18. august 2020

CRYING IN THE RAIN

"I`ll do my crying in the rain" sang både TheEverly Brothers , A-ha og flere andre artister. Vi hadde også lyst til å gråte i regnet da vi for fjerde gang i sommer opplevde at kraftig regnvær med styrtregn, lagde oversvømmelse inne på uthuset. Det skjedde første gang for 3-4 år siden, men så virker det som problemet har utviklet seg over tid.

For å finne ut hvor vannet kom inn, rigget jeg, Lars meg til inne på uthuset og for å spionere på vannet en kveld det ble varslet store nedbørmengder fra klokken to til fire om natten. Styrtregnet kom klokken fire, og varte i ti minutter, akurat lenge nok ti at det  kom en fuktig stripe i gulvet langs bakveggen.


 I første omgang ble avløpsrørene for takvannet koplet fra nedløpene til dreneringsrørene og  og ledet det bort fra bygningen. En ny regnskur viste imidlertid at det ikke var takvann som forårsaket problemet. Dagen derpå ble derfor plantebordet, bak uthusert demontert, betongheller fjernet, en liten spade og bøtter funnet fram, og  en 75 cm. dyp, og 2 meter lang grøft ble gravd ned til drenerings røret - som  viste seg å være et tett avløpsrør, og Ikke perforert drensrør. I mer eller mindre liggende stilling ble dette røret gravd fram ca.10 meter langs bakveggen på uthuset, så det kunne borres nærmere 200 små dreneringshull i det. Et spesialfirma kom også å inspiserte røret vidre ned mot en dreneringskum ved å  føre en slange med et kamere inn i det og fant også et tett sted i røret der en pinne og en rotklump hadde festet seg. Da det ikke gikk å spyde den løs, gravde firmaet hadde leid inn,  et stort, halvannen meter dypt hull, kappe røret, fjerne forstoppelsen og skjøte sammen røret igjen.
Deretter ble grøft og hull fylt igjen med pukk og singel, og nå venter vi bare på et nytt skikkelig regnvær som kan bekrefte at vi har funnet og løst problemet. Vi rakk akurat å få plantehyller og planter på plass igjen før vi på søndag hadde sommerens siste dag med åpen hage.


Vi elsker Sponvika, huset, hagen og den vakre utsikten. Men når slike ting som dette skjer, og stjeler  fire uker av min (Lars) tid, og Eirin i tillegg blir alene om luking og alt det andre, får en 73-åring  en klar påminnelseelse om at det finnes både rekkehus og leiligheter med balkonger, vaktmestere  og lettstelte hager  og vakre fellesarealer....
Men det er bare det at når problemet er løst, og en har fått slappet av gjennom en lang vinter, kommer den deilige våren tilbake med ny (kanskje naiv) optimisme, nye krefter, og lengsel etter en hyggelig sommer i en deilig hage.

Fortsatt god sommer 
Eirin og Lars.

16 kommentarer:

 1. Ja det problem kender vi, hvor længe kan vi holde endnu. For det er godt nok kedeligt at skulle bo i et rækkehus eller lejlighed, vi elsker jo vores have, men en gang i mellem kan man godt tænke over den begrænsning, der trods alt kommer med alderen.
  Vi krydser fingre for, at vi klarer det nogle år endnu. Det er svært at undvære sin have :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror at det å bo i leilighet nå, ville bli helt feil. Vi må ha noe å holde på med.
   Men det er klart at helsen er avgjørende. Så får vi håpe at vi blir to om hagearbeidet framover:-)
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Ja, vann på avveie er ikke morsomt, og her har vi prøvd alle varianter av det, både inne og ute. Når vi bygde på huset nå sist, så har løsningen blitt mobile drensrør. Da får vi i det miste vekk vannet. Selvsagt skulle de vært gravd ned, men det ville blitt så mye jobb at det ble ikke noe av ;)

  Jeg kan forstå at dere tenker tanken på at en leilighet er mye mindre arbeide, men også så utrolig kjedelig. Uten hagen hadde jeg flydd på veggen!
  Jeg håper at dere finner løsninger på å gjøre alt litt enklere for dere mens dere fortsatt har hus og hage! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok også at vi ville gått på veggen om vi skulle inn i en leilighet nå. Vi må ha noe å holde på med.
   Husker å ha lest på din blogg om vann i kjelleren..
   Stopp i drenering/overløpsvann her førte til at hele nedre del av hagen ble søkk våt. Nesten som en sump. Så plantene der har ikke hatt det særlig bra, men nå kvikner det meste til.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 3. Hej Eirin og Lars
  Jeg må sige, I var ihærdige med at finde fejlen. Og sikken et stort arbejde at fikse det, da først problemet var fundet.
  Vi har det med at glemme den slags, når det er overvundet, og det er godt.
  Jeg er nu glad for at vi anskaffede en lille have i tide, fordi jeg regner med, at der er grænser for, hvor galt det så kan gå. Men hvem ved, om jeg har ret. Men jeg har i hvert fald ikke fortrudt, hvis I en dag skulle få de tanker for alvor.
  Forhåbentlig bliver der nu mange år uden den slags oplevelser i jeres smukke have.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å få løst problemet, og kunne legge det bak seg:-)
   Vi tror nok ikke at leilighet ville være løsningen for oss, Vi må ha noe å holde på med. Et lite hus med liten hage, er kanskje en løsning i framtiden.
   Nå håper vi på en høst uten flere "overraskelser"
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 4. Oversvømmelser hver gang det regner kraftigt, er ikke til at leve med. Nu kan du leve på laurbærrene i lang tid oven på en heroisk indsats. En dag sker det jo, det ved vi, at vi bliver nødt til at flytte væk fra have, hus og omgivelser; men hvordan det kommer til at ske, er ikke godt at vide.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi håpet å få testet om alt fungerte igår, det var meldt store nedbørsmengder. Men her ble det kun styrtregn noe minutter. Vi så uværet passere på andre siden av fjorden...
   Hadde besøk igår , bl.a. en dame på godt over 80, som har en meget stor landbohave, og fortsatt steller den selv:-)Oppmuntrende!

   Slett
 5. Hei!
  Vann på avveie er pyton. Det høres ut som dere har løst problemet. Blir imponert. I dag har det vært styrtregn her. Alt gikk heldigvis bra, bortsett fra noen potter som velta. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde håpet å få prøvd ut om problemet var løst i går, men de store nedbørs-mengdene uteble. Men hagen fikk noe vann, og det trengte den:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Så bra att ni fick det ordnat. Det är mycket jobb med ett stort hus och en stor trädgård, men så skönt att få rå om sig själv, utan grannar bakom väggen.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Vi håper problemet er løst!
   Det er deilig å ha stort hus og hage, og vi nyter det hver dag! Håper vi kan gjøre det en god stund til:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars

  Alletiders at i fik det lavet - vand der hvor det ikke skal være er noget rod!
  Ja, det er vigtigt at planlægge så det bliver lettere at holde når man bliver ældre - og det gør vi jo;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å akseptere at vi blir eldre, og planlegge deretter:-)
   Det innebærer nok også at vi ikke kan gjøre alt vedlikehold og reparasjoner selv.
   Nå ser vi fram til en rolig høst i hagen.
   Ha det godt!

   Slett
 8. Det var ingen rar oplevelse. Det er godt, at der er styr på vandet igen. Nu håber jeg bare, at næste skybrud kommer i dagtimerne, så du ikke skal sidde i udhuset en hel nat og kikke efter vand😉.
  Vores gode, desværre nu afdøde forfatter Benny Andersen, skriver i sangen “Det er forår. Alting klippes ned”: “... Men når forårsskolen skinner, bliver jeg ung”. Og han har jo ret. Når foråret nærmer sig og solen skinner, kommer forventningens glæde til en ny havesæson, og man tager fat med nye kræfter. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden min have under coronanedlukningen.
  Hav det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var meldt store nedbørsmengder i går, men vi så det passere på andre siden av fjorden. Der de noen steder fikk opptil 58 mm i løpet av en time! Så vi får vente litt før vi testet ut om det fungerer.
   Nå ser vi fram til en rolig høst i hagen. Det blir ingen Danmarkstur nå heller. Vi anbefales av myndighetene til ikke å reise på ferie til utlandet. Dessuten er Midtjylland rødt område. Så det får bli dagsturer i området vi bor i:-)
   Utrolig deilig å ha en hage i disse tider!!
   Ha det godt/Eirin

   Slett