31. oktober 2021

LITT TRIST - MEN SAMTIDIG VELDIG VAKKERT ...

Vakkert, men også litt vemodig. Vi får glede oss over det vakre, og se fram mot en ny vår og deilig sommer - forhåpentligvis. 
 
Nesten som med forelskelse. Første-inntrykket kan være både vakkert og tiltrekkende. Men når en etter en stund kommer tettere innpå oppdager en at et varig og nært forhold både kan  by på utfordringer og kreve innsats.

 
Vi har så smått begynt å få noen henvendelser fra hagelag som ønsker å komme på besøk  sommeren 22. Slike besøk er noe vi har savnet de siste to årene. Bortsett fra et besøk tidlig i pandemien, har alle avtaler blitt avlyst. Det har vært hyggelig med besøk av enkeltpersoner som har kommet innom på dager med åpen hage, men besøk av en samlet gruppe forventningsfulle og kunnskapsrike hageentusiaster - som ofte besitter mer kunnskap og erfaring enn oss selv - synes vi er spesielt inspirerende. Og det har vi altså savnet. Derfor har vi bestemt oss for å prioritere slike besøk neste sommer, og har sendt ut en del invitasjoner til flere hagelag i østlandsområdet som kanskje planlegger hagetur til sommeren.
Nedenfor kommer noen nye bilder fra hagen, tatt de siste dagene.

Lerken er ikke vintergrønn, men også den får spennende fargenyanser om høsten før den feller nålene.

Eirin (helårs-blomstrende) klipper ned Fuksiaene/tårene.

Og det største tulipantreet. Vi har planer om å toppe det, dvs. kutte det ned halvannen meter -  fordi det har blitt en utsiktstyv. Vi vil jo fortsatt ha utsikt til sjø, brygger og båtliv fra stuevinduet....

Den lavtvoksende Japanske viftelønnen.

Høstanemonen

Høstormedrue.Parrotia

Blå høstasters blomstrer alltid sent.

Parykkbusken med høstfarger.

Og japansk kirsebærtre.

Vi regner med at det blir ett blogginnlegg til fra oss, før vi tar hage-vinterferie.

Hilsen Eirin og Lars 

16 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  Ja, høsten er jo en vemodig tid på en måte, for da er det plutselig forfallets tid i hagen. Men det kommer alltid en ny vår, og det er jo noe å se frem mot og glede seg til.
  Flotte høstfarger hos dere, og det er lett å se at dere ikke har hatt frost enda :)
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vakkert og litt vemodig nå på senhøsten.
   Vi har faktisk hatt noen tidlige frostnetter, tror det har vært 7. Da ble fuchsia og en del som skal inn på planterommet satt i drivhuset for å tørke litt opp.En skikkelig høstforkjølelse gjorde at det ble satt litt på vent, men nå er de satt inn for vinteren! :-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 2. Så vakkert, også på denne årstiden. Bare å nyte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å fortsette å nyte fargene noen dager til:-)

   Slett
 3. Hej Eirin og Lars
  Jeres Tulipantræ er smukt, men jeg kan godt se, at det er ærgerligt, hvis det tager udsigten. Har I erfaring for, at det bare kan skæres ned uden at blive grimt? Vi har jo også et kæmpetræ, men er da ikke sikker på, at vi nænner at skære det ned, smukke er de jo. Det er papegøjebusken også, vores har mange flere farver, men jeres er nok nået længere i nedvisningen. De plejer vist ikke at følges ad.
  Mange hilsener
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Vi vet dessverre ikke om det går å beskjære toppen uten at det blir stygt, men det er blitt alt for høyt. Om det blir for stygt får vi heller ta det helt ned. Vi har heldigvis et til et annet sted i hagen:-) Vi tenkte ikke at det ville bli så stort her oppe hos oss. Det kan nok hende at vårt papegøyetre har kommet lenger enn deres, men bladene er ildrøde i kantene og det vises ikke på bildet...
   Ha en fin uke/Eirin

   Slett
  2. Ja det bliver spændende, godt I har et til et andet sted i haven. Dette er vel tæt på huset, sådan kan det gå.

   Slett
 4. Så flotte høstfarver I har på bladene...
  Ja der er glæder og sorger i haven - både årets gang, og når elskede planter må skæres tilbage eller måske ligefrem fjernes. Det er prisen for trivsel.
  Det bliver dejligt, hvis havebesøg igen kan blive trygt og sikkert. Lad os håbe det bedste for 2022, så mange kan nyde jeres dejlige have.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fortsatt deilige farger på bladene:-)Jeg elsker egentlig denne årstiden og nyter de sterke fargene.
   Det å holde på med hage er jo mye : å lære underveis. Og mange busker og trær blir ofte mye større enn det vi hadde trodd.
   Vi får håpe at 2022 blir et mer normalt år , at vi kan få besøk i hagen, besøke andre hager, og være normalt sammen med familie og venner igjen :-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 5. Hej Eirin och Lars!
  Det låter lovande att ni fått förfrågningar om besöksgrupper. Vi får hoppas att det blir något sånär normalt framöver. Trädgården är riktigt vacker med höstfärgerna.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Vi nyter det siste av høstfargene i hagen og naturen rundt oss.
   Vi håper på et mer normalt 2022, med et åpnere samfunn og mer sosialt samvær med familie, venner og (hage-venner)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 6. Der er vel nok mange smukke efterårsfarver i jeres have. Jeg kender til følelsen af vemod, når havesæsonen går på hæld. Heldigvis kan man allerede nu begynde at planlægge næste års havesæson ved at lægge blomsterløg, bestille frø mm. At det indgår i jeres planlægning, at I inviterer havekredse til at besøge haven og dele haveglæden med jer, er så fint.
  Haven kan være meget smuk om vinteren, og selvom havearbejdet er sat på pause, kan man få mange dejlige oplevelser, når man går en haverunde. Jeg er helt sikker på, at I fortsat kan finde motiver i jeres have til et par indlæg eller flere.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   Ja, det har vært vakre høstfarger en periode nå, men nå nærmer det seg slutten.
   Deilig å se på fra god-stolene inne.
   Hagen er også flott om vinteren, særlig når vi tenner all belysningen. Vi har noen lamper og lys som står på noen timer hver kveld. Lys trengs i denne mørke tiden på året.
   Vi har ennå igjen å dekke til rosene, og noen litt sarte planter. Det blir nok granbar og ikke løv pga brunsneglene.
   Ha en riktig fin helg/Eirin

   Slett
 7. Udsigten over jeres have i efterårs-pragt er fantastisk, og når man kommer tættere på åbenbarer der sig flere og flere smukke detaljer. I har så mange skønne høstfarver, og det er jo heldigt for dig, at Eirin er en rigtig evighedsblomst!
  Dejligt med planer om besøg allerede nu til næste års havesæson! Det er altid godt at have noget at glæde sig til når året går på hæld.
  Forstår I vil bevare udsigten over landskabet selvom tulipantræet er meget smukt. Spændende om det går med en beskæring!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt en fargerik utsikt en stund nå, og med hagebelysning om kveldene kan vi nyte den i fullt monn.
   Ja, om jeg ikke er en evighetsblomst, så er jeg i hvert-fall foreviget:-)
   Vi er spente på om det går å korte ned/beskjære tulipantreet, men vi forsøker. Det er blitt alt for stort der det står, så det blir et spennende prosjekt...
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 8. Hagen er flott fortsatt da. Hva heter den japanske røde? Jeg tror jeg skal ha en sånn eller lignende i mitt nye prosjekt til neste år. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett