården och kan sitta lite också och njuta av skepelsen.

  SvarSlett
 11. Det har nok vore ein begivenhetsrik sommar, så kanskje dokke
  treng å slappe av nokre dagar.
  I alle fall mykje nydeleg å sjå i hagen.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 12. Hei Eirin! Ser det er mye å glede seg over selv om det er høst ute :-)) Viktig å finne balangsen mellom å yte å nyte! Hagen skal jo være til glede :-)) Fin høstuke ønskes!

  SvarSlett
 13. Både sedertre og urtidstre klarte seg noen år før de tok kvelden hos meg. De tålte ikke en ekstra hard vinter.
  Men to nye sedertre har overvintret 2-3 år innendørs nå. Men etterhvert må de ut pga høyden. Kan jo ikke gi opp :)
  Skjermgran er enklere viser det seg. Ingen problemer hos meg heller. Det er jeg veldig glad for. Så vakre nåler.

  SvarSlett