7. oktober 2021

HAGE MED RØD-GRØNT MANGFOLD ...

Det har vært noen våte og vindfulle dager i det siste, og snart er det mer blader på bakken enn på trærne. Men enn så lenge gleder vi oss over alle høstfargene i hagen.

Vi starter denne billedserien med denne lekkerbisken; en frø-sådd Hibiskus. Vi har noen flere av disse, barn av en voksen moderplante - som riktig nok ikke tålte den kalde våren i år. Men heldigvis la hun igjen noen frø rundt seg høsten for to år siden som vi plantet i potter. Og noen av disse  er nå blitt såpass store (kanskje 40 - 50 cm.) at de har fått noen få små blomster og knopper. Disse små-plantene blir for salg i hagen neste vår! Ikke veldig hardfør plante, men moderplanten klarte seg bra på en lun plass her i hagen i fem år, før minus ti grader i mai og vind fra nord tok knekken på den.  

Det er høst, og definitivt slutt på basketbal-sesongen. (Gårdsplassen er under pergolaen, og hovedveien, Korterødveien sees på oversiden,)

Villvinen må ha vokst med  minst 4 - 5 meter i år. Vi klipper den stadig tilbake, men synes også det er fint når den henger ned fra pergolaene og skaper litt "jungelstemning" på  gårdsplassen.

I skråningen mot veien vokser den hardføre Bergenia`n. Den har også fine høstfarger som holder seg gjennom vinteren. 

Urtidstreet er ikke vintergrønn, men likevel vakker lenge enda.

En lys blå (nesten hvit) høstasters

Den store steinen ved dammen veier kanskje 500 kilo. Da vi plasserte den der var den fri for lav. Det er jo dekorativt, men det kan hende vi bruker høytrykks-spyleren på den til vinteren, siden mønsteret i steinen er veldig flott. 

Familien Findus er klare for vinter og skøyteis på dammen. 

Parykkbusken - som har blitt et 5-6 meter høyt tre er fantastisk når solen skinner på bladene.

Glassbærbusken  er litt pjusk etter den tøffe vinteren, men den lever :-)

Et par frøbelger henger fortsatt ned fra Blåregnen.

Japansk lønn ved dammen, og bambus i bakgrunn

Når kastanjebronsebladet ikke bare blir bronsefarget, men mørkt - nesten sort - i kantene , synes vi det er på sitt vakreste. Men da er det dessverre ikke lenge før alle sammen ligger på bakken som en haug med våte, oppvridde skurekluter. 

Månestråle har blomstret siden begynnelsen av august.


Heuchera i høstmodus.

Over og under: Stemning ved en av hagedammene


Under den ene pergolaen står årets siste tilhengerlass klart for kompostanlegget. Vi har ikke plass til mer kompost, så det blir noen tilhengerlass dit i løpet av en sesong.

Eirin og Lars

17 kommentarer:

 1. Dejlige farver i haven netop nu! Både høstfarver (vildvin, kæmpestenbræk og bronzeblad!) og blomsterfarver synger i det fine efterårsvejr, og det stille vand i dammene spejler det hele så smukt. Skønt at kunne køre det sidste læs grene til genbrugspladsen!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt vi fikk tatt bilde av villvinen, nå ligger det meste av løvet på bakken etter det siste regnværet...
   Vi håper det var det siste lasset, om jeg da ikke skulle få veldig arbeidslyst:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett

 2. Så flotte farger i høsthagen deres nå! Villvin vokser noe helt enormt ja, men ingen planter er så fin som den om høsten.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fantastiske farger nå! Regner med frost her i begynnelsen av uka, så da blir det kanskje enda flere høstfarger:-)
   Villvinen er i ferd med å takke for seg...
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 3. Den hibiscus er vældig fin, tænk at den har frøformeret sig og endda vil blomstre. Jeg ved ikke, om den er i familie med min sumphibiscus, men de ligner hinanden en del. Parykbusken er fantastisk, den vil vi ikke undvære i haven. Månestråle er ikke fin hos mig, men jeres er flot.
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror den hibiscusen vi hadde (morplanten) var mer klar rød, men denne var også vakker. Skulle gjerne hatt en sumphibiscus, men har ikke funnet det på noe plantesenter her omkring. Månestråle har nesten aldri levert så flott som i år, så den må trives godt der den står:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 4. Hei! Fine stemninger, nesten sommerstemninger på noen av bildene. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortatt mye fint i hagen nå, men det endrer seg nok mye i begynnelsen av neste uka.
   Regner med frost her.
   God helg/Eirin

   Slett
 5. Efteråret er smukt på sin egen måde. Bergeniabedet er en smuk flade - jeg kan godt lide, at den får lov at stå alene.
  Kan I virkelig nænne at højtryksspule stenen? Lavet er så fint og tænk hvor langsomt det vokser - bare få mm om året. Men hvis stenens mønster er finere, så må I jo...
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg greier aldri helt å finne ut av om vår eller høst er min favoritt årstid. Tror nok det er fargene på busker og trær som gjør det :-) Nå samler jeg farger, for å hente fram til vinteren, og mørke våte novemberdager..
   Det meste av lavet på steinen har kommet nå i sommer, og det har kommet på det meste vi har av stein. Men den steinen er så flott at den må nok spyles.
   Ha en riktig god helg/Eirin

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Så mycket fint, Frilandshibiskusen är mycket vacker, men hos mig klarade den sig inte. Vackert med bladverk i många färger och former.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Hibiskusen hadde greid seg noen vintre ute, men ble flyttet sent forrige høst. Sikkert ikke så smart. De frø-sådde bor nok få et par vintre til inne før de plantes ut:-)
   Vi nyter alle de vakre høstfargene nå.
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 7. Det er en meget smuk Hibiskus. Jeg gætter på, den bliver et stort trækplaster i jeres havebod, når I holder åben have til næste år.
  Det må være helt specielt at opholde sig på gårdspladsen, når vildvinen klæder sig i rødt og skaber junglestemning med de lange ranker. Mon børnebørnene ser vilde dyr i junglen, når de kommer på besøg?
  To, der klæder hinanden, er japansk løn og bambus. Det er et utroligt smukt billede fra havedammen med de to planter.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Morplanten som frø sådde seg hadde nok en mer klar rødfarge, men denne er også vakker.
   Villvinen er vakker med de intense rødfargene. Det er synd det varer så kort tid, så det er bare å få med seg mest mulig farge inntrykkene:-)
   På gårdsplassen er det mest basketkurven som gjelder, mens nede i hagen opplever nok barnebarna følelsen av jungel.
   Ha en riktig fin uke/Eirin

   Slett
 8. Hej!
  Så mycket som är fint i Er höstträdgård med alla dessa färger ett Vildvin som har så vackra blad jag kan tänka mig hur effektfullt det är när rankorna hänger ner.Den lila Hibiskusen är ju verkligen så vacker med sin fina kulör och det var ju tur att den har fröat av sig man blir så glad när man hittar plantor från en växt som man tror har gått förlorad.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 9. Jeg så en fantastisk gråblå hibiskus på hageland her om dagen, men fikk meg ikke til å kjøpe den, jeg er jo helt elendig når det kommer til inneplanter :D Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis det er den vi viste bilde av i blogginnlegg den 22. seotember, så er det den meste herdige av de vi har, Etter to vintre inne på uthuset har den nå klart seg i 7-8 år ute i hagen - også om vinteren. Dekket den til de tre første, men nå bare rundt røttene, siden den nå er ca. 2 meter høy. Den men vokser på en forholdsvis lun plass med mye sol.

   Slett