13. mai 2021

VÅR I VÅRHAGEN VÅR ... Veldig vår-vakkert i vårhagen vår, men først litt om det praktiske -
og deretter mer om det vakre... 

PRAKTISK:
15-16 år siden sist storrengjøring av hagedammene. har pleid å bruke en hov og luke bort 30-40 tilitersbøtter med råttent løv og algevekst. Riktignok fanges en del (mest de fine partiklene) opp gjennom et stort filter som vi renser av og til, men det aller meste (særlig råttent løv fra de mange trærne i områdetrundt) blir liggende som en tykk grøt på bunnen av begge de store dammene. 

Etter å ha brukt lensepumpe og pumpe ut ca. 8000 liter vann, måtte vi måtte vi bruke bøtter for å få ut de siste 10-15 centimetrene med klissete råtten gjørme. 

Heldigvis har vi laget en liten fordypning midt i dammene hvor avfallet lettest samler seg. Tungt for ryggen, vondt for skuldre, og kaldt for føttene med tre timer  i sokkelesten i den kalde gjørma. Hvis fiskebæsj og råtne planterester beskytter mot korona, er jeg helt sikkert fullvaksinert!

De ca 20 fiskene i dammene ble fanget med hov og plassert i midlertidig karantene i en stor bøtte, og de to pumpene og filteret ble også renset.

Så måtte vanplanter beskjæres/lukes/deles og kanskje flyttes litt på. Arbeidsstillingen er nok litt "på kanten" av hva som  kan anbefales. Bokstavelig talt kan vi hevde at det ligger mye arbeid bak en vakker hagedam. Erfaringen sier oss at det sannsynligvis er mindre arbeid, og mye enklere å tømme og gjøre rent i dammene litt oftere - kanskje hver vår? Vi har i hvert fall noen ambisjoner om det... Så over til 

DET VAKRE:

Det blomstrende morelltreet sett fra terrassen. Vi gleder oss veldig til sommerens søte moreller.

Ruteliljer

Mange av Hostaene har kommet godt i gang den siste uken.

Nede i det japan-light inspirerte hagerommet blomstrer eldkveda i et av trauene....

Måtte bare ta med et detalj-bilde av denne...

Vårkjærminne er en superfin bunndekker som tetter godt igjen  mot ugress

Tuen med Trillium er nærmest sprekkeferdig...

Det er mange gode grunner for å ha vann i hagen. Det er vakkert, er element som naturlig hører hjemme i en innholdsrik hage, og lyden av rennende vann er bare deilig og avslappende. Men også vannspeilet - refleksene og speilbildet av omgivelsene og himmelen er en god grunn til å ha vann i hagen!   Ekstra fint synes vi det er der når det er bevegelse i vannoverflaten - som på bildet over. 

Og så får en også mulighet til å ha såkalte vannplanter i hagen. Alt fra høye strålignende planter til storbladede vannliljer  og tidligblomstrende bekkeblom (som vi viste bilde av i forrige blogginnlegg).

I hagen blomstrer fortsatt Pierisene - selv om de fikk seg en liten knekk (og en del brune blomster) den siste frostnatten sist uke

Lungeurt.  Alltid fin blomstring tidlig på sommeren - og kommer igjen senere på sommeren etter kraftig nedskjæring.

Den lille tettvoksende granen er dekorativ med sine nye skudd.

Dette er den første av Rododendroene som blomstrer om våren.

Den vakre Magnoliaen "Susan" er den neste Magnoliaen som blomstrer etter at den tidligblomstrende Stjernemagnoliaen har gjort sitt.  Og i år har den(stjernemagnoliaen) faktisk blomstret helt fra 15 april, og står fortsatt full av hvite blomster! Og "Susan" er vakker enten den er lukket (bildet ovenfor) eller sol-åpen som på bildet nedenfor.Når Blodurten er avblomstret folder de dekorative bladene seg helt ut.

Bare noen dager senere blomstrer denne Magnoliaen, og så kommer de andre fire i tur og orden. "Same procedure as last year.." som hovmesteren sier.

Mahoniaen har fått massevis av store blomsterklaser

På denne tiden blomstrer også mange forskjellige  påske/pinse-liljer i gult, hvitt og orange, 

mens hvitveiser og blåveiser er på hell...

Til slutt, et bilde av dette naturkunstverket av en stor mosegrodd stein som står i ett av steinbedene.

Hilsen fra to - også kanskje litt "mosegrodde" - hageelskere.
Eirin og Lars. 


 

15 kommentarer:

 1. Ikke bare-bare med dam, altså! Får vondt i kinket mitt bare av bildene. De av oss som har hage vet at alt det vakre ikke kommer "gratis". Men resultatet er verd det :) Utrolig flott vårhage hos dere! Nydelig farge på ildkveden. Min er blassere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjennerat kroppen ikke greier det samme som før, så tempoet er nok langsommere og pausene flere.
   Godt å kunne nyte vårhagen mens vi holder på:-)/Eirin

   Slett
 2. Hej Eirin och Lars!
  Det är fint med damm, men arbetsamt att hålla den ren, men nu är den fin igen. Visst är våren härlig med allt det vackra som blommar. Vi har haft några sommarvarma dagar med ca 25 grader, så nu blir allt grönt på en gång. Men så härligt.
  Ha en trevlig helg / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Vakkert med dam i hagen, men vi kunne med fordel laget den største endel grunnere...
   Vi nyter det som blomstrer, men det er fortsatt litt for kaldt for sommerblomstene.
   I dag regner det kraftig , og slik fortsetter det flere dager framover, så Magnoliaene o det japanske kirsebærtreet mister nok blomstene.
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 3. Det er som i eventyrerne hvor helten først må så meget ondt igennem, før alting bliver godt og han gifter sig med prinsessen... Sikken da et arbejde i har haft! Jeg forstår at der "ligger" meget arbejde bag en så fin dam:) Men hvor er det da også blevet smukt - og rent!
  Dejligt med alt det der klarer sig selv (mere eller mindre) rundt omkring i haven, og der er jo nok at glæde sig over netop nu. Det er så fint med et mosgroet have, men der vokser vist ikke mos på jer endnu.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt sene svar. Nå er nettet vårt sikkert igjen (ingen varseltrekant), og vi venter på ny nettilobling...
   Det var deilig å få reset opp i dammene:-)
   Godt med alt som stort sett greier seg selv!
   Ha en fin pinse/Eirin

   Slett
 4. Ja, hagedammen er et flott innslag i den frodige hagen deres, men det er mye jobb ja. Jeg tømmer min hver vår, men den er jo ikke så stor som deres. Flott magnoliablomstring!
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den største dammen er nok litt for dyp. Litt enklere å rense hvis det er litt grunnere, men vi burde selvfølgelig renset hver år.
   Denne helgen tror jeg nok de fleste magnoliablomstene faller av. Det bøtter ned her!
   Heldigvis er det andre ting som starter blomstringen nå:-)
   Ha en fin pinse/Eirin

   Slett
 5. Det var et stort arbejde, som I nu kan nyde i flere år. For en årlig oprensning lyder voldsomt ;-)
  Og hvor har I meget andet at nyde, kan jeg se. Kvæden i stentruget er meget elegant.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å være to om arbeidet med dammen:-)
   Eldkveda har en vakker intens rødfarge, og levere gjerne en ny blomstring på sensommeren.Nå har vi endelig fått fjernet varseltrekanten på bloggen vår om usikkert nettsted.
   Vi regner nesten bort og får nok en våt pinse.
   God pinse!/Eirin

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Vilket bra jobb Ni har utfört nu blev dammen så fin igen.Ni har så mycket fint som blommar Er Magnolia är så vacker med sin blomning så även Rhododendron.Det är en härlig tid som vi befinner oss i.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta.
   Deilig å få renset dammene, da kan vi også beplante litt mer der.
   Vi nyter Magnolia og Rododendronblomstring, og alt det andre som blomstrer nå.
   Øsker deg en god pise/Eirin

   Slett
 7. Generøs vårblomstring hos dere! Ser jo ut til at det ikke bare er trilliumen som er sprekkferdig! Jeg har aldri fått lungeurten helt til, flyttet en del av den i fjor og håper på mer vekst i år. Nysgjerrig på hvordan din er plassert, men dere følger vel boka. Fin mai videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lungeurten trives de fleste steder i hagen, men som med det meste vi planter, leser vi sol/skygge og jog jordforhold som står på lappen på planten, men likevel må mye flyttes og prøves andre steder i hagen for å finne steder de kan trives bedre....
   (Lungeurten skjærer vi helt ned høst/vår, og helt ned etter blomstring. Maurene hjelper godt til med å spre frø:-) )
   Go pinse!!

   Slett
 8. Hei Eirin
  Jeg skulle bare rydde opp i kommentarene du skrev på bloggen min, og så fikk jeg dessverre slettet din kommentar i samme slengen. Så hvis du vil skrive den på nytt er det fint :)
  Det ble visst litt rot i dag :)

  SvarSlett