21. juni 2022

NOK ER NOK, VI GIR OSS PÅ TOPP....


I en del blogginnlegg de siste par årene har vi flere ganger gitt utrykk for at vi er litt på "aktivitets-nedtrapping" når det gjelder hagen. Ikke fordi vi har gått lei, men fordi vi stadig blir eldre, ting går litt saktere og kroppen ikke har det like godt som tidligere. Og vi har både forenklet ting og trappet ned på mye. men likevel kjenner vi på at det stadig blir flere "må gjøre" og "burde ha gjort"- ting, og da er det på tide å stikke fingeren i Jorda, og ikke bare spaden...!

Og det har vi gjort veldig grundig. Og da kan vi nå avsløre hva som har ligget litt skjult bak våre hint om å trappe ned: Vi selger hus og hage, og stiller med blanke ark for de neste årene som vi forhåpentligvis får noen av. Hvor mange vet vi ikke, men vi vet med sikkerhet at på ett eller annet tidspunkt blir en av oss alene. Og ingen av oss har lyst til å plutselig skulle bli sittende med stort hus, stor hage, mye vedlikehold og en nærmest uoverkommelig flytteprosess. Derfor hopper vi i det nå og gjør det sammen.  
 
Det blir selvfølgelig en brutal overgang. Eirin lengter etter alt på en flate, og Lars lengter etter å kunne ringe vaktmesteren eller leder i borettslaget. Men kanskje vi inngår et kompromiss om  rekkehus med liten  hage - uten oppoverbakke... Vi vet absolutt ikke. Vi vet heller ikke hvor på kant vi havner, men sannsynligvis blir det i nærheten av en av våre barn, som bor på fire helt forskjellige steder... Vi får se. Vi elsker jo både hagen, huset og utsikten der vi bor nå, og gruer oss til oppbruddet. Rent følelsesmessig kan det nok bli litt brutalt, men vi gleder oss til å gå videre med blanke ark, mindre ansvar, og mer tid til en del andre ting. Noen mener vi  burde bestilt time hos psykolog i god tid før oppbruddet, siden det er lang ventetid hos disse. Det har vi ikke gjort, men har i stedet bestilt ferge, hotell og billetter til fem dager med jazzfestival i Danmark (og litt besøk hos gode venner), siden vi har gode erfaringer med at god musikk og gode venner er utmerket medisin for psyken. 

Nå kan vi se tilbake og vite at vi hele tiden har tenkt at den største  gleden med hagen, ikke har vært å få den ferdig, men å skape den. Målet for oss har aldri vært å "bli ferdige" men holde på. Når det gjelder hage er det selve veien - det å være under veis - som er målet.

I flere dager har det vært blå himmel, strålende sol og håpløst vanskelig foto-vær. Men i ettermiddag  kom det endelig noen skyer som gjorde det mulig å knipse noen bilder i hagen. Ikke så mange, men....

Fra gårdsplassen. Vi har forsøkt å trekke hagen opp på gårdsplassen, så den nærmest blir et lite forværelse til de mange hagerommene på andre siden av hageporten...

Klatrehortensiaen har aldri vært så frodig som i år.


nede ved den største dammen er det blomstrende bronsebladet et vakkert syn, med bladene som henger ut i vanner.

Vi har to litt ulike koreanske korneller. Husker ikke hva de heter, men den til venstre har litt større blader enn den til høyre, og kanskje litt mindre rosa/violett i spissene.

 De er i hvert fall overfylt av blomster. Forrige sommer blomstret den til venstre i over syv uker, og i år er den allerede inne i sin femte blomstringsuke.

Hvit akeleie-frøstjerne foran hekken.

Det er stadig noen nye peoner som blomstrer
Og Flammentans er skikkelig på gang på portalen.

Abelia har en helt fantastisk duft.

Hvit engnellik på steinmuren.

Og til slutt et utsnitt av det store steinbedet.

Har du lyst til å se vår bolig (og hage) annonse, så ligger den nå på finn.no. Her er en link til den: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=262936965 Det er Aktiv eiendomsmegling i Halden som har herligheten for salg. For uten våre 190 kvm. inneholder boligen to utleie-enheter (på henholdsvis 62 og 42 kvm), det er to mål stor tomt, plass til inntil 7 biler på gårdsplassen, og tilgang til to båtplasser i småbåthavnen 100 meter fra boligen.

Vi håper/regner med at det blir salg i løpet av sommeren og overtakelse i løpet av høsten, slik at vi kan nyte en siste sommer her i Sponvika, og gjennomføre de hagebesøkene som ble planlagt før vi tok den endelige avgjørelsen om at nok er nok. Vi sammenligner vår hageinnsats med  innsatsen til en hengiven sportsmann/kvinne, og der sies det jo at det er best å gi seg på topp. Og det mener vi at vi gjør nå - med stil !!!
Eirin og Lars.

 

16 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars
  Det var da trist å lese, men jeg kan også godt forstå dere. Det må bli brutalt for dere ja, for hagen deres er jo som en drøm som det må være fryktelig å måtte forlate. Men alderen kommer ingen av oss fra, og det er flott å gi seg på topp!
  Jeg ønsker dere lykke til med salget!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en sorgprosess, men vi skjønner at det er på tide nå :-) Men en liten hageflekk står på ønskelista..
   Dette er grunnen til at vi har vært lite på blogg det siste året.
   Ha det godt!

   Slett
 2. Hej Eirin och Lars!
  Ett svårt beslut men ett beslut som vi alla förr eller senare måste fatta. Att lämna er fantastiska trädgård blir inte lätt men kanske ni kan få en liten täppa att kunna rå om.
  Önskar er all lycka med att hitta ett nytt fint hem där ni kommer att trivas.
  Ha det bra /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. En vanskelig beslutning, men vi tror så langt at det er riktig. Vi håper vi finner noe som gjør at det ikke blir så tungt å flytte herfra. Men dette er årsaken til at vi har vært lite på blogg siste året.
   Ha det godt !

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars.
  Vi blir alle eldre og en dag må vi som er glad i hage si stopp. Dere har kommet dit og jeg skjønner det godt. Kan ikke være lett å reise fra den flotte hagen dere har skapt. Har kost meg så med innleggene fra dere. Håper at de som kjøper eiendommen deres vil ta godt vare på den.
  Ja, dere gir dere med stil. Lykke til videre.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært en vanskelig beslutning, men det oppleves riktig. Vi har et stort hus som det er en kjempejobb å rydde, og vi er kanskje bare halvveis.....
   Vi håper at vi ikke bare flytter fra noe, men også til noe :-)
   Ha det godt !

   Slett
 4. Hej Eirin og Lars
  Åh hvor jeg kender de tanker, for hvor længe kan vi holde og hvad så bagefter? Det er en utrolig svær beslutning, vi har ikke truffet den endnu, men I har ret, vi bliver ikke yngre. Et er sikkert, ingen af os vil bo i et rækkehus. Vi må se, hvad der sker.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig beslutning ,men nå er den tatt. Vi håper vi finner oss noe med en liten hageflekk. Så det var litt ekstra ergerlig å brekke håndleddet, og kun bruke en arm i tre måneder oppi det hele.
   Ha det godt !

   Slett
 5. Stor sympati herfra. Jeres have er udpræget et fælles projekt, så det er ideelt, at beslutningen om at forlade den og fortsætte livet et andet sted også bliver det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig prosess som har gått over lang tid, og som vi nå er helt sammen om. Det er viktig. Så nå håper vi at vi finner et sted vi opplever vi flytter til, så det ikke bare blir noe vi flytter fra.
   Ha det godt !

   Slett
 6. Det er jo et helt heroisk indlæg med mange gode overvejelser og dernæst en fælles beslutning, og vi kommer allesammen til at tage den beslutning på et tidspunkt. Jeg genkender tanken om at 'målet er vejen'. En taoistisk betragtning, som altid har rumlet i mit baghoved også. Det svære er at vide hvornår man skal tage beslutningen, og de fleste tager den nok for sent:) Hatten af for jeres beslutning om at slutte på toppen, som en rigtig sportshelt!
  Det er vel unødvendigt at fortælle hvor meget jeres haveblog og have og alle jeres gode idéer vil blive savnet. Håber I får afleveret alt til gode mennesker!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 7. Det må vel nok have været en svær beslutning, der har ulmet længe, men jeg kan godt forstå jer, og når først beslutningen er taget, er det ofte en lettelse.
  Stort held og lykke med salget og jeres boligprojekt. Jeg håber, I finder det helt rigtige.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
 8. Det var nærmest et sjokk å lese. Tenk at dere virkelig gir dere.
  Jeg har tenkt tanken, men nei, ikke på ei god stund enda.
  Men jeg har også tenkt på hva jeg ville gjort etter at alt med salg, nytt kjøp etc. er unnagjort.
  Som tidligere sjømann i 20 år ville jeg sannsynligvis tatt en lang båtferie på et luksuriøst skip. Ikke en sånn gigantbåt med flere tusen passasjerer hvor du må stå i kø.
  Men en liten båt med få passasjerer som kommerr inn der gigantbåtene ikke kommer inn.
  Kansje rundt kysten av Sør-Amerika. Sitte på dekket mens vinden rusker i grånende hår og lese ei bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har tenkt på det i noen år, men helsa spiller ikke helt på lag, og vi vet at denne hagen greier ikke en av oss å holde ved like alene, så da er avgjørelsen tatt :-)
   Hvor vi skal videre vet vi faktisk ikke...men det løser seg.

   Slett
 9. Jeg har lige læst jeres indlæg. Det er en stor og svær beslutning, I har truffet, og jeg forstår godt, den har været et stykke tid undervejs, og at der er gået mange tanker og samtaler forud.
  Når I har truffet den næste beslutning og fundet ud af, hvor jeres fremtidige hjem skal være, kan I begynde at se fremad og lægge nye planer og tage fat på nye opgaver, og så bliver det måske lidt lettere for jer at skulle slippe jeres nuværende hus og have.
  Mon ikke en lille ferie i Danmark, er lige, hvad I trænger til. Håber det bliver en god jazzfestival i København. Vi fejrer Sankthans i Skagen og bliver der til på lørdag.
  Vi glæder os til at se jer!
  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. vi har forsøkt å sende dere en mail ( i siste liten) , men vet ikke hvor ofte dere sjekker den.
   Vi er i Herning nå.
   Eirin

   Slett