3. juli 2021

EN SPENNENDE OG HEMMELIGHETSFULL HAGE ...

Først noen helt ferske bilder fra hagen :

Rosen Flammentanz lager skikkelig fyrverkeri på portalen.

Riktig nok kalles Hoste-planten for bladlilje. Sikkert på grunn av de dekorative bladene som oftest får mest oppmerksomhet. Men blomstene er virkelig vakre de også!

Vi synes at denne hvite peonen er den vakreste peonen vi har.Og en rosa peon som er ganske tung i toppen.

Også i forrige blogginnlegg viste vi et bilde av denne Martagonliljen. der den nettopp hadde begynt å åpne blomstene. Vi synes den fortjener et nytt og oppdatert bilde nå når den virkelig er på sitt flotteste.

Etasjeprimula.

 Denne koreanske kornellen er et par år yngre enn den vi viste bilde av i et tidligere innlegg. Det er en slektning som har litt mindre blomster, men er er like vakre

Så litt om det å lage en spennende og hemmelighetsfull hage:


Busker og trær har vokst så mye over en del år at hagen nesten har fått litt jungel-tendenser- slik at det kan være vanskelig å komme fram på gangstiene, og at en helt mister oversikten og ikke helt hvor en befinner seg. Og fint er det, for vi har jo forsøkt å lage en litt hemmelighetsfull hage som må oppdages, og ikke sees i sin helhet fra hageporten. Det er jo det at hagen og de mange ulike hagerommene må oppdages, som gjør hagen spennende å vandre rundt i.  Vi tok det som et kompliment, og følte at vi faktisk hadde lykkes med noe viktig, når to damer som var på besøk i hagen plutselig fikk øye på oss og spurte: "Unnskyld, men hvor var det vi kom inn i hagen? Vi har tenkt å reise hjem nå, men finner ikke utgangen." 


Mange ønsker å lage en litt  hemmelighetsfull og spennende hage som skaper nysgjerrighet og frister til oppdagelsesvandring. For å få til det mener vi at hagens tredje dimensjon er helt avgjørende.  Den vertikale dimensjonen! Dessverre blir det for lite og for sjeldent fokusert på betydningen av denne dimensjonen. Og resultatet blir ofte flate hager med pene bed der alt er synlig fra et hvert sted i hagen.


Og med hagens tredje dimensjon mener jeg ikke bare høyden på trær og busker, men også  utformingen av selve terrenget, i ulike nivåer, med trapper, støttemurer, bakker, skråninger og portaler pergolaer og opphøyde bed. Alt som er med på å skape hagens tredje dimensjon - høyden.


 I vår egen hage har vi flyttet på mange kubikkmeter med jordmasser slik at vi har fått 11 ulike nivåer. Disse har vært utgangspunkt for alle hagerommene, som i tillegg er skilt fra hverandre av hekker, portaler, pergolaer, store opphøyde bed og små bygninger som uthus, lekestue, paviljong osv. Og med de mange svingete hage-stiene i tillegg, opplever vi at det har blitt en ganske  spennende hage å rusle rundt i. I boken "Kunsten å lage en spennende hage" har Lars skrevet et par kapitler som handler om akkurat dette.

Og så minner vi om at:
Helgen, 17-18 juli holder vi igjen hagen åpen for besøkende mellom kl. 13 og 17, med utstilling i det lille sommergalleriet og salg av overskuddsplanter . Pseudo-kameliaen i full blomstring er sannsynligvis en av godbitene en får se, for akkurat nå er den full av - hundrevis? - knopper. 

Det lille kameliatreet er nå drøyt to meter høyt og 7-8 år gammelt

Blomstene på den kan nesten ikke bli vakrere?

Juli-hilsen fra Eirin og Lars.

 

20 kommentarer:

 1. Hej Eirin og Lars
  Her genkender jeg det, I skriver, folk kan heller ikke altid finde ud hos os, måske også fordi vi har mange låger. Men træerne vokser til, så vi har ikke så meget udsigt længere.
  Sådan går det jo.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat nå er det beskjæring som gjelder. Ting blir høyt og tett, og i år vokser alt voldsomt, så vi prøver å lage siktlinjer, og å kunne ha utsikt:-)
   (Bent har laget mange fine porter) det har vi sett i dine innlegg.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 2. Flammentanz er god til at gøre opmærksom på sig selv, og det ser ud, som om den har fundet sin helt rette plads på portalen. Når I får gæster i haven, må I give de besøgende et kort, så de kan finde udgangen 😀.
  Det er nogle smukke oversigtsbilleder, I viser fra haven. Man ser tydeligt, hvor meget der er tænkt over at skabe rum og gøre haven hyggelig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Flammentanz er flott når den blomstrer, synd at bladene lett blir stygge..
   Nå holder vi på med beskjæring for at ikke alt skal bli for høyt, og at siktlinjene skal bli litt tydeligere. Det vokser utrolig fort nå.
   Ja, det har vært viktig for oss å skape hagerom:-)
   Ha en fin sommer/Eirin

   Slett
 3. En hemmelighetsfull hage er det virkelig hos dere. Det er så hyggelig å ha sett den, for først da forsto jeg hvor mye dere har "puttet" inn av alle kroker, av rennende vann, pergolaer, sjeldne busker og trær, trapper, små stier - en helt fantastisk og spennende hage.
  Håper dere får mye besøk på de åpne helgene deres.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Turid. Problemet nå er egentlig å holde ting litt nede, og å beholde siktlinjene, så det blir en del beskjæring. Vi hadde besøk av et barnebarn som påpekte det:-)
   Akkurat nå skulle jeg gjerne på en pauseknapp for å kunne nyte alt litt lengre, alt skjer så raskt...
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars.
  Det er spennende med en hage hvor en ikke ser alt på en gang. Og det har dere fått til. En fantastisk hage. Min flammentanz har såvidt begynt å blomstre. Lykke til med neste hagebesøk.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en flott tid nå! Skulle gjerne hatt en stillknapp for å rekke å nyte alt. Ting skjer så fort. Flammentanz er vakker når den blomstrer:-)
   Nå skal vi nyte sommeren.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars
  Ja, ulike nivåer gjør hagen mer spennende. Fantastisk Flammentanz dere har. Jeg hadde den i min forrige hage, men den vokste alt for mye i en liten hage. Den blomstrer veldig flott hos dere.
  Ha en fin ny sommeruke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flammentanz er fantastisk når den blomstrer, bare synd at bladene lett blir så stygge. Lest at å beskjære litt hardt er viktig, så da prøver vi det neste vår:-)
   Nyt sommeren/Eirin

   Slett
 6. Nydelig den hvite peonen ja. Skulle ønske jeg hadde en hage det ikke gikk an å finne veien ut av :D Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er spesielt glad i enkle peoner, og den hvite er favoritten:-)
   Det er jo bra at hagene våre er forskjellige, det viktigste er jo at vi trives i hagen og det vi gjør der:-)/Eirin

   Slett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Så mycket vackert som blommar hos er. Det ser ut som att ni lyckats få en trädgård med spännande krokvägar, där man inte riktigt vet var man hamnar. Det är vackert.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fortsatt mye som blomstrer, men nå trengs mye beskjæring av stauder, busker og trær. Litt for å få en ny blomstring, og en del fordi man må kunne gå på stiene, og kunne se hvor stien leder en:-)
   Ha en fin sommeruke/Eirin

   Slett
 8. En fantastisk blomstring på alle niveauer i jeres have lige nu!
  Og så er der jo den tredie dimension, som I har været rigtig gode til at indføre i haven. Den bliver bare bedre med tiden, og haven mere hemmelighedsfuld for hvert år der går. I er jo begavet med et helt andet terræn end vi her i det flade Danmark, men jeg glæder mig til at træerne kommer op og giver vores have den tredie dimension. Jeg satser på den fjerde dimension (tiden!) giver mig en hjælpende hånd:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Og, så kom styrtregnet, og det meste av blomstene falt på bakken...Men, det er snart andre som vil vise seg fram.
   Vå hage var i utgangspunktet en bratt skråning, hvor vi har grav av, fylt opp, og brukt jorda vi gravde opp for å lage dammene til å lage nivåer. Generelt er vi nok heldige i Norge med et ganske annet terreng enn dere har i Danmark:-)
   Nå er det beskjæring som gjelder.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 9. Det ser jo bare fantastisk ut i Drømmehagen i Sponvika :-)

  SvarSlett
 10. Hej!
  Så fint det blommar hos Er,vilken blomsterprakt.På sina ställen är den riktigt spännande som stigen till dammen till exempel en jättefin bild.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Styrtregn og vind gjorde slutt på en del av blomstringen, men så er det nye planter som som snart blomstrer. Ellers syntes vi hagen er fin selv uten den overveldende blomstringen vi har hatt. Så nå er det fjerning av visne blomster og beskjæring som gjelder:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett