8. april 2021

FORTSATT NATTEFROST, MEN VI ER I GANG...

Det har vært en veldig spesiell vinter. Ikke minst på grunn av korona-pandomien. Med noen små bilturer og utendørs 2-meters-besøk til- eller av barn, barnrbarn, og et par vennepar, har det blitt mye tid til andre ting. Når det gjelder hagen, har vi tenkt gjennom hvordan vi forhåpentligvis kan gjøre en del forenklinger med hensyn til stell og vedlikehold, og  hvor vi kan plassere noen planter som vi må flytte på, så snart telen forlater bakken.

NYE PLANTER:

Kun noen få nye stauder denne våren. Noen vi ønsket oss og noen som skal erstatte stauder som ikke har klart den harde vinterkulden, og vi ser nå at det er flere enn vi trodde.

VÅREN ER HER:

Dekorative tuer av krokus dukker stadig opp rundt i hagen.

Kubjellene - vi har tre ulike typer - er blandt de første som blomstrer på våren. Og nå er det like før....

Julerosene har hatt en litt tøff vinter, så vi håper de kommer bedre neste år.

SPIREA  ERSTATTES MED LIGUSTER

Det har gått sakte framover med å fjerne de seks brudespireaene, De store rotklumper sitter godt i bakken under den tykke veiduken som vi i sin tid la i bedet. Først må duken graves fram så den blir synlig. Deretter skjæres den i stykker rundt rotklumpen, før det graves et hull i bakken under den og det fire meter lange tre-bjelke-spettet stikkes inn. Deretter gynges det  på spettet og hugges med spade og øks rundt rotklumpen til den løsner. 


 Og som du ser av bildet nedenfor, er alle spireabuskene nå fjernet. Nå skal det kjøpes noen ligusterplanter så den eksisterende ligusterhekken kan forlenges ned til portalen t.v. Langs den nye hekkbiten (ovenfor de svarte bøttene)  skal det plantes noen stauder og en trepeon (som må flyttes).

 Vet ikke helt enda, men når jeg gjør denne "oppgraderingen" av hekken, har en jeg en viss følelse av at problemet med å ha passert kvart over-sytti, er at hodet og kroppen ikke helt er i takt. Det fortsatt er mye rock`n roll igjen i hodet, mens kroppen ber om valsetakt. Så jeg prøver å høre på både kroppen og dansepartneren, for de er ganske så enige: Det må bli mer valsetakt.

I dag har vi begge hatt vår første ni-til-fire-dag i hagen denne våren. Strålende sol, men litt kald vind fra nord. Det er veldig tørt i bakken, og siden det var varslet regn i kveld og i natt, avsluttet vi dagen med å gjødsle det meste, og kalke noen peoner og barlind. Så nå kan regnet bare komme... Selv skal vi pakke oss inn i pledd og grille baconpølser under taket på terrassen.

Eirin og Lars.

  


22 kommentarer:

 1. Vakre bilder av våren. Jeg tror valsetakt, er en vakker og fornuftig løsning. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Den langsomme våren gjør det litt lettere:-)

   Slett
 2. Hej Eirin og Lars
  Den var ret god med valsetakt, sådan går det nok med alderen, vi er nødt til at trappe lidt ned, men bare vi kan beholde vores haver, det er vigtigt for at vi kan fortsætte valsetakten.
  Jeg er forundret over jeres kobjælder, så langt er de ikke her endnu.
  Tak for et godt smil her til morgen :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Ja, vi prøver å legge til rette for at ting skal bli litt enklere med tanke på vedlikehold, og hagen holder oss i form.
   Kubjellene står i et steinbed med full sol hele dagen, og ellers er det nok kommet endel lenger på Samsø enn her.
   Ha en fin kveld:-)/Eirin

   Slett
 3. Når man læser om jeres haveaktivitet her og nu, er der mere bestemt rocknroll end valsetakt over det. Det er, som om der skal slides, før arbejdet bliver lettere. I nat blæste det så voldsomt, at det lignede, at vi boede på Orkneyøerne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi håper vi er ferdig med det tyngste nå, men det er godt å være igang.
   Vi fikk vinden etter dere. Her er det den store blåsbort dagen, nesten vanskelig å holde seg oppreist:-)

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars

  Ja, det var virkelig et godt uttrykk :)
  Valsetakt kan jo være drivende nok den, men da går det bare litt saktere. Godt å se at dere er i gang. Jeg hadde også en hel dag ute i går, men da var jeg inne i drivhuset. Jeg orker ikke den vinden, så da jobber jeg "inne". Det har vært en tøff vinter for mange planter her også, så det blir nok mange utskiftninger i år frykter jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Vi lå i le for vinden på dagen i går, men vinden tok tak i natt og idag, så det blir en en innedag.Den store blåsbortdagen:-) Det høres deilig ut å holde på inne i drivhuset. Vi har ikke satt på vannet nederst i hagen enda på grunn av frosten, så drivhuset er ikke vasket enda...
   Da blir det nok endel plantekjøp både hos deg og hos oss:-)
   Ha en fin kveld/Eirin

   Slett
 5. Vel overstått spireaflytting, hadde bare én brudespirea å flytte for noen år siden, det var ille nok. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å være ferdig med jobben. Nå er det bare å vente på at plantesentrene åpner igjen:-)/Eirin

   Slett
 6. Uha! - hvor I knokler, og det kan nok give varmen. Sådan nogle gamle Spirea har virkelig et godt rodnet, men det bliver sikkert fint med en forenkling af haven. Desværre bliver vi jo ikke yngre, selvom hovedet stadig er fuldt af planer og rock'n roll, men I forbereder jer i det mindste på at skulle blive gamle i jeres have.
  Dejlige kobjælder og krokus, og mange fine nye planter I har købt!

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det arbeidet gir varme:-) Godt den delen av arbeidet er ferdig.
   Vi ser nok bedre hvor mye vi må erstatte etterhvert. Akkurat nå ser det ut til å bli endel, og jeg er overrasket over hvilke planter som ikke har greid vinteren.
   I nederste del av hagen har plantene nærmest stått i is...noe blnt annet juleroser og endel løkplanter bærer preg av. Jeg nyter kubjellene akkurat der de er nå:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Det är inte det lättaste att få upp en buske som vuxit till sig. Det var ett fint väder här igår, idag är det blåst och kallt igen. Så småningom blir det varmare. Det var en fin samling med nya växter, och många vackra vårblommor.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Tror Spireaplantene er 20 år gamle, noe av det første vi plantet, etter råd fra en gartner (samt at det var viktig med skikkelig veiduk )
   Nå nyter vi vårblomstingen. Det meste av krokusene sa takk for seg i løpet av natt med masse nedbør og vind..men da dukker det opp noe annet:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 8. Ser ut som om våronnen er i full gang hos dere :-)) Her vil vinteren ingen ende ta, og mange av hagens vårblomster har gitt opp i møte med snø og vind. Vi krysser fingrene og håper at våren ikke er langt unna :-))

  God vårlig helg til dere!
  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi venter på våren her også. Snø siste døgnet. April er april:-)
   Ha en fin uke!

   Slett
 9. Hos dere var det fint og vårlig! Nydelig tid! Så deilig å endelig begynne litt i hagen. Vi venter noen dager til; det er meldt snø i morgen og litt mildere til neste uke... :-). Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her ligger fortsatt alt løv i bedene, og vi har ikke klippet ned stauder.Så vi må nok vente litt her også:-)

   Slett
 10. Det er nogle lange arbejdsdage, i tager. Det giver appetit, så der skulle nok lægges adskillige pølser på grillen.
  Det er en samling spændende planter, I har købt. Det ser ud, som om hostaen har hvide blade? Den lyseblå storkenæb er yndig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Arbeidsdagene er nok vanligvis ikke så lange, men vi tenkte å rekke endel før regnet:-)
   Hostaen har nesten helt hvite blader, og nå er vi på jakt etter en med brun-røde blader. Jeg er spent på den lys blå storknebb, tenkte å erstatte dem med et område vi har hatt gullpute,(vi har hatt i flere år) som ikke har overlevd denne vinteren. Tror ikke vi prøver den igjen../Eirin

   Slett
 11. Hej Eirin och Lars!
  Så mycket fina växter som Ni har inhandlat och vad mycket arbete det är när man ska gräva upp buskar som har varit i backen ett tag.I går hade vi jättefint väder men April är ju en månad som är lite osäker för i dag så snöar det.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta.
   Godt å få unna en del ting før våren virkelig kommer. Har ventet med å fjerne løv og å klippe ned stauder pga alle frostnettene. Vi et døgn med snø, og det er fortsatt meldt snø og kuldegrader kommende døgn. April er april:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett