26. september 2020

HØST UTE OG INNE....

"Ikke så mye å skrive hjem om"er et utrykk som ofte brukes.  Når det gjelder hagen vår, passer det for øyeblikket bedre å si at det ikke er så vi ikke har så mye å skrive bort om. Det går i beskjæring og rydding når det er oppholdsvær og dagslys. Vi har fått gjort ferdig bak uthuset etter vannproblemene vi hadde i sommer. Veggene har blitt åpnet (sponplater demontert)  og vifter og luftavfukter har gjort jobben med å tørke opp resten av fukten, så vi unngår sopp, mugg og råteskader. 

 Syrinhortensian har begynt å få sin rosa/violette høstfarge.

Og når høsten setter sitt preg på hagen er det hyggelig å se at visning  også kan være ganske vakker. Bare se på hostaen over.

Noen av rosene har tatt en ekstra blomstringsrunde. 

Blobegeret i hjørnet på pelargoniapaviljongen har blomstret i hele sommer og gjør det fortsatt.

Villvinen er som vanlig vakker på steinmuren, enda den ble klippet helt tilbake til nullpunktet i vår.

 Det gjorde også denne dverghengepilen. Ikke noe å utsette på tilveksten i år. Bildet nedenfor ble tatt av den samme pilen etter frisørtimen den 16.03.20


Fortsatt lever vi i coronamodus og er veldig forsiktige med hva vi foretar oss, og vasker og spriter oss (på hendene) hele tiden.  Ferie i sommer har kun vært småturer i vår åpne sportsbil, på det som er av svingete småveier i det som før het Østfold, Telemark og Vestfold, - ofte langs kysten eller i vakker natur langs småvann i innlandet. Deilig å ikke se en motorvei, og kunne bruke 5 timer fra Larvik til Sponvika i somlefart med stadige småstopp.

Hvert år er hageeiere på utkikk etter de tidlige og om de typiske vårtegnene. Her hos oss registrerer vi i hvert fall  tre typiske høsttegn som dukker opp hvert år. Det knitrer i peisen om kveldene, Eirin finner fram strikketøy og Lars koser seg med morsomme puslespill av Jan Van Haasteren. Nederlenderens puslespill er en absolutt favoritt. Gjennom en del vintre har vi nok lagt flere enn 30 av dem. "Farm Visit" på 1500 biter ferdiglagt, og ved siden av ligger "The Zoo" på 1000 biter, klart for avspark.

Det blir vel kanskje et par blogginnlegg til, før vi som vanlig, tar en lang hage- og blogg-vinterpause.

Eirin og Lars.

 

17 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Ja, plutselig kom høsten. Flotte farger og blomster. Takk for tips om puslespill, for de har jeg aldri prøvd.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Vi har nok fortsatt mye å gjøre ute før frosten, flytting av planter og beskjæring, men litt godt med høst og mer innetid:-)
   De puslespillene bør prøves..
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 2. Hej Eirin och Lars!
  Så vackra höstfärger era växter har fått Vildvinet sprakar verkligen av en vackert vinröd färg.Pil har en otrolig växtkraft det kan man verkligen se på den som var klippt och hur fint den vuxit under sommaren.Kan förstå att resa i öppen bil i Norge måste ju vara någonting fantastiskt för Ni har ju en så fantastisk natur i Ert land.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta.
   Flotte farger på høsten, og det blir nok mer sprakende etter noen frostnetter.
   Vi savner faktisk å kunne kjøre i Sverige også. Vi bor rett ved Svinesundsbroen, og pleier normalt å ta en del turer langs svenskegrensen, og langs kysten ned mot Gøteborg:-)
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 3. Ja så kom høsten og der blev tid til indehygge, det er også rart.
  Dværghængepilen er voldsom i vækst, to af mine sønner har også sådan en i haven, jeg har sagt, at de sagtens kan klippe dem helt ned, det har de så lært nu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Ja, pil tåler kraftig beskjæring:-) Vi fant ut at det var eneste måten å beskjære den på. Så den blir nok klippet helt ned på senvinteren i år.
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 4. Jan van Haasterens pussel är helt otroliga! Älskar dessa!
  Hösten är här nu...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt ekstra morsomt at de fleste personene dukker opp i de fleste av motivene, i forskjellige utgaver:-)
   Nyt høstdagene/Eirin

   Slett
 5. Hej Eirin och Lars!
  Vilken växtkraft på pilen. Blev så fin. Vacker syrenhortensia, och den röda fina färgen på vildvinet. Stickningen har inte kommit fram ännu, hos mig, men det brukar den göra när trädgården får gå i vila. Motiven på de pusslena är riktigt skojiga.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Ja pilen vokser raskt. Neste sommer blir det nok en ekstra sommerklipp, for å forme den som en kule, og få den litt mindre i diameter:-)
   Vi har nok mye å gjøre i hagen før vinteren, men strikketøy og bøker kommer fram når kveldene blir lengre.
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 6. Hostaer kan have meget smukke efterårsfarver, hvilket den viste er et godt eksempel på. Det er sjovt at sammenligne de to billeder af dværghængepilen. På martsbilledet ser det bart og vissent ud omkring den. På det andet billede ser bunden spændende og frodig ud.
  Hvor må det have været skønt at køre rundt i jeres dejlige land i en åben bil. Vi har heller ikke været udenlands, men har taget på nogle små ferier i Danmark.
  Hav det godt med efterårssyslerierne!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   De skikkelige høstfargene kommer nok etter et par frostnetter, men det gjelder å nyte alle nyanser.
   Jeg ser på pilen at den nok kan trenge en ekstra klipp på sommeren for å få den opprinnelige kuleformen, og ikke bli så vid som nå. Bunnen er frodig og fin nå, men mer fargerik i mai/juni:-)
   Vi håper på en tur i åpen bil til Danmark neste sommer, men vi vet fortsatt lite om corona-situasjonen framover...
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
 7. Måske ikke så meget havearbejde at skrive om, men stadig dejlige billeder fra haven. Godt I fik ordnet fugt-problemet inden vinter, så kan strikketøjet og puslespillet godt komme frem!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig godt å få ordnet opp i fuktproblemene. Nå er plantrommet tørt, og vi kan sette inn overvintrings-plantene:-)
   Men...det står fortsatt mye hage-arbeid igjen før vi er ferdige ute for sesongen.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 8. Hei!
  Jeg synes dere har tatt fine hagebilder fra høsten. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser fram mot enda mer sprakende høstfarger:-)
   Ha en fin uke, og nyt høsten/Eirin

   Slett
 9. Vi har hatt vannskade her også, på kjøkkenet, er nå drittlei duringen fra avfuktere og at jeg ikke kan bruke skapet under vasken. Da er det bedre å være i hagen, og det går fortsatt an når det ikke regner. En sånn dvergpil kunne jeg tenkt meg, har du noe sortsnavn på den? (Jeg har en sølvpil i en tønne som ligner, men den har fått en eller annen blæresykdom på bladverket, og jeg aner ikke om jeg må kassere den). Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett