30. april 2021

ÅPEN HAGE, PLANTER OG KUNST ....

"Åpen Hage" 

Det kan virke som det går mot litt "bedre tider" når det gjelder mulighetene til sosial omgang, og vi håper det blir mulig å holde "Åpen Hage" til sommeren.  I skrivende stund er anbefalinhen her i Halden kommune at man kan ha besøk av inntil fem personer, og da helst utendørs - noe som også er den nasjoale anbefalingen. Vi håper at situasjonen framover endrer seg til det bedre, og at antall tillatte gjester blir justert noe opp i midten av mai. Da vil også vi komme med konkret informasjon om hvordan vi gjør det med åpen hage i sommer. Enn så lenge kan enkelpersoner eller grupper (hagelag) gjerne ta kontakt  for å legge noen hagebesøk-planer - med korona.forbehold. Vi kjenner vi oss trygge på at vi skal kunne by på både en vakker og sommerklar hage, og en ny utstilling i vårt sommeralleri i hagen. 

Ferske bilder fra hagen nå i dag:


PrimulaJeffersona dubai (kjøpt som)

Fyllt Trillium på vei.

Fyllt blodurt

Enkel blodurt. Enda flere blodurt i år enn forige vår, men de er vanskelige å ta gode bilder av i den sterke solen...

Store tuer med bekkeblom vokser i kulpene i bekken.

Primulaene formerer seg villig, og mange trenger å bli delt i år.

Også før blomstring er peonen et fargerikt og fint innslag i vårhagen.

Det samme gjelder den kastanjebrune og blanke barken på det tibetanske kirsebærtreet (Prunus serrula).Snøstjerner.

Lars er allerede i gang med deling av stauder, og i planterommet bak uthuset pottes overskudds-stauder og rotskudd. Sist sommer hadde vi 400 potter her, og det blir nok ikke mindre i år. Naturlig nok er det mest stauder, men her finnes også Hibiskus, tibetansk kirsebær, blodhassel og et par små Skjæbnetrær....

Vi trodde vi hadde mistet den helt røde kubjellen, slik vi har gjort med den hvite, men så kommer den opp igjen.

NB! Dette blir kanskje vårt siste blogginnlegg på en stund, siden vår nettleverandør skal avvikle i vårt område, og elendig kommunikasjon mellom ny leverandør og instalasjonsfirma for fibernett har skapt  forsinkelser. Vi kan derfor bli uten nett-tilgang (fra egen bolig) i en periode.

Utstilling i hagens sommergalleri ...

På grunn av koronasituasjonen har Lars tilbrakt mye tid i atelieret i løpet av vinteren, og det blir derfor hans nye bilder som vil henge på veggene, fra gulv til tak, i det lille sommergalleriet. Alle bildene vil være for salg. Nedenfor kan du se et par av bildene. Vi har også oppdatert  siden "GALLERIET" (i menylinjen på bloggens forside) med noen flere av de nye bildene.

Komposisjon 70x60 cm. 

Komposisjon "Brev fra en kunstner" 110x110cm

Et par malerier står fortsatt halvferdige - og venter på dager med møkkavær og påtvunget innetid. Vi likte forøvrig reklamen fra Ark (bøker), der det stod "Hvorfor være inne, når alt håp er ute?" Godt sagt, men svaret er: For å vaske, bake og male ferdig et par bilder.....

Det er hyggelig når småbåtene begynner å komme på plass ved bryggeanlegget i Korterødkilen, utenfor hekken. Her er det plass til 70 - 80 småbåter. Det smaker av sommer, og er fin utsikt å nyte sammen med morgenkaffen!

Eirin og Lars.

 

20 kommentarer:

 1. Så mange flotte primula dere har! Jeg har noen som blomstrer nå som jeg kjøpte den gangen jeg var i haven deres med det lokale hagelaget. De er rosa og gule :)
  Ja, vi får endelig håpe at det blir bedre når flere er vaksinert, og at de da kan åpne opp for mer besøk.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har etterhvert endel, og det er deilig å kunne nyte blomstringen på denne tiden.
   Den rosa og gule har vært de enkleste her, men når jeg har skjønt at de må deles går det bra med de fleste.:-)
   Vi har fortsatt nettilgang, og håper vi slipper mange dagene uten.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 2. Så herlig å se så mange vårblomster i full sving hos dere. Her må vi nok vente litt lenger med den slags. Vi håper på en fin vår og sommer med muligheter for hagevandringer både her og der. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi blir nesten overasket hver vår over hvor mye som blomstrer på denne tiden.
   Godt å se på når en holder på i hagen.
   Vi får håpe det blir mange hagevandringer rundt omkring framover:-)/Eirin

   Slett
 3. Forhåbentligt får I held af at holde åben have igen i år. Det ser ud, som om der bliver masser af potter til salg. Allerede nu ser det ud, som om haven er et besøg værd med alt det, der blomstrer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi håper både å kunne ha åpen hage, og å dra å se andre hager denne sommeren:-)
   Vi blir nesten alltid overasket over hvor mye som blomstrer på våren. Deilig å nyte mens en holder på i hagen.

   Slett
 4. Hei! Mye fint som blomstrer h0s dere. Fylt blodurt er utrolig fin. Den må jeg få tak i. Håper på normale tider snart. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Den fylte blodurten er vakker, men av jeg er veldig svak for den enkle:-)
   Nyt vårdagene/Eirin

   Slett
 5. Ja, peoner er fine også når de skyter.
  Et tre med kobberbark har lenge stått på ønskelista - uten at jeg vet hvor det kan plasseres.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fort gjort å kjøpe uten å vite hvor en skal plassere ting. Vi har nok gjort det endel ganger:-)

   Slett
 6. Jeres planterum ligner et helt gartneri. 400 potter er mange at få tilplantet, og det er mange planter, der skal vandes. Men spændende må det være at arbejde med.
  Enkel blodurt er virkelig yndig, jeg kender kun den dobbelte.
  Holder Lars kun udstilling hjemme hos jer selv? Billederne er så gode. Hvad med at tage nogle af dem med til Danmark og holde en lille udstilling?
  Hav en dejlig maj!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk igjen for din hyggelige tilbakemelding.Til ditt spørsmål: Nå for tiden maler jeg litt av og til - og kun som en hobby. Har vært mer aktiv og hatt mange utstillinger i erier og kunstforeninger opp gjennom årene - men kun i Norge. Har kun malt fordi jeg liker det, men aldri hatt ambisjoner om kariere og utstilling utenfor Norge. Hvis du går inn på siden GALLERIET I menylinjen under bloggens forsidebilde, kan du lese om min kunstneriske utdannelse og virksomhet, og se en del eksempler på hva jeg har gjort. Denne vinteren har jeg faktisk malt flere bilder enn på mange år, og håper det kan bli slik neste vinter også.
   Så håper jeg/vi det ikke blir lenge til vi igjen kan ta en tur over til Jylland, og kanskje komme innom og hilse på dere igjen.

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars!
  Et hav av vakre blomster allerede.
  Rød kubjelle har jeg aldri sett før. Jeg har en lilla og en hvit, de har vist et lite livstegn begge to, men tviler på de vil blomstre, skal være glad hvis jeg får de tilå overleve. Min mor hadde en stor tuste med lilla i samme bedet...
  Så fine bilder du har laget, Lars!
  Håper sommeren gir dere anledning til hagebesøk!
  Ha en fin helg!
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid.
   Mye som blomstrer allerede, og det er bare å nyte mens vi holder på.
   Vi har mistet den hvite kubjella, mens den blå/lilla sprer seg villig vekk...
   I denne koronatiden har det vært godt for Lars å koble ut med maling igjen:-)
   Vi håper mest av alt å kunne være sammen med famile og venner igjen, men hyggelig med besøk i hagen også.
   Vi er lovet nett-tilgang fra ny leverandør i begynnelsen av juni, enn så lenge blir det litt nødløsninger.
   Vi gleder oss over litt regn/Eirin

   Slett
 8. Hej Eirin och Lars!
  Hoppas att ni kan visa er trädgård. Så småningom blir det väl bättre. Det finns mycket vackert redan i blom. Backsipporna är favoriter, men de försvinner efter ett tag.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Mest av alt lengter vi etter å kunne være sammen med barn, barnebarn og venner igjen, men også hyggelig med hagebesøk igjen.
   Vi gleder oss over alt som blomstrer i hagen nå på våren, og er overasket hvert år over hvor mye det er.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 9. Ja, jeg forstår godt I har taget det slogan til jer: Hvorfor være inde når alt håb er ude. Det er jo genialt skruet sammen!
  Håber virkelig I får glæde af at dele jeres dejlige have med andre have-tosser (som mig) i år. Der skulle gerne kunne samles lidt flere end 5:) - og nu ser det jo ud som om I er helt klar allerede. Sikke mange skønne forårsblomster I har - og nu springer alt det grønne ud. En dag vil jeg besøge jeres have og se mig omkring i det sydlige Norge igen. Det er mange år siden jeg har været der, men først skal vi lige have løftet nogle restriktioner...
  Held og lykke med Internettet!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Vi henger litt etter med svar... håper på bedre tider.
   Nå ser det ut til at det åpnes litt mer opp, man kan være 20 samlet i hagen, men ikke som arangement. Så da regner vi med at det åpnes mer i juni, men det spøker fortsatt for noen Danmarkstur for oss i sommer også. Vi er invitert i et sølvbryllup i august....
   Vi blir alltid like overasket over hvor mye som blomstrer på denne tiden, og det er mye mer enn vi har lagt ut på nettet.
   Mulig at vi ikke får nytt nett før andre uke i juni, men det gamle er fortsatt oppe og går:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 10. Hej,så mycket vårfägring Ni har hos Er vad härligt att Pionen har överlevt de är ju så fina och mäktiga när de blommar.Så vackert även med ett körsbärsträd med så fin bark det är ju ett smycke isig att ha i trädgården.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta.
   Ja , det kirsebærtreet har vi på grunn av barken. Vi så det i en hage vi besøkte, og falt helt for det:-)
   Nå har vi endelig fått litt regn, og det blir raskt grønnere, og blomstene strekker seg i høyden. Så nå ser vi fram til varmere vær.
   Ha det godt/Eirin

   Slett