3. oktober 2020

IKKE HELT GÅTT I HI LIKEVEL ...

Som vi sa i forrige blogginnlegg er det hyggelig med høst-kos inne, men med et par dager opp mot +18, lite vind og oppholdsvær måtte vi ut likevel. Vi har jo mange års erfaring med at det en får gjort i løpet av høsten, slipper en å gjøre til våren - som uansett blir travel nok likevel.

Derfor flyttet vi denne drøyt to meter høye Magnoliaen (Sweedmade) fra en plass hvor den hadde fått det veldig skyggefullt og altfor trangt på grunn av noen mer hustigvoksende andre trær, til en fin plass på den nederste plenen der den får hyggelig selskap av fem andre trær og busker - og med god koronaavstand til dem. Til våren skal også magnoliaen få en jernring rundt seg  ca. 15 cm. ned i plenen, som hindrer gresset i vokse på dens territorie og stjele maten fra treet. Rotklumpen den ble flyttet med veide rundt 45 kilo, og den ble kjørt i trillebåre de 15 meterne til sitt nye voksested.


Noe skal ned i bakken, noe skal (som magnoliaen) både opp og ned, og noe skal bare opp. Den store såtegranen som stod nederst ved den lange granittrappa hadde fått en del stygge tørke og beskjærings-skader som ikke ville komme til å vokse til og bli grønne og pene igjen.

Først klipper vi smårøtter og graver noen tunellåpninger  inn under rotklumper. Deretter kapper vi over alle de krafitioge siderøttene med en bajonettsag. Til slutt stikker vi et par 3 meter lange spett (spett forlenget med stålrør) over steinmuren rundt og inn i tunnellåpningene og husker den løs og opp, mens vi stadig graver bort jord med den lille spaden og klipper flere røtter. Da får vi et enormt moment, og slipper å bruke kraft og muskler som vi ikke har like mye av som den gang da vi plantet den. Bedre å bruke hodet enn slitne muskler og vonde ledd.

Og det blomstrer fortsatt rundt i hagen . Ovenfor ser du rosen Flammentanz som har tatt seg en ekstra blomstringsrunde på høsten.

mange av hostaene er fortsatt friske og fine.


Villvinen pynter opp på veggen, mens roseklokkebusken er i gang med sin tredje blomstringsrunde i år!

Og fra balkongen er det fortsatt deilig å bare se utover hagen. Parykkbusken i midten på bildet over, har kommet i konfirmasjonsalder, er fem meter høy og begynner og bli voksen.


Hilsen Eirin og Lars 

 


9 kommentarer:

 1. Ja med 18 grader er det for tidligt at gå i hi :) jeg arbejder stadig i haven, jeg kan slet ikke lade være, heldigvis får vi tidligt fyraften nu. Det ser vældig fint ud i jeres have endnu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
 2. Det är fina höstdagar nu...ljumna vindar. Bäst att njuta! Fina bilder från din trädgård...
  Kram från Titti

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars

  Alletiders at i ikke er gået totalt i hi:)
  Ja, hvad skulle vi gøre uden vægtstangsprincippet!

  Nydelige billeder fra jeres have!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
 4. Hej Eirin och Lars!
  Ett stort projekt att få bort en så stor rot, men det gick bra. Det finns fortfarande mycket fint i trädgården, de röda färgerna piggar upp. Hortensian är riktigt vacker.
  Så fina bilder.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
 5. Litt av en jobb og håndtere sånne røtter. Flammentanzen min tror jeg har sagt goodbuy for høsten, men heldigvis andre roser igjen. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 6. Hei Eirin og Lars

  "Utsett ikke til i morgen det som du kan gjøre i dag" var et ordtak som het før i tiden, og det er så sant som det er sagt. Så bra at dere fikk flyttet treet.
  Ha det godt.

  SvarSlett
 7. Det er da alt for tidligt at gå i hi. Billederne viser en flot og frodig oktoberhave, som kalder på jer. Der er meget at nyde derude, og vel også arbejde, der kan gøres, selvom jeres have ser velholdt ud.
  Farverne på de to sidste billeder er utroligt smukke, navnlig det sidste billede med de grå og grønne nuancer og de lyserøde hortensiablomster.
  Det er utroligt, så forskelligt hostaerne går efteråret i møde. Nogle er allerede helt gule, men andre står grønne og friske, som den viste.
  Hav det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 8. Det er nogle tunge jobs, I har fået fra hånden. I går måske nok i hi, men det gør haven jo sådan set ikke. Med den måde, I har indrettet den på, er jeg sikker på, at den er smuk og interessant også om vinteren.

  SvarSlett
 9. Hej Eirin och Lars!
  Vilket tungt arbete Ni har utfört men det brukar löna sig att förändra till det bättre.Ni verkar ha en fin höstträdgård men jag börjar förstå att den är nog fina under alla årstider fast på olika sätt.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett