1. august 2022

VAKKER, IKKE SANT?

I forrige innlegg viste vi et litt uskarpt bilde av en blomsterklase på Catalpatreet (trompettreet). Uskarpt fordi blomstene satt høyt oppe i treet og var tatt med telelinse.

De siste dagene har det også kommet flere blomsterdusker lenger ned på treet, så jeg har tatt et par nye - og skarpe - bilder av både en av blomster-klasene og av treet  som er varianten med ganske burgunderrøde småkvister og en god del forholdsvis røde/mørke blader. Trompettrærne vokser vilt i Nord-Amerika og Øst-Asia .


Selv om vi i løpet av årene har endt opp med godt over 700 ulike planter i hagen, er vi ikke noen typiske plantesamlere. Det har vært, og er fortsatt den helhetlige estetiske utformingen av hagen  vi er mest opptatt av. Litt på samme måte som at et maleri er noe mye mer enn bare summen av penselstrøkene. Vi prøver alltid å vise bilder som gir et inntrykk av hvordan selve hagen er, men synes også det er morsomt å kunne vise fram  skjønnhetene som opptrer på hagens catwalk - i både vakre og underlige påkledninger. Slik også i dette innlegget! Her  kommer noen flere av dem: 


Den oppstammede lille dverg-lerken som vokser ved siden av steintrappen i en av skråningene i hagen er ganske morsom. Særlig dekorativ synes vi den er når en går ned trappen og ser den ovenfra. Trappen ble laget for å være en snarvei for oss som steller hagen. 8 trinn opp til nivået og hagerommet ovenfor, i stedet for å gå 40 skritt, med trillebår eller lukebøtte, rundt bedet i skråningen.Våre to bambus har vokst seg alt for store og tar absolutt ikke hensyn til sine nabobeoer....
så nå har vi satt i gang en kraftig beskjæring av dem . Det på bildet er bare en forsiktig begynnelse... 

I steinbedet langs boligen blomstrer denne yucca-palmen - nesten to meter høy ...

 ...og nede ved den store hagedammen har denne begynt å blomstre.  Kun en blomsterstengel i år. Sist sommer hadde den tre. Den er fortsatt full av knopper, så det blir nok et nytt bilde om noen dager...

Nesten bortgjemt mellom andre buskvekster titter dette hortensiatreet frem med vakre blomsterklaser. Også her må vi nok ta fram hagesaksen og gi den litt mer plass. I år kan den også by på tre store  og flotte rotskudd, som skal tas opp og pottes.

Stålklematisen er festlig og dekorativ både under og etter blomstring.

Et lite utsnitt fra hostabedet og et av de tre beplantede trauene som står der.

Vi tillater oss å nevne at vi om et par uker, søndag 14. august kl. 13-17, sannsynligvis (og forhåpentligvis) har siste dag med ÅPEN HAGE her hos oss, siden vi har lagt eiendommen og hele hage-paradiset ut for salg. 

Eirin og Lars.

 

13 kommentarer:

 1. Nydelige planter i en flott hage. Lykke til både med hagevandring og salg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:-) Det går litt i ett nå, Alt skal liksom "være på stell" hele tiden...
   Men vi koser oss med å holde på i hagen./Eirin

   Slett
 2. I har mange fine planter. Min Catalpa blomstrer ikke i år, vi overvejer at skære den ned, vi kan alligevel ikke se blomsterne, når de sidder højt oppe. Jeg har også sådan en lille lærk, de er vældig fine, når man klipper dem og holder dem nede.
  hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Vår Catalpa blomstrer mer en noen gang i år, og vi ser den "ovenfra" når vi tar morgenkaffen. Ikke lett å holde ting nede, så lerken må nok trimmes i år:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 3. Jo, det er utrolig vakre blomster på de. Jeg har også et såntctre, og det så jeg første gang når jeg var på hagebesøk hos dere. Mitt har aldri blomstret, men jeg er fornøyd bare det overlever her.
  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Vårt har aldri blomstret så rikt som i år, så det trenger noen år før blomstring:-)
   Det er bare å glede seg over at den overlever, fargene på bladene er jo vakre!
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 4. Hej Eirin och Lars!
  Ser så fint ut med många vackra växter. Vackert blommande träd och buskar.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig at det alltid er noe som blomstrer gjennom hele sommeren:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars.
  Nydelige bilder fra hagen deres. Jeg har klippet mye her i hagen i år. Det er ikke måte på hvordan det vokser. Youcca palmen er nydelig når den blomstrer.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi klipper og klipper her også. Det meste vokser utrolig raskt, så vi må gå hardt til verks.
   Yukkapalmen er vakker når den blomstrer:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 6. Jo, det er en rigtig god idé at gå på jagt efter de små 'tableauer' i haven, for de er jo lige så vigtige som det store helheds-billede. Klematis, Hosta, bambus, Hortensia, træer og buske... Det er dejlige billeder af det alt sammen!

  HIlsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig å holde på i hagen nå. Luking og beskæring gjør at de mange "aktørene" får vist seg skikkelig fram:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 7. Yuccaen er flot med de store blomster. Den vil givetvis tiltrække sig opmærksomhed, når I holder åben have.
  Det er noget af et stykke arbejde at beskære bambus, men jeg vil ikke undvære den i haven.
  Hosta og smukke sten klæder hinanden. Det er en yndig lille "sammenplantning" I viser på det sidste billede.
  God weekend til jer!

  Hilsen Elna

  SvarSlett