25. mars 2021

PAUSEN ER OVER ....KLART FOR AVSPARK....

 Så ser det ut til at vinteren er over for denne gang - håper vi. Plussgrader om dagen - men fortsatt nattefrost og tele i bakken. Vi har imidlertid kommet oss ut av vinterhiet og er i gang med beskjæring av busker og trær, og gjør nå også comeback på BLOGG.  

Her er et bilde fra senvinteren, tatt fra terrassen, ut mot hagen og sjøen/Korterødkilen. På det meste hadde vi mellom 5 og 10 cm. snø i vinter. Aldri så mye at det var nødvendig å måke gårdsplassen. 


I den øverste av hagedammene venter dessverre en muligens krevende jobb. Den siste isen er i ferd med å smelte. Men hvor har det blitt av vannet? De to andre dammene vi har er fulle av vann - men ikke denne. Vi frykter hull, eller i verste fall at membraen har røket eller sprukket. Hvis det siste er tilfelle blir det en stor jobb med å fjerne alt av planter og steiner rundt dammen for å legg ny membran. I første omgang må vi tømme helt, gjøre rent og fylle opp og se om vannet forsvinner igjen. Begynner vanstanden å synke vil det jo stoppe når den har sunket ned til det nivået hvor skaden eventuelt befinner seg. Vi håper på det beste!!!


Her skal i alt seks spireaer fjernes, for at ligusterhekken som vokser like ovenfor, kan forlenges ned den lille skråningen. Dessverre var vi så "smarte at vi la en tykk veiduk før vi plantet, og nå er det ganske krevende å fjerne den. Flere år med vissent bladverk har laget et ca. 10 cm. tykt lag med jord over duken, og alle de seige spirearøttene har vokst seg fast i duken fra både undersiden og oversiden.


 Strålende sol, plussgrader og dyp tele i bakken er ikke særlig bra forhold for en del planter som tror det er vår, blir tørste, uten mulighet til å drikke. Vi har pakket inn og solskjermet en del av dem; Barlind, einer og buksbom. Ikke så enkelt når flere av dem har begynt å bli ganske store, eller når vinden tar tak i ytterfrakken...Eranthis, samt noen få snøklokker er det eneste som blomstrer foreløpig.

Det har vært deilig med en pause fra både hage og blogg, selv om korona-pandemien i stor grad har styrt tilværelsen og vinterens aktiviteter. Selvfølgelig skulle også vi gjerne sett mer til både familie og venner. Noen utendørs 2-meters-treff med medbrakt matpakke og termos, og fyr på bålpanna, har imidlertid vist seg å fungere utmerket. Positivt har det også vært at Lars har tilbrakt en god del tid i atelieret og fått malt en flere nye bilder. Faktisk mange nok til å fylle veggene i vårt lille sommergalleri nede på uthuset i hagen, hvis det skulle bli en normalsommer. Hvis ikke, så kanskje neste år?  


De største bildene - som det ovenfor, er på 165x110 cm.

De minste - som det over, er på 55x70 cm.

Eirin har kost seg mye med fyr på peisen, strikking, lesing og baking. Og sammen har vi ivrig fulgt med på diverse vintersport med både svingete og rette løyper - med og uten gevær. 

Med våren i sikte tillater vi oss å tillate oss å minne om Lars sin bok om utforming og komposisjon av hagen. Han har jo ikket noen drahjelp fra de kjente forlagene, så vi får jo benytte bloggen vår og håpe på hjelp fra jungeltelegrafen  og fornøyde lesere.

Er du en av dem som skal nyanlegge hage i sommer, eller har planer om utvidelse  eller større endringer i hagen i sommer, kan boka "Kunsten å lage en spennende hage" være til hjelp og inspirasjon, på veien fra hagedrøm til drømmehage. Den handler ikke om stell av planter, eller "pynting" rundt i hagen, men om den estetisk komposisjon og utforming av den.  Altså: Om hagekunst i praksis. Og slik ser den ut

. Boken er skrevet med utgangspunkt i både erfaring fra egen hage og besøk i mange andre hager. På bokens bakside uttaler professor i landskapsarkitektur, Karsten Jørgensen:Pris ved kjøp direke fra forfatter er kr. 290.- Porto/emballasje er kr 153.- Til sammen blir det kr. 443.- (I Norge!) Bestilling kan sendes til eirin-lars@hotmail.com

Når det gjelder Åpen Hage, vet vi lite om hvordan dette kan bli til sommeren. Vi vil komme tilbake til dette når vi vet mer om hvordan korona-situasjonen utvikler seg. Åpen hage? besøk av mindre grupper etter avtale? Stengt hage???

Vårhilsen fra Eirin og Lars.
22 kommentarer:

 1. Jamen så velkommen tilbage til blog-land! Lyder som om I har haft en rigtig hyggelig og produktiv vinter. Dejlige billeder Lars har malet - også efter noder kan jeg se:)
  Men sikke en masse arbejde der nu venter jer i haven - milde himmel! Det værste er nok have-bassinet, og jeg håber det viser sig at kunne klares relativt nemt.
  Håber på et godt bog-salg! Jeg har sagt det tidligere, men gentager det gerne her: det er en dejlig bog som jeg har nydt at studere!

  Hilsner fra Ulla

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Vi ser fram til en litt langsom vår, slik at ikke dam og hekk-prosjekt kan gjøres før alt kommer kommer igang i hagen. Endel planter har ikke tålt den lange frostperioden og må erstattes av noe nytt, så i dag har vi bestilt endel nytt, siden alt av plantesenter er stengt ned her.Så da er det bare å håpe at telen forsvinner...
   Ha det godt/Eirin

   Slett
  2. Ja, jeg nyder også det langsomme forår, hvor der endnu er tid til at få de store opgaver klaret. Håber I kan skaffe de nye planter!

   Ulla

   Slett
 2. Velkommen tilbake! :)
  Jeg misunner ikke dere jobben, får jeg byttet duk på dammen her i fjor vår. Slitsom og krevende jobb.
  Flotte malerier!
  Det er så mye snø her nå at jeg er musunnerlig på dere som slipper det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:-)
   Det er nok ikke den jobben vi ser mest fram til, men håper Lars får unna damarbeidet før våren kommer for fullt. Det positive er jo at vi får renset dammen skikkelig:-)
   Vi skulle gjerne hatt litt snø for å slippe den dype telen...
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars.
  Så fint å se dere tilbake i hagen og på bloggen!
  Dere er veldig flinke til å dekke planter for å unngå sol-brenning. Den tiden kommer like brått på hvert år, så vi får ikke gjort det, men ser ut som det har gått bra. Telen er borte her, så da er vel faren over?
  Så flott dere har hatt noe å holde på med i vinter.
  Krysser fingrene for at dere ikke for kjempejobb med dammen. Håper også sommersesongen blir slik at dere kan ha åpen hage.
  Ønsker dere en koselig påskehelg!
  Hilsen fra oss to på andre siden av fjorden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har en litt langsom start på våren. Får ikke gjort mye pga telen, (faren er nok over når telen er borte) Hos oss står det meste i is...
   Når det meste av det sosiale livet forsvinner er det godt å ha noe hobbyer:-)
   Vi håper på en hyggelig påskehelg i hagen. Noe tur over fjorden blir det ikke. Det får vente til lavere smittetrykk og lysere tider.
   God påske til dere!!

   Slett
  2. Takk for det, Eirin. Det ble turgåing i stedet for hagearbeid, og en hyggelig påske hos oss. Vi begynner ute nå etter påske. Vi har alltid litt hogst og rydding rundt hageområde vi må ta først.
   Hos dere er sikkert alt ryddet og klart nå 😊

   Slett
 4. Hyggelig at dere er tilbake på plass her :) Viser at hagen kan være vakker også på vintertid. Det er jo kjekt å ha noen prosjekt å se frem til også da. Blir så bra når vi får komme i gang. Lykke til fremover og god påske. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Hagen blir også brukt på vinteren. Og i disse tider har vi truffet famile og venner noe ganger, med medbrakt mat og god avstand. Den egner seg også bra til å leke gjemsel i.Nå håper vi på en langsom vår, og at telen blir borte.
   Ha en fin påske/Eirin

   Slett
 5. Velkommen tilbage til endnu en have- og blogsæson. Den bliver åbenbart lige så travl som de foregående.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:-)
   Ja, man slipper ikke opp for arbeid når en hage. Den lange og harde kulda, og den dype telen har vært for tøff for endel planter, så nå planlegger vi litt nyplanting også.
   Ha en riktig god påske/Eirin

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Det låter som ni haft en skön semester från både trädgård och blogg. Stickning och målning och vintersport däremellan är skön sysselsättning. Jag hejar både på Sverige och Norge i skidskyttet nu när inte Kaisa Mäkäräinen är kvar i spåret.
  Ha det skönt /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble en lang høst i hagen, så det har vært godt å fokusere på noe annet og ta en hagepause i vinter. Vi syntes det er veldig bra at de svenske skiskytterne og det svenske kvinne-skilandslaget gjør det så bra:-)
   Finland kommer sikkert sterker tilbake etterhvert!
   Ha en riktig fin påske/Eirin

   Slett
 7. Godt at I er tilbage igen i blogland, og at I igen er i gang i haven. Der er lidt forskelligt at gå i gang med må man sige.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å være tilbake:-) Og,.. uforutsette ting har en tendens til å dukke opp, samt noen nye ideer.
   Ha en fin påske/Eirin

   Slett
 8. Velkommen tilbage, I har været savnet. Havelivet byder heldigvis på rigtig mange glæder, men også ind imellem på arbejde, som man godt kunne være foruden. Det bliver godt, når bassinet igen bliver fyldt op med vand.
  De hvide “spøgelser” er helt sikkert taknemmelige for jeres førstehjælp, det er ikke godt for planterne at tørste.
  Det lyder som en hyggelig og produktiv vinter med malerpensel og strikkepinde.
  God havesæson!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å komme i gang igjen, og vi ser fram til telen slipper.
   Det er fortsatt meldt kalde netter framover, 0 grader, og da blir det nok -3 her. Kulda pleier å "dette" ned her i vika.
   Det tilsier nok en påske med litt strikking, lesing og maling, mens vi venter på å kunne rense og luke i bedene...
   Vi mistet en god del vintergrønne busker og trær for noen år siden, da vi hadde en lignende vinter, så vi håper at frakkene hjelper.
   Vi ønsker dere en riktig god påske:-)

   Slett
 9. Et gledelig comeback! :) Dere blir aldri arbeidsledige, håper jobben med dammen blir overkommelig. Duk er noe herk, her i feriehagen benytter jeg heller skvallerkål som duk - da slipper nesten ikke noe (annet) ugress gjennom ;) God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper vi slipper å legge ny membran i dammen. Duk er noe herk. Vi la det når vi startet med hagen, og nå blir siste rest fjernet:-)
   God påske.

   Slett
 10. Hej och välkommen tillbaka till bloggen igen.Ni verkar ha mycket jobb med dammen framöver men det blir säkert bra när jobbet är gjort det brukar det bli.Underbart att man nu får ställa bort sparken för den här vintern och åter börja stå böjd över rabatterna för att se om man upptäcker någonting som är på gång där.Den sista bilden visar helt klart att några av Era vårblommor är det.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt du kan sette bort sparken. Her har vi knapt hatt snø, og lang kuldeperiode uten snø, gir ganske så dyp tele.Det blir godt å starte på våren.
   God påske/Eirin

   Slett