GALLERI


I det lille kunstgalleriet vi har satt i stand på uthuset nede i hagen, vil vi om sommeren ha utstilling med bilder av ulike kunstnere. Jeg (Lars) vil sikkert delta med noen av sine bilder. (Se siden ÅPEN HAGE for åpningstider). Nedenfor på denne siden, vil jeg av og til legge ut foto av noen av mine gamle og nye arbeider: (Får du lyst til å skrive en kommentar, så gjør det helst på bloggens DAGBOK i menylinjen.

22.04.21
Vinteren  med korona har resultert i inneliv og mye alene-tid bak staffeliet i atelieret. Lenge siden sist. Og nå blir det utstilling med kun egne bilder i det lille sommergaleriet i hagen. Som med hagen er det selve komposisjonen, med helhetlig formspråk, struktur, rytme, ballanse osv. jeg er mest opptatt av - også i bildene. Her er et par eksempler på de ferske bildene, (som er til salgs):

komposisjon ca. 60x70 cm

komposisjon ca. 60x70 cm.

komposisjon/collage med noter 110x160 cm.

komposisjon med palett, 110x110 cm.

 "Brev fra en kunstner"Komposisjon 110x110 cm

Det hartydeligvis gått mye i jordfarger på de siste bildene. Kan det være at jeg ser fram til vår og hagestell?


14.04.19

Rydder stadig vekk i kjelleren. det er fortsatt esker vi ikke har pakket ut av siden vi flyttet hit for 20 år siden! Og da blir det noen overraskelser: Denne vasen, som jeg laget i 1972 var ganske kul den gangen, og  er det fortsatt syntes vi. 


I en gammel tegneblokk jeg fant i kjelleren fant jeg denne skissen i tusj og akvarell, som ble laget den gangen vi bodde i Skiptvet. Et hyggelig minne det også, og vi skal se om vi ikke finner en smal sort ramme som passer, og få den opp på veggen.


10.06.18

Ryddet i kjelleren og fant et par malerier - med samme teknikk og motivtype som bildet lagt inn på denne siden den 04.01.16 - akryl på strie, malt i 2009:





Dette bildet husket jeg ikke at jeg hadde stående.


10.08.17

I går var jeg innom min yngste datter, og fikk øye på denne lille klarinett-collagen, som plutselig var hengt opp på veggen. Den var noe jeg laget for ca. 10 år siden- som hun fikk av meg. Det var hyggelig å se den igjen, og jeg tok et bilde av den, som du kan se her:


30.09.16

Det er alltid morsomt når det dukker opp noen "gamle greier" som jeg laget/malte en gang. Ikke det at jeg er like fornøyd med alt sammen, men jeg syntes sannsynligvis det var ok den gang jeg laget det. Uansett, så er det litt morsomt å vise fram på denne siden. Her er først et bilde som henger på en vegg i Drammen. Akryl på lerret og størrelse 100 x 80 cm.

Det er lett å se at dette blå bildet er malt i samme periode som det røde bildet (nedenfor) i innlegget den 13.09.16. Når en holder på med maling eller andre kreative utrykksformer, så går det som regel i perioder hva en holder på med. Og dette er fra "den" perioden.

Dette landskapsbildet er fra en periode på slutten av 80-tallet (mener jeg og huske) da jeg lagde flere landskapsbilder i oljepastell på papir.

Jeg fant også et fotografi av dette lille maleriet (ca. 30 x 40 cm.) fra 1982. Vet ikke om det er i olje-, eller akrylmaling, men synes det er et litt morsomt bilde/motiv - muligens malt etter et fotografi? Husker ikke helt. Det er jo 35 år siden!


13.09.16

Kjørte en kveldstur i det deilige høstværet og endte opp hos noen kjente som kjøpte et bilde jeg malte i 2007. Tilfeldigvis hadde jeg kameraet i bilen og fikk lov til å knipse et bilde av maleriet, siden jeg glemte å gjøre dette før jeg solgte det. her er bildet, som er malt i akryl og måler ca. 100x80 cm. Beklager at fotoet dessverre ikke er  helt skarpt, men det får jeg ikke endret på.




 04.01.2016

Dette bildet er en non-figurativ komposisjon malt i akryl på en sponplate som først er pålimt sikkepapir og deretter behandlet med sparkelmasse som lager en viss tekstur i overflaten. Bildet henger i dag over et klaveret  til en musiker utenfor Esbjerg på Jylland.

I dag var jeg innom for å fixe et par småting i huset hennes. Endelig hadde jeg husket å ta med meg kamera, så jeg kunne få tatt bilder av disse to maleriene. Det ovenfor, fra 2004, er inspirert av et noen dager gammelt arr etter en større opperasjon. Bildet er malt på en sponplate etter at jeg hadde limt opp en vrengt gammel potetsekk på den som jeg også hadde behandlet med litt sparkelmasse. Bildet er fattig på farger, dybde eller andre effekter. Det er kun komposisjonen og teksturen som er poenget. Bildet under er en collage av acrylmaling, kullstift og noteark, også laget i 2004 som en gave til min musikkutdannede datter, etter en sykdomsperiode.



Den 24.11.15:

Vi rydder stadig i esker med saker og ting (flyttelass) som har stått i hyller og skap i kjeller, uthus, og garasje alt for lenge. Og vi blir stadig overrasket over å finne ting vi helt hadde glemt at vi hadde. Også noen bilder jeg har laget, som vi trodde vi hadde solgt eller gitt bort, dukker opp av og til. Så her er enda en gang noen av mine arbeider - som ikke er helt "ferskvare":

Motiv fra Leveld, ikke langt fra Vassfjorden i Hallingdalen. Teknikken er linoleumstrykk, håndkolorert med akvarellfarger. En ganske morsom kombinasjonsteknikk å jobbe med synes jeg. Laget i 1992. Fotografert på skrå for å unngå reflekser i glasset.


Maleri i akryl på plate fra 1994. Motivet er non-figurativt, og er en ren komposisjon av former og farger. Størrelse ca. 35x45 cm. Bildet er fernisert, og det er derfor nesten ikke til å unngå at det blir lysreflekser ved fotografering.

 Et lite oljemaleri på plate, malt på impresjonistisk vis i ganske så full fart for å "fange" inn lyset og stemningen. Laget i 1994, og størrelse ca. 25x30 cm.

23.11.15:

Etter at jeg (Lars) skrev blogginnlegget om hageplanlegging, den 13.11.15 på denne bloggens dagbokside, har jeg fått noen henvendelser med spørsmål om min kunstneriske bakgrunn og utdannelse. Jeg legger derfor ut en såkalt "skryteliste" eller CV over dette.

Jeg begynte min kunstneriske løpebane ganske tidlig, og tegnet med kullstift og malte mine første malerier allerede som fireåring, etter å ha fått ordentlig malerskrin og staffeli i julepresang. Jeg var også så heldig å få være "elev" hos en "ekte" kunstmaler  en til to ettermiddager i uken i Lillestrøm, der jeg bodde. Jeg kan huske at han het Furuholt (med eller uten d) og kom fra Møre/Romsdal-kanten. (Tips meg gjerne hvis du vet noe mer om ham!) Han var en veldig hyggelig og tålmodig mann som ga meg følelsen av at det var moro å ha meg der, og at jeg hadde et potensiale. Han var en flink pedagog! Jeg ble i hvert fall "hekta". Siden mine foreldre tok godt vare på mye av det jeg lagde, og til og med rammet inn mye av det, har jeg en del av det med meg fortsatt i dag. Her er tre eksempler:

 Selvportrett stående foran speil. Kull, 1953 Signatur skrevet av min mor, siden jeg selv fortsatt ikke kunne skrive navnet mitt. Var litt sent ute med det, så jeg signerte selv senere på passepartouten.

Mitt  første oljemaleri (snart 6 år gammel) var et portrett på 55x46 cm, av en av min storebrors rocke-helter, malt etter et platecover (hvor gitaren sikkert hadde noen flere strenger)  Synes det er et morsomt bilde med strengene som ikke henger sammen på hver sin side av armen.  Nederst i høyre hjørne satte jeg av plass for å skrive navnet mitt - når jeg etter hvert lærte meg det... ( Jeg glemte å signere senere, men lærte meg i hvert fall å spille gitar med 6 strenger på!)

Landskapsmaleri i olje malte jeg mange av. Fant på motivene selv, og tegnet først opp med kullstift på lerretet. Jeg var en kreativ liten gutt som raskt oppdaget at bakenden av penselen egnet seg utmerket til å lage flott mønster i malingen - her brukt på husveggen. Grunnen til den skitne snøhaugen utenfor husveggen var at her tømte, de som bodde i huset, askeskuffen sin, slik som vi gjorde på hytta! Jeg var nesten ni år når jeg malte det, og kunne signere selv

Så, tilbake til "skrytelisten", som er ganske så variert, og med store hull der det har vært lengere pauser på grunn av sykdom, kunstneriske tørkeperioder eller andre prioriteringer. Under veis har jeg jobbet som arkitekt, fotograf, med TV, som lærer der jeg har undervist i estetiske fag/kunstfag i grunnskolen, videregående skole, høgskole, private kunstskoler og ulike kurs og maleklubber. I tillegg har jeg, sammen med Eirin, drevet kunstgalleri. Først i Skiptvet, og deretter i Askim, i til sammen ca. 15 år, og holdt utstillinger med arbeider av kjente kunstnere fra inn-, og utland.
I 1993 startet jeg "TUBEN tegne-, og maleskole" i Askim og holdt i flere år på med grunnkurs og videregående kurs i ulike teknikker og media, inklusiv akttegning. I ca. 1900 endret jeg konseptet til å være en klubb for amatørkunstnere, som ble drevet av de mest erfaring av de i alt nærmere 300 elevene som hadde vært innom kursene. jeg fortsatte i noen år som veileder i maleklubben, som i dag eksisterer under navnet Atelier Øvre, og har lokaler i Storgate 3 i Askim.

Utdannelse:
1969-72: Arkitekthøgskolen i Oslo
1981: Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (hospitant, keramikk v/ Arne Aase).
1992-93: Oslo Film-, og TV-akademi, hvor jeg også senere var gjestelærer.
1993-94: Statens lærerhøgskole i forming ( fag: pedagogikk og kunstformidling)

Utstillinger:
Jeg har gjennom årene deltatt ved en rekke utstillinger (separat og kollektivt) i gallerier og kunstforeninger rundt i Norge, med både keramikk og billedkunst. Husker ikke riktig alle, men kan i hvert fall dokumentere følgende:

1970: Indekshuset Designsenter, på Solli plass i Oslo. (foto og installasjon)
1971: Sandefjord museum. (foto)
1971: Tønsberg museum (foto og installasjon)
1980: Galleri Kanfeldgården på Gjøvik (keramikk og installasjon)
1980: Askim rådhus. (keramikk og installasjon)
1980: Sarpsborg kunstforening (keramikk)
1983: Moss kunstgalleri (keramikk)
1984:Galleri Finsrud i Drøbak (keramikk)
1984: Spydeberg kunstforening (keramikk)
1984: Lørenskog kunstforening (keramikk)
1985: Askim kunstforening (keramikk)
1985 og 1986: Skiptvet kommunehus (keramikk)
1986: Aker sykehus (keramikk)
1984 og 1989: Galleri Nordling på Mysen (keramikk og malerier)
1985 og 1986: Galleri Arto, Arve Tollands galleri på Nøtterøy (keramikk)
1992: Galleri heksekunst i Hobøl (keramikk og akvareller)
1993: Liv`s sommergalleri på Vesterøya på Hvaler (akvareller)
1997: Galleri P22 i Trøgstad (kull-, og pastelltegninger)
1998: Froland værk i Arendal (malerier, olje)
1905: Galleri lille Marie i Halden (malerier, akryl)
Har også hatt flere utstillinger i eget atelier/galleri i Skiptvet, Askim og Sponvika.

Juryerte utstillinger:
1980: Ibsenhuset i Skien (juryert årsutstilling for kunsthåndverkere)
1980: Kvalsund kommunes kulturhus 1981 (juryert landsutstilling for norske kunsthåndverkere) (innkjøpt utsmykning i keramikk)

Innkjøp:
1981: Kvalsund kommunes kulturhus, (innkjøpt utsmykning i Raku-keramikk)
1982: Vestgård skole i Skiptvet, (utsmykning, relieff i Raku-keramikk)
1984: Den norske Bank i Askim, (veggutsmykning i Raku keramikk)
2000: Askim sparebank, (maleri i akryl, og kulltegning) 

I 1980 ble opptatt som medlem i foreningen Norske Kunsthåndverkere (juryert opptak) og mottok samme år Østfold fylkes kulturstippend.

Jeg har i dag atelier og et lite sommergalleri i Sponvika, men har de senere år ikke vært veldig aktiv som billedkunstner, da musikk (jazz og blues på saksofon og klarinett) og hage har blitt prioritert.

Vel, her var det mye fra den gang for ganske lenge siden. Så her kommer noen foto av noe det siste jeg har holdt på med. Malerier/relieff i akryl, laget på sponplater ved hjelp av sparkelmasse lim, stemjern og vinkelsliper m.m.

Disse fire er ca.20x20 cm. store/stk. og hører sammen som en gruppe. Jeg kaller dem for "hustavler", og sammen fungerer de som ett bilde.

Her er tre stykker som er ca. 30x30 cm./stk.

Og her ser du en i detalj. 


Den 27.10.15:
I dag har jeg fotografert noen flere keramikk gjenstander jeg laget i 1980. 

Til en utstilling i Lørenskog kunstforening laget jeg bl. a. en serie slike skulptur-krukker i RAKU-teknikk.

Her er to til.

Her er et tekrus, en tebolle og en dessertbolle utført i den samme teknikken.

Og to Rakukrukker med lokk.


For det meste arbeidet jeg med steingods, og laget bruksting. Her er et par vinglass. Når en lager vinglass i keramikk er det ganske vanlig å dreie selve kolben og stetten hver for seg, og deretter montere de to delene sammen. Disse glassene er dreiet i ett stykke. Det sier seg selv at det skal veldig lite til før det ryker av under dreieprosessen! Jeg laget for øvrig helt servise i dette designet. Det ble solgt på kunsthåndverk-utsalget i Kirkeristen i Oslo, så det finnes kanskje fortsatt noe av det rundt omkring i noen skap her og der.... (Min yngste datter kom for en tid siden over en liten oljelampe i en bruktbutikk i Bergen, som hun fikk for kr. 10.-)

 Under studietiden på arkitekthøgskolen i Oslo hadde vi fast frivillig croquis-tegning på gamle Hammersborg skole (der forsøksgymnaset lå) hver lørdag, og jeg var som oftest til stede. Veiledere var billedkunstnerene. Croquis er et fransk ord,og betyr: rask skisse) Guttorm Guttormsgård og Per Kleiva. den gang unge og lovende, senere noen av våre mest respekterteog betydningsfulle samtidskunstnere. (Bl.a. har G.G. vært rektor ved Statens kunstakademi).


På begynnelsen av 80-tallet fikk jeg i gang croqui-tegning på lørdagene i mitt atelie i Askim (da vi bodde der), og dette var åpent for både amatører og profesjonelle kunstnere i området. Det kunne komme mellom ti og tyve stykker, og vi spleiset på utgifter (lønn og reise) til modellene.

Jeg arrangerte også kurs i croqui-, og akttegning, hvor jeg underviste og var veileder i noen år. Her om dagen fant jeg noen kulltegninger fra denne tiden da jeg ryddet i noen esker i kjelleren.

Kullstift er fint å bruke når en skal tegne raskt, "ta inn" hovedintrykkrt, og ikke skal henge seg opp i detaljer. I disse stillingene stod modellen mellom tre og fem minutter.

Tegningene er i A-3 format.



Noen ganger kunne vi arbeide mye raskere, og da kunne modellen kontunerlig skifte stilling ca. hvert femtende sekund. Da var det bare å stå på alt en klarte. Disse to skissene er slike 15-sekundere. Det var en utmerket måte å øve opp øynene til å observere og å iaktta det som har med form, proposjoner, ballanse osv. å gjøre. Og evnen til Å SE er alltid det helt avgjørende for en billedkunstner. Dertfor croqui! 


Av og til lot vi modellen gjenta samme stilling hele lørdagen. Modellen hadde da 10 minutter pause hvert tyvende minutt. Da fikk vi tid til å jobbe mer med både detaljer, og lys og skygge. Og kunne mer moddelere formene som en skulptur på papiret.

Denne tegningen over er en slik akt-studie, fra 1995, tegnet med kullstift, hvittkritt og rødtkritt på tykt gråpapir, mål utv. ramme ca. 120x90cm.  Modell var den da 70-år gamle, tidligere stasjonsmesteren, i Askim. En veldid dyktig modell, og veldig morsom å tegne. (Mer utfordrende og morsomt å tegne litt eldre mennesker, enn såkalt "unge og pene".)

15.06.15
Ny utstilling er på plass i sommergalleriet på uthuset. Det er ikke store rommet, men vi har klart å få plass til 33 bilder. det er mest grafikk, men også noen akvareller og kulltegninger. Foruten noen av mine egne arbeider er det arbeider av kunstnere som: Karl Erik Harr, Terje Grøstad, Elling Reitan, Eva Langaas, Kjell Torjussen, Jan Aunvik, Reidar Fritzvold, Vivi Torgaard og Dag Storaker.

 På bildet står Eirin i døråpningen og titter ut i hagen.

09.04.15
Her er et par mindre malerier i akryl, som jeg laget i forbindelse med en utstilling i 2003.




06.04.15
På 70 og 80-tallet arbeidet jeg en del år med keramikk. Jeg håper at jeg i løpet av våren kan få til å legge ut noen foto av noe av det jeg lagde. Her er, i første omgang, bilde av et fat i Raku-teknikk. En gammel Japansk teknikk jeg jobbet en god del med, hvor gjenstandene ble brent en av gangen i en stor vedfyrt ovn utendørs. Fatet er 42 cm i diameter. 



Et tilsvarende fat, med litt andre nyanser i glasuren, var med på nordnorsk landsutstilling for kunsthåndtverkere i 1981, - en juryert utstilling på det nordnorske kunstnersenteret i Kabelvåg. Fatet ble innkjøpt til Kvalsund kommunes kulturhus.

30.03.15
I 1998 hadde jeg en periode hvor jeg malte flere veldig enkle still-leben (olje på lerret). Det noe spesielle ved dem var at motivene ble sett nedenfra og opp. Det vil si at horisonten - som er betrakterens øyehøyde - lå veldig lavt, eller i noen tilfeller; under selve bildet. Her er fire av dem. (De to øverste målte 30 x 50 cm, og de to nederste 60 x 100cm).






 Jeg laget også noen grafiske trykk av disse motivene. (Klikk på bildene hvis du vil se dem større).



Dette er en akryl/collage på lerret, som jeg laget i 2004. Målene 51 x 62 cm.


12.03.15 
I et innlegg på bloggens dagbokside, la vi i dag ut foto av dette maleriet med tekst:


Det er et sikkert vårtegn når jeg (Lars) avsluttet mørketidens kunstneriske inneaktivitet, med å ramme inn vinterens malerpalett (50 x 60 cm.). Den har fått tittelen "Klar for hagen". Og ute venter den store "hage-paletten" på å bli dekorert med alle regnbuens farger, og bli forvandlet til sommerens vakreste bilde...

08.09.14 
Sommergalleriet er nå uten bilder på veggene, og rommet skal snart gjøres klart for vinterlagring av pelargonier, agaver og noen andre planter. Opplysninger om ny sommerutstilling av bilder kommer utpå våren 2015. Siden det går mot tider med "kortere dager" og mer innekos, viser vi et bilde av Lars sin litografi, "Kosebamse"-  fra 1999. (Mål på motiv 55 x 40 cm.): 

Det er fortsatt noen eksemplarer igjen, om du skulle være interessert.


19.06.2014:
I forbindelse med at vi hadde "Åpen hage" sist helg (14. og 15. juni) var vårt nye sommergalleri i bruk for første gang, I alt 32 bilder av 16 forskjellige kunstnere hadde fått plass på veggene.


Alle hagevandrere så ut til å gå innom det lille galleriet, men når sant skal sies, så var nok hageinteressen var større enn kunstinteressen. Bildene vil henge til over sommeren (15. august) 


Februar 2014:
Vi har lagt til rette på uthuset for et lite sommergalleri. Her vil det blir utstilling av billedkunst.  Jeg (Lars) vil selvfølgelig vise noen av sine bilder her, men det blir også arbeider av andre kunstnere på veggene. Enn så lenge, kan du se foto av et par av arbeidene mine her:


Sommerinspirert komposisjon (grafisk trykk, ca. 50 x 70 cm,)


Vinterinspirert komposisjon (maleri ca 90x160 cm.)

3 kommentarer:

  1. det er spændende at se dine arbejder. Jeg syntes godt om dine billeder.Mvh.BRIAN

    SvarSlett
  2. Jeg oppdaget galleriet nå og er imponert over bredden i uttrykk. jeg likte veldig godt flere av dine arbeider.

    SvarSlett
  3. Mye å se på her. Skikkelig spennende !

    SvarSlett