ÅPEN HAGE

Vi har valgt å la vår hage være en såkalt "Besøkshage", eller "Åpen hage", slik at andre som liker å stelle med hage kan komme og se, og forhåpentligvis bli inspirert. Nedenfor kan du lese mer om dette.

Åpen Hage sommeren 2022:
Denne sommeren - 2022 - blir den siste sommeren vi har åpen hage i Sponvika. Og i motsetning til tidligere år, der vi har hatt hagen åpen for publikum både to og tre helger, blir det denne sommeren Åpen hage kun to dager; lørd.11 juni og søndag14.  august, begge dager kl. 13.00 - 17.00  


I tillegg til dette har vi gjort følgende avtaler om hagebesøk  med disse gruppene:
04. juni: Blomstervenners Klubb
16. juni: Nordre Ringsaker hagelag
02. juli: Stokke hagelag
09. august: Norstrand hagelag
16. august: Spydeberg og Skiptvet hagelag
24. august: Moss og Rygge hagelag

Så er du en av de som enda ikke har besøkt hagen vår, bør du planlegge et besøk denne sommeren. Og er du med i et hagelag som fortsatt ikke har besøkt hagen vår, har vi fortsatt kapasitet tilå ta i mot  et par  hagelag til..Mail oss i så fall på: eirin-lars@hotmail.com.

Åpen hage sommeren 2021:
Det er fortsatt stor usikkerhet rundt smittevernrestriksjoner i forbindelse med korona pandemien, men det kan se ut som det går mot bedre tider. Derfor satser vi på å kunne ta imot besøkende i hagen også i sommer. Vi vil imidlertid forholde oss til de til enhver tid gjeldende regler og råd og ikke tillate flere personer i hagen samtidig, enn hva som er tillatt.  Besøk av større grupper som f. eks. hagelag ser også ut til å bli mulig, da det pr. i dag er tillatt å være inntil 30 personer på private utendørs kulturarrangement. Så det er mulig å legge planer og avtale besøk - med forbehold om at situasjonen kan endre seg. 

Følgende dager vil hagen være åpen for besøk fra kl. 13-17
12 - 13 juni
19-20. juni
17 - 18.. juli
08. august NB: Kun søndag!

Åpen hage sommeren 2020:
Vi har følgende planer:
07. juni, formiddag, Besøk av hageforeningen i Säffle, Sverige AVLYST.
13. juni, formiddag, Besøk av Norske Blomstervenners forening.AVLYST
27. juni kl. 13 - 17 Åpen hage, alle velkommen
28  juni kl. 13 - 17 Åpen hage, alle velkommen
15. august kl. 13 - 17 Åpen hage, alle velkommen
16. august kl. 13 - 17 Åpen hage, alle velkommen
18. august, ettermiddag/kveld, besøk av Skiptvet og Spydeberg hagelag.
21. august, formiddag, hagelag fra Egtved - Ågård Havekreds i Sør-øst Jylland.

Åpen hage sommeren 2019:
Vi har foreløpig gjort følgende avtaler:
15. juni: formiddag: Lørenskog hagelag 
15. juni: ettermiddag, Åpen hage.
16. juni: formiddag kl.10.00 for Ski hagelag.
16. juni: ettermiddag: Åpen hage.
09 - 12 juli: Hagebesøk fra Danmark.
22. juni 09.30 Eidsberg og Mysen hagelag
11. aug. ettermiddag, Åpen hage
17. aug.formiddag,  Rælingen hagelag
26. aug. kveld kl. 18.00, Aremark bygdekvinnelag.
31. aug. Ullensaker hagelag
06. sept. Lysaften i hagen.

Åpen hage sommeren 2017:

Det går mot sommer, og vi holder på med noen omfattende endringer i hagen. Det blir derfor ingen "Åpen hage" på denne siden av ferien, slik vi har hatt de siste årene. Åpen hage blir det først lørd. 5. og sønd. 6. august, kl. 13 - 17 begge dager. I tillegg vil vi ta imot besøk etter nærmere avtale, fortrinnsvis de to første ukene i august. Interesserte kan henvende seg på mail (helst): eirin-lars@hotmail.com eller tlf. 41001714
Vi har foreløpig gjort følgende avtaler:
10 juni (formiddag) Nesodden hagelag
17 juni, privat hageselskap.
24-25 juli besøk fra Danmark/Jylland
12. aug. privat hageselskap.
19. og 20. aug. ikke tilgjengelig
26. aug. privat hageselskap.
5. og 6. aug. Åpen hage for alle som måtte være interessert.






Velkommen til "Åpen Hage" sommeren 2016
lørd - sønd. 20-21. juni og sønd. 7. august kl. 13-17 alle dager. 
Ellers åpent etter avtale. Kontakt oss på mail: eirin-lars@hotmail.com  eller tlf. 41001714

Vi har foreløpig gjort følgende avtaler om hagebesøk:
11. juni: Drammen hagelag
18-19. juni. Åpen hage for alle interesserte kl. 13-17
18. juni: Lunner hagelag
20. juni: Soroptimistisk klubb, Borge
06 aug: Gjøvik hagelag
07 aug: Åpen hage for alle interesserte kl. 13-17.


Praktisk om hagebesøk:
Hagen er skrånende, og fungerer greit for rullestolbrukere med følge. Medbrakt kaffe og nistemat kan nytes på hagens mange hyggelige uteplasser. Hunder har ikke adgang i hagen, og av hensyn til andre besøkende, røykes det ikke i hagen.
På dagene med Åpen hage, kan frivillig èntre legges i «takk-for-meg-boksen» ved utgangen. Ved besøk av grupper er opplegg og pris etter nærmere avtale.
"Overskuddsplanter» fra hagen selges til hyggelige priser. Betaling med kontanter - ikke kort!


DETTE HAR SKJEDD TIDLIGERE:

9. og 10. august 2014: "1000 ÅPNE HAGER"
Så er helgen - med "1000 Åpen hager" - over for denne gang. 
Ut fra tidligere års erfaring valgte vi denne gang å holde åpent både lørdag og søndag, i håp å få litt bedre tid til å snakke med hagegjestene. Og i motsetning til sist år - hadde vi i år max klaff med været - begge dagene. 



Over tyve grader, oppholdsvær og mye sol. Bedre kunne det ikke bli! Og hageinteresserte gjester - i alle aldre - koste seg i det deilige været.


 Med bra lokal skilting var det mange som fant veien til den åpne hagen vår.
Det er jo etter hvert en ganske innholdsrik hage, og flere ruslet rundt i både to og tre timer. Hyggelige kommentarer og praktiske spørsmål var det mange av. Ikke bare om planter og stell, men også spørsmål av mer tekniske art, om steintrapper, hagedammer, drivhus, pergolaer, planlegging og utforming. Slike spørsmål som det lett blir mange av når også mannfolka er med på hagetur!

Ut på søndagen kom vi litt ut av tellingen av antall besøkende, da 40 - 50 gjester ankom hagen i løpet av mindre enn 20 minutter. Vi mistet litt oversikten - men vet at det totalt var mer enn 150 mennesker innom i løpet av de to dagene: Både hyttebeboere langs Østfoldkysten og fastboende fra begge sider av Oslofjorden.



 Noen hadde også vært her tidligere, men syntes det var mye nytt som hadde skjedd i hagen siden forrige besøk. Så vi synes at det var en riktig hyggelig helg. Tidspunktet for "1000 Åpne hager" skulle vi imidlertid gjerne ønsket hadde vært en uke (eller to) tidligere. Litt trist med åpen  hage når høstfloks og andre stauder er avblomstret, og godsakene som skulle stått i kjøkkenhagen allerede er høstet og ligger i kjelleren. Trøsten får være at de fleste tross alt kommer for å se selve hagen og ikke bare pene blomster, og at det heldigvis er planter som blomstrer ganske sent. Her er noen av de som viste seg fram:




En rød og en blå hibiskus, med mange blomster og enda flere knopper.


 Og den vakre hvite vannliljen i dammen.



 Noen hagevandrere benyttet anledningen til å sikre seg noen nye stauder (for en billig penge) til sin egen hage..


....og de fleste tok også en tur innom det lille sommergalleriet. Halden arbeiderblad hadde også sendt sin dyktige medarbeider på et hagebesøk, og denne artikkelen stod i avisen:



Takk til alle som kom innom, og var med på å gjøre dette til en veldig hyggelig dag i hagen! 

21. og 22 juni 2014: HAGEBESØK

Denne helgen fikk vi besøk av 29 medlemmer fra hagelaget på Nes (på Romerike) og 35 medlemmer fra hagelaget på nedre Eiker (litt nord for Drammen). Det var to veldig hyggelige besøk! Her er noen bilder:

Fint vær, og hagebesøkende langs smale veier i Sponvika. Vårt hus og gårdsplass sees så vidt det er til høyre i bildet.

Drivhus og innhold betraktes, vurderes og kommenteres.


....og så var det steinbedet.


Formiddagsmaten inntas ved dammen....


Det er kaffekos på husets store terrasse....


...og på uteplassen nede ved uthuset. Akkurat slik det skal være på en hyggelig hagetur.

14-15. juni 2014: HELG MED ÅPEN HAGE.
Så er vår helg med åpen hage over for denne gang, med 25 varmegrader, strålende vær, og 140 besøkende gjester.

Mange av de besøkende denne helgen kom fra hagelagene i Skjeberg og Svindal i Østfold. Det ble mange hyggelige kommentarer - og sikkert like mange spørsmål, om utforming, gjødsling, hagedam-laging, drivhus, plantesykdommer, beskjæring...og mye mer.


Her er besøkende fra Svindal hagelag foran det store steinbedet.


Eirin forteller, og svarer på spørsmål så godt hun kan.


De fleste tittet også innom det lille sommergalleriet på uthuset, der det var utstilt grafikk og malerier av flere kjente kunstnere.


Vårblomstringen var over, men sommeren hadde kommet, og det var mye fint å se i hagen. Her er litt av det:


Flere vakre klematis,


valmuer,


blærespirea og japanspirea,


mange forskjellige Allium,


noen flotte ballblom, og mye annet.


I vårt lille "overskudds-planteutsalg" fant flere av de besøkende  "godbiter" som de kjøpte med seg hjem til egen hage. Kommende helg blir det altså besøk igjen. Riktignok ikke en generell åpen hage-dag, men besøk av hagelagene fra Nedre Eiker, og fra Nes på Romerike. Det gleder vi oss til!

Januar 2014: SLIK STARTET VI MED ÅPEN HAGE:
Helt siden vi startet med hagen, har det tittet folk innom for se hva som skjedde i hagen. En gang (2009) overhørte vi en samtale der vi ble omtalt som "...jeg er hos de dærre folka i den botaniske hagen i Sponvika". Det var positivt ment, og morsomt å høre. Så hagen vår var tydelig blitt litt kjent utenfor hagegjerdet.  Sommeren 2011 var vi med på arrangement ! "1000 åpne hager" som hageselskapet arrangerte. Det lokale hagelaget i Halden stilte opp med stand og reklamemateriell for hagehobbyen, og det kom ikke mindre en ca. 110 mennesker for å se. Vi var overveldet, slitne, og veldig fornøyd når de siste gikk ut porten utpå kvelden. Halden Arbeiderblad spanderte dobbeltside på omtale av hage og arrangement. Slik så det ut:

Etter at vi vant prisen for "Årets hage" senere på sommeren ante det oss at flere kunne få lyst til å avlegge hagen et besøk neste sommer. På våren 2012 fikk vi spørsmål fra Berg bygdekvinnelag (vårt område), som kom og hadde sin sommerfest her 10. juni. Full pakke med omvisning, og mat, kaker og kaffe som de ordnet selv. Se her:


(klikk på bildene for å se dem større.)
35 hyggelige damer koste seg på en deilig sommerkveld. Og de gamle hummertegnene fungerte utmerket som både levegg og serveringsbord.

Halden hagelag er landets eldste, og den 22. juni 2012 hadde foreningen sin 85-års jubileumsfest her i Hagen. Det startet med omvisning i hagen på ettermiddagen. Deretter langbord til ca. 35 personer på terrassen, med nydelige smørbrødkaker (som Marit og Tone hadde laget) godt drikke, og taler ved Kjell Haugseth, formann i Halden hagelag (bildet) og, den gang, nestleder i Østfolds fylkeslag/hageselskapet Ole-Johnny Nilsen (ytterst t.h.).


,
Tor hadde laget hage-quis, og deretter var det kaffe og kaker nede på uteplassen ved drivhuset. Sent på kvelden ble alle hagelysene tent i busk og kratt, og festen ble avsluttet med nydelig intimkonsert ved hagedammen. Vokalist var Lone Bjerke Falck (vår datter), og pianist Henrik Falck. 35 lyttende hagemedlemmer koste seg på plenen.



Så i august var vi for andre året med på "1000 Åpne Hager". "På dagen før dagen" fikk vi henvendelse fra NRK-Østfold (radio) som kom og laget et fint intervju om både hagen og det kommende arrangementet. Og på selve dagen, dukket TV-Østfold opp, og filmet og intervjuet, både oss og besøkende gjester. Innslaget ble vist på distriktsnyhetene før dagsrevyen på NRK. Også denne gang dukket det opp ca.100 interesserte. Det var imidlertid ikke så mange fra Halden-distriktet, men mange som ikke hadde vært her før, fra Fredrikstad, Moss, Mysen, Ski og Oslo.

Etter alt dette kom det flere henvendelser med spørsmål om hagebesøk. Dame med besøk av hageinteresserte venner fra Tyskland, en ideell forening fra Oslo, noen venner på tur, et par hagelag... osv. Ut fra hyggelige og positive erfaringer, og tanke på hvor mye våre egne hagebesøk har betydd for oss selv, bestemte vi at vår hage skulle være en BESØKSHAGE, eller ÅPEN HAGE.

Slik har vi presentert hagen når vi har hatt åpen hage de to siste årene:
Hagen vår er en vestvendt villahage på ca. 1700 m2, med utsikt til sjø, båter og svaberg. Den ble påbegynt i 2003, og framstår i dag som en liten idyllisk oase, der det er lagt stor vekt på selve utformingen. Hagen inneholder etter hvert en stor samling planter fra både «fjern og nær». Den er likevel mer en hygge- og kosehage, enn en typisk plantesamlerhage. Gode opplevelser med familie, venner eller besøkende, er det vi «samler» aller mest på. I tillegg syns vi det er gøy at hagen kan fungere som besøks- og inspirasjonshage for andre hageinteresserte. Gangstier, trapper, hekker, bålplass, hagedammer, veksthus, lekestue, pergolaer, kjøkkenhage, uteplasser og ulike bed, er med på å skape mange spennende «hagerom». Hagen er fortsatt i utvikling, siden nye ideer og planter stadig dukker opp. Langs stier, og i «busk og kratt» finnes ca. 60 lamper og spotlys. Og sammen med lyden av rennende vann fra bekken mellom dammene, skaper de fin stemning i mørke kveldstimer.
Velkommen til inspirerende hageopplevelse i Korterødveien 62, 1794 Sponvika
Eirin og Lars Bjerke


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar