2. august 2020

NÅR HAGEN MÅ OPPDAGES OG UTFORSKES...

Av og til får vi spørsmål fra hageinteresserte som ønsker å komme på hagebesøk om når hagen er på sitt vakreste, mest spennende eller fineste. Ikke lett å svare på, synes vi. Vi synes jo den er fin hele tiden når den skifter karakter etter vær, blomstring og årstider. De fleste tenker nok mest på farger og blomstring når de spør om dette, og da er kanskje tidlig på sommeren den beste tiden. På sensommeren er den kanskje mest frodig. Men er en ute etter å se og oppleve hagens arkitektur, dens estetiske utfoming, rytme, struktur og formspråk, er den like interessant å se hele året hvis den ikke er gjemt under den hvite vinteren.

Og, i første halvdel av august skal vi igjen ha et par dager med åpen hage. 

Hagen slik den kan sees fra benken i pelargoniapaviljongen. Som du kan se av bildene, blir det stadig vanskeligere å ta gode  "oversiktsbilder" og panoramabilder av hagen etter hvert som plantene vokser seg større og tettere, og innbyr mer og mer til spennende oppdagelses-vandring.

 lørdag 8. og søndag 16.august (NB: datoene er i to forskjellige helger), klokken 13 - 17, blir sommerens siste åpne dager i hagen vår. 


(Når det gjelder "Lysaften i høsthagen", er vi fortsatt usikre, og komme tilbake til dette i midten av august). Nedenfor kan du se at det er både fargerikt og frodig i hagen nå om dagen.

Og slik den ser ut når en går nedover gangstien innenfor hageporten.

Vi har forsøkt å la hagen begynne allerede på gårdsplassen. Bildet er en detalj fra skråningen mot hovedveien.

Det nylagede  hosta og bregnebedet langs gangstien har begynt å vokse litt til.

Sett fra gangstien lenger nede i hagen.

Og nede ved drivhuset...

... og hvis en snur seg og ser motsatt vei.

Fra uteplassen ved den største hagedammen, etter regnvær...

Og urtidstreet ved inngangen til pelargoniapaviljongen.

Stålklematisen (og en del andre klematiser) er også veldig dekorative etter blomstring...

Sjakkbordet skimtes i bakgrunnen.

Steinbedet, sett fra gangstien

I forrige blogginnlegg viste vi bilde av en av yuccapalmene som voksen lenger bak i steinbedet. Her er yuccapalme nummer to som også vokser i det samme bedet.

På denne Alliumen summer bier hele dagen.
  
Hvit høstfloks.

En blå anemone.

De er vakre med blomster, men i dag har vi klippet ned blomsterstilkene på de siste hosta`ne. Vi forsøker hver sommer å klippe de av like før de visner og faller ned på de store bladene der de lager stygge "rustflekker" hvis de ikke fjernes. 

For som mange andre hosta-fans synes også vi at det først og fremst er bladene som gjør at vi digger disse plantene.

Da er vi- og hagen, nesten klare for besøk. Vi må bare få "reparert" dreneringen rundt uthuset som ikke fungerer, og gjør at vi stadig får masse vann inn på uthuset når det regner. Det blir ingen servering av kaffe/småkaker disse dagene, men du kan gjerne ta med nistemat/kaffemat som du kan innta på en av hagens uteplasser. Vi har fortsatt en del overskuddsplanter for salg, og Lars sin bok "Kunsten å lage en spennende hage" kan kjøpes for kr. 290. (kontant eller vips) 

Vi takker for hyggelige kommentarer etter forrige blogginnlegg, der vi blant annet delte noen av kommentarer vi hadde fått på Lars sin bok. Etter dette innlegg fikk vi blant annet denne kommentaren fra en dansk "hagedame":

Jeg er ikke færdig med bogen, men den er supergod, og jeg håber, at rigtig mange køber den. Mange hilsener Lisbeth

Selvfølgelig veldig oppmuntrende! Også fordi boken er et idealistisk, ikke-komersielt prosjekt, uten markedsførings-drahjelp fra et kjent forlag. Prisen er da også kun kr. 290.- som sannsynligvis er nærmere halvparten av hva den ellers ville kostet. Vi håper derfor at de av dere som har lest lest og liker boken, anbefale den til hagevenner og omtaler den på sosiale medier. Det vil bety mye for oss!

Sommerhilsen fra Eirin og Lars27 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars!

  Jeg håper at dere får mye besøk, og de som kommer får mye spennende og flott å se på!
  Den lønnen dere viser er veldig flott. Den ser nesten krypende ut :)
  Ønsker dere en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Veldig hyggelig å høre fra deg! Det er en Japansk blod-viftelønn med en litt spesiell fasong. Den har en stamme midt under og grener og bladverk ligger nesten som et teppe 50 cm. over bakken. Vet dessverre ikke hva den heter. Den står ganske lunt og i ganske mye skygge under hasseltreet.

   Slett
 2. Selvfølgelig er det fint hele tiden :)
  Liker hagestiene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi nyter hagen hele året:-) Tror vi hver sommer overraskes over hvor mye som blomstrer til enhver tid.

   Slett
 3. Hej Eirin og Lars
  Haven er i stadig forandring, hvis man kommer bare hver anden uge, er der nyt at se på igen.
  Hilsener
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Det er noe av det fine med å ha hage og holde på i den, og få med alle forandringene, og det som skjer:-)
   Ha en riktig fin hageuke/Eirin

   Slett
 4. Det ser ud til, at haven er helt klar til at blive vist frem 😀. Jeg er især betaget at billedet af stenbedet set fra havegangen. Bedet falder så naturligt ind i haven. Man ser desværre (i Danmark) en del eksempler på stenbede, der virker som et fremmedelement i haven. Hvor er den hvide høstfloks stor og smuk. Vi plantede nogle hvide høstfloks i foråret. Jeg glæder mig til, at de kommer til at fylde lidt mere.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   Vi er veldig glad i steinbedet, og at vi har en skrånende tomt, (selv om det er tungt å gå opp og ned i hagen). Den hvite høstfloksen står ganske fuktig, så da jeg leste på din blogg at den trengte nok vann, flyttet jeg et par andre dit også:-)
   Det kommer til å bli flott når dine høstfloks vokser seg store, og det gjør de raskt om de trives:-)
   Ha en fin uke!/Eirin

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars.
  Dere er flinke til å åpne opp hagen deres. En hage er jo i forandring hele tiden.
  Syns hvit høstfloks er så flott. Nå har min også begynt å bli litt stor.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Vi trives med å ha åpen hage:-) Pleier å ha en helg på høsten, men nå ble det en dag i to helger pga. litt besøk til og av barnebarn.
   Hvit høstfloks er en av favorittene på denne tiden.
   (Har du en mail adresse jeg kan nå deg på?)Eirin

   Slett
 6. Det er jo en fantastisk hage hos dere, uansett tid på sommeren, Eirin og Lars! Synes jeg får ennå mer ut av bildene dere tar når jeg nå har gått rundt i hagen og vet hvor ting er i forhold til hverandre.
  Wow for noen kjempestore blader på Hostaen ved møblene ved den store dammen!!!
  Så har jeg lært noe viktig gjennom dette innlegget - at det er lurt å klippe av blomstene på Hosta tidlig nok..
  Tusen takk for all kunnskap dere deler!
  Ha en fin augustuke!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid.
   Noe av det fine med blogg, er at det ofte er noe å lære. Har lært mye ved å lese om andres erfaring, eller tips:-).
   Lars har brukt det meste av tiden de siste ukene på å finne ut årsaken til vann på uthuset. Vi har ikke kunnet dra noen steder uten å få løst det. Så vi måtte ha inn et firma til å finne "feilen". Nå håper vi problemet er løst. Så nå er det bare å rydde opp etter all graving..
   Ha det godt/Eirin

   Slett
  2. Da ble vannproblemet større enn dere først håpet på. Høres ut som det er ordnet nå, men dere har måttet være hjemme og får en skikkelig ryddejobb nå i etterkant, som dere pr i dag antagelig er ferdig med:)
   Hadde jo regnet med at dere kom over fjorden i løpet av juli, men forstår hvorfor det ikke ble noe.
   Ha en fin helg!

   Slett
 7. Så hyggelig med en vandring i hagen!! Frodig og flott!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det er hyggelig å rusle rundt nå, og å bare kunne sette seg ned å slappe av, i pauser i ugressluking:-)

   Slett
 8. Jeg er sikker på, at jeres have er spændende hele året, og der er endda mange planter, der er helt på toppen nu, kan jeg se på billederne.
  Hvis jeg en dag skal til Norge, håber jeg at kunne se den. I må i hvert fald have en rigtig god åben have.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth. Takk for hyggelige kommentarer på vår blogg. Og du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å besøke oss/hagen om det skulle passe for deg. Vi er jo av og til i Danmark, og har også snakket om å ta turen innom deg hvis vi får komme. Vi har også tidligere hatt besøk av hagevenner fra danmark, og i slutten av august kommer tyve medlemmer fra Egtved - Ågård Havekreds i Søe/ost Jylland - forutsatt at grensene er åpne, at våre to land fortsatt er "grønne" og at det er trygt å gjennomføre. Det gleder vi oss veldig til!

   Slett
  2. Det lyder spændende med en hel bustur. Forhåbentlig kan det lade sig gøre uden coronaforbud.
   I er meget velkomne her, hvis det kan lade sig gøre på en af jeres danmarksture.

   Slett
 9. Hei!
  Det er innmari fint hos dere nå. Liker godt hvordan dere bruker stein. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye bruk av stein her:-) Og- det er utrolig frodig nå.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 10. Enig, hagens forandring er det som er spennende. Ser at dere også har blomstrende Yukka, min blomstrer i år for første gang siden jeg fikk den, for sikkert mer enn ti år siden. Og kanskje er det også en avlegger som blomstrer og ikke den opprinnelige planten, som jeg måtte dele opp for å få ut av krukken. Nå står den i bed. Blomstrer deres hvert år? Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har nå tre Yukka i steinbed. To stk et to tre år, og blomstrer for første gang i år. Morplanten hadde tre blomsterstengler i fjor, men ble ikke skjært ned etter blomstring sist høst, så kun en i år...Den har blomstret hvert år:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
  2. Skal blomsterstengelen fjernes etter blomstring? De andre dere har er avleggere fra morplanten? Den jeg hadde i krukke fikk utrolig mange avleggere, men da jeg endelig fikk den ut av krukken var jeg drittlei hele planten og beholdt bare den ene som jeg har :D men det er nok en av avleggerne, har brukt utrolig lang tid på å blomstre. /Ingeborg

   Slett
  3. Ja, stengelen skal fjernes. De andre vi har er avleggere av morplanten:-)
   Skjønner at den fikk det for trangt i potte/Eirin

   Slett
 11. Der ser nu rigtigt dejligt ud i jeres have lige nu :) Selv synes jeg at vores have er mest frodig og frisk i juni.
  Lykke til med de sidste Åben-Have-dage.

  SvarSlett
 12. Det er sikkert rigtigt der er flest blomster i juni hvor alt stadig er helt frisk, men fidusen er jo netop at lave en have som altid er skøn og spændende. Det synes jeg virkelig i har gjort!
  Og forandringen henover året og henover årene er måske det mest spændende af det hele. God fornøjelse med havebesøgene og tak for de flotte billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 13. Hej Eirin och Lars!
  Förändringen av trädgården under olika delar av sommaren tycker jag är det som är intressant. Ni har ju en helt underbar trädgård som verkligen tål att visas.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett